Netflix: 10 αθλητικά ντοκιμαντέρ
Το Netflix έχει ετοιμάσει εξαιρετικά αθλητικά ντοκιμαντέρ τα τελευταία χρόνια τα οποία ξεχωρίζουν κυρίως στον τρόπο αφήγησης.
Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι το Netflix στον χώρο των ντοκιμαντέρ, ανεξάρτητα από το είδος που επιλέγει να ασχοληθεί, έχει κάνει μία μικρή επανάσταση κυρίως στον τρόπο της αφήγησης. Δεν είναι όλα για βραβεία, ούτε και μπορούν να θεωρηθούν αριστουργήματα του χώρου, όταν όμως διαλέξεις να δεις κάτι ένα από αυτά, ειδικότερα όταν είναι σειρά-ντοκιμαντέρ, ένα είναι το σίγουρο, δεν μπορείς να σταματήσεις σε ένα επεισόδιο. Αυτό είναι σημαντική επιτυχία.
Στην παρακάτω προσωπική λίστα, λοιπόν, μέσα από τον αχανή κατάλογο της πλατφόρμας στο συγκεκριμένο είδος, διάλεξα μόνο μερικά από αυτά που θεωρώ ότι αξίζουν τον χρόνο σας.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
The Last Dance
Η εποχή των 90’s στον αθλητισμό ανήκει δικαιωματικά στον Michael Jordan και την "παρέα" του, αφού όντας οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο χώρο του μπάσκετ της Βόρειας Αμερικής, δεν άργησαν να γίνουν παγκόσμιο φαινόμενο, δημιουργώντας εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το «Last Dance» δεν είναι απλά ένα ακόμα ντοκιμαντέρ αθλητικού περιεχομένου, αλλά είναι το πιο ολοκληρωμένο και απόλυτο αθλητικό γεγονός του 2020 και αυτό χάρη στην απίστευτη κληρονομιά που μας άφησε ο «Air Jordan».
Formula 1: Drive to Survive
Δράμα, ίντριγκα, κόντρες μεταξύ των οδηγών, ανταγωνιστικότητα και ο επίπονος αγώνας τόσο πνευματικά όσο και σωματικά για την κατάκτηση της πρώτης θέση του βάθρου. Το «Formula 1: Drive to Survive», είναι σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix που έκανε πρεμιέρα το 2019 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προκαλεί το ενδιαφέρον των θεατών με τις εσωτερικές συγκρούσεις και τα πολιτικά παιχνίδια ανάμεσα στους πιλότους. Αν σας ενδιαφέρει, λοιπόν, ο κόσμος των μηχανοκίνητων αλλά και το τι συμβαίνει όταν τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας σβήνουν, τότε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι μία καλή πρόταση για εσάς.
Icarus
Το «Icarus» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance στις 20 Ιανουαρίου 2017, στη συνέχεια, το Netflix απόκτησε τα δικαιώματά του, η συμφωνία αυτή χάρισε στο streaming κολοσσό το πρώτο βραβείο Όσκαρ στη κατηγορία του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Το σκάνδαλο ντόπινγκ που ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2017 και αφορούσε την Ολυμπιακή ομάδα της Ρωσίας, είχε συγκλονίσει την παγκόσμια αθλητική γνώμη. Το προσωπικό πείραμα του Bryan Fogel, στην προσπάθεια του να ανακαλύψει αλήθειες για το doping, “πέφτει” πάνω στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας δεκαετίας στον αθλητισμό.
Losers
Σε μία κοινωνία σχεδόν εμμονική με την επιτυχία και την νίκη, τις πρωτιές, τις διακρίσεις και τα βραβεία, πως άραγε μπορεί να διαχειριστεί την αποτυχία ένας ηττημένος; Το «Losers», αποτελείται από 8 επεισόδια και εξερευνά τους κόσμο του γκολφ, του curling, της πυγμαχίας, των αγώνων αντοχής και του καλλιτεχνικού πατινάζ, παίρνοντας συνεντεύξεις από αθλητές σχετικά με το πώς κατάφεραν να μετατρέψουν σε κάτι θετικό τις ήττες και τις αποτυχίες στα αθλήματά τους. Μία σειρά ντοκιμαντέρ αρκετά motivational που μας υπενθυμίζει ένα από τα πιο διάσημα quotes από τις ταινίες «Rocky» που αναφέρει ότι “Δεν έχει σημασία πόσο καλά χτυπάς, σημασία έχει πόσα χτυπήματα μπορείς να αντέξεις και να συνεχίζεις να προχωράς μπροστά”.
Team Foxcatcher
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Jon Greenhalgh, εστιάζει κυρίως στις ζωές των ολυμπιονικών πυγμάχων Dave Schultz και του αδελφού του Mark Schultz που δέχτηκαν να προπονηθούν στις πανάκριβες εγκαταστάσεις του πολυεκατομμυριούχου John du Pont για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988. Η συγκεκριμένη ταινία τεκμηρίωσης προσαρμόζει το true crime στοιχείο και δεν διστάζει να κάνει μία βαθιά βουτιά στο διαταραγμένο σκηνικό που είχε στηθεί στο κτήμα του, γνωστό ως «Foxcatcher». Πέρα από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, υπάρχει και η ταινία του Bennet Miller, «Foxcatcher», με πρωταγωνιστές τους: Steve Carrell, Channing Tatum και Mark Ruffalo.
Pelé
«Άκου πατέρα, μην κλαις και μην στεναχωριέσαι, εγώ θα φέρω το Παγκόσμιο για την Βραζιλία». Αυτά ήταν τα λόγια του δεκάχρονου Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, όταν είδε τον πατέρα να δακρύζει μετά την ήττα της Βραζιλίας από τους Ουρουγουανούς στο τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου το 1950. Ο Πελέ, όχι μόνο έφερε το πολυπόθητο τρόπαιο, αλλά έφτασε να γίνει ένα ποδοσφαιρικό είδωλο, ένας θρύλος των γηπέδων όχι μόνο για τους Βραζιλιάνους αλλά και για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους και το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ των Ben Nicholas και David Tryhorn μάς θυμίζει τους λόγους που συνέβη αυτό.
The Dawn Wall (Δεν διατίθεται ακόμα στο ελληνικό Netflix)
Τον Ιανουάριο του 2015, οι Αμερικανοί ορειβάτες Tommy Caldwell και Kevin Jorgeson, κατόρθωσαν το αδύνατο, κατακτώντας το τεράστιο Dawn Wall του Εθνικού Πάρκου Yosemite, σε μία από τις δυσκολότερες αναβάσεις. Χρειάστηκαν 19 ολόκληρες ημέρες για το καταφέρουν αυτό, και το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ καταγράφει τον άθλο τους, αλλά και τις πνευματικές προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν μέχρι να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα.
Sunderland ‘Til I Die
Όλη η πόλη μία ομάδα! Η ιστορία ξεκινά αμέσως μετά τον υποβιβασμό προς Sundrland από την Premier League στην Championship, στο φινάλε προς ποδοσφαιρικής σεζόν 2016-17. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες τόσο των φιλάθλων, όσο και προς διοίκησης, ότι η Sunderland μπορεί να πετύχει άμεση άνοδο στην πρώτη κατηγορία, είναι υψηλές και το δράμα που επρόκειτο να ακολουθήσει, υψηλότερο. Το «Sunderland ‘Til I Die», είναι ένα από τα καλύτερα αθλητικά ντοκιμαντέρ προς βιβλιοθήκης του Netflix για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο που βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, όσον αφορά τα οικονομικά αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία του.
The Speed Cubers
Σίγουρα, αν σου πει κάποιος ότι υπάρχει κανονικότατο τουρνουά αγώνων για την επίλυση του Κύβου του Ρούμπικ, θα τον κοιτάξεις περίεργα. Και προς, το τουρνουά υπάρχει, προκαλώντας μεγάλες συγκινήσεις τόσο προς διαγωνιζόμενους, όσο και στο κοινό που το παρακολουθεί. Το «The Speed Cubers», είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Netflix (διάρκειας μόλις 40 λεπτών) και επικεντρώνεται σε δύο νεαρούς άνδρες, θρύλους στο χώρο του cubing, τον Feliks Zemdegs και τον Max Park. Η ψυχή του ντοκιμαντέρ φτάνει τον όρο «ευ αγωνίζεσθαι» στα υψηλότερα επίπεδα.
Cheer
Το «Cheer» που προβάλλεται στο Netflix, ανήκει κι αυτό στην κατηγορία των αθλητικών ντοκιμαντέρ που ενώ δεν σου “γεμίζουν το μάτι” αρχικά, καταλήγουν να σε αφήνουν άφωνο με αυτά που βλέπεις στην συνέχεια. Οι βασανιστικές προπονήσεις των αθλητών, το ομαδικό πνεύμα που απαιτείται σε τέτοιου είδους αθλήματα, σε συνδυασμό με προσωπικές ιστορίες των παιδιών που συμμετέχουν, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, ικανό να σου κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το φινάλε του. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε «Navarro Cheerleaders» και την πορεία το πανεπιστημιακό διαγωνισμό cheerleading στη Φλόριντα