Η «Οδύσσεια» της ομάδας Hiato σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη
Με το ομηρικό έπος ως πηγή έμπνευσης, ο Λεονάρντο Μορέιρα και η ξεχωριστή κολεκτίβα Hiato από τη Βραζιλία επανέρχονται στη Στέγη, παρουσιάζοντας σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο «The Odyssey».
Επτά ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται προσωπικές και συλλογικές οδύσσειες, ισορροπώντας στα όρια ρεαλισμού και φαντασίας. Η ζωντανή εμπειρία αυτής της οριακής αφήγησης αμφισβητεί τη διάκριση πραγματικότητας-μυθοπλασίας αλλά και κοινού-ηθοποιών. Γιατί ίσως, τελικά, να είμαστε όλοι εξίσου μυθικοί όσο και τερατώδεις.
Eμπνευσμένο από την ομηρική Οδύσσεια και συνδεδεμένο με προσωπικές εμπειρίες των ηθοποιών είναι το The Odyssey της ομάδας Hiato από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 15 και στις 16 Μαΐου, στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Σε αυτό το ραψωδικό έργο, το κοινό παίρνει τη θέση του απόντος πρωταγωνιστή: του Οδυσσέα. Έτσι, το κοινό μπορεί να είναι ένας ξένος επισκέπτης που ακούει σύγχρονες ιστορίες, αλλά θα μπορούσε να είναι και ένας μετανάστης, ένας πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, ένας στρατηγικός αναλυτής, ένας ποιητής, ένας σύζυγος, ένας πατέρας, ένας μοιχός, ένας άστεγος, ένα γουρούνι, ένας στρατιώτης με τραυματικό παρελθόν, ένας κλέφτης, ένας ψεύτης, ένας αποικιοκράτης εισβολέας, ένας ιδιοκτήτης σπιτιού, ένας πρόσφυγας, ένας κατά συρροή δολοφόνος ή ένας ήρωας πολέμου.
Ο Λεονάρντο Μορέιρα και οι ηθοποιοί του χώρισαν το έργο σε επτά μέρη που αντιστοιχούν σε έναν συγκεκριμένο κάθε φορά χαρακτήρα από την Οδύσσεια: τον Τηλέμαχο, τον εγκαταλειμμένο γιο του· τη νύμφη Καλυψώ, η οποία του προσέφερε την αθανασία και την αιώνια αγάπη· τη μάγισσα Κίρκη, η οποία τον οδήγησε μέχρι τον κόσμο των νεκρών· την Πηνελόπη, τη γυναίκα του που τον περιμένει· τους πολυάριθμους συντρόφους του Οδυσσέα που πέθαναν χωρίς να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και τους αναρίθμητους σκλάβους στο παλάτι του Οδυσσέα, πολλοί από τους οποίους δεν αναφέρονται ποτέ ονομαστικά.
Όπως και στο έπος, επτά ηθοποιοί αφηγούνται τις δικές τους, προσωπικές ιστορίες –κάποιες αληθινές, άλλες ψεύτικες, όνειρα, αναμνήσεις και αμφιβολίες– υφαίνοντας και ξηλώνοντας μια πολυεπίπεδη αφήγηση που είναι απλή και συγχρόνως πολυμήχανη στη σύνθεσή της. Βουτώντας στις «ιστορίες που αφηγούμαστε», αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε τον απείρως περίπλοκο σύγχρονο κόσμο μας – τα δεινά ενός λαού που θέλει να θυμάται ότι δεν υπάρχουν όρια μεταξύ της κανονικής ζωής και της μυθολογίας.
Συλλαμβάνοντας τις μικρές, κωμικοτραγικές λεπτομέρειες της σύγχρονης ζωής, αλληλένδετες με τις αρχαιοελληνικές σκέψεις για την ανθρώπινη κατάσταση, η εμπειρία του The Odyssey είναι μια οικεία ανταλλαγή, μεταξύ ηθοποιών και κοινού, δυνατών συναισθημάτων, όπως είναι η αγάπη, η θλίψη, ο έρωτας, η εγκατάλειψη και η οργή.
Συντελεστές
Εμπνευσμένο από την Οδύσσεια του Ομήρου
Σκηνοθεσία: Leonardo Moreira
Γραμμένο από τους: Aura Cunha, Aline Filócomo, Fernanda Stefanski, Leonardo Moreira, Luciana Paes, Maria Amélia Farah, Paula Picarelli, Thiago Amaral
Ερμηνεύουν: Aline Filócomo, Aura Cunha, Fernanda Stefanski, Luciana Paes, Maria Amélia Farah, Paula Picarelli, Thiago Amaral
Συν-σκηνοθεσία: Luciana Paes
Βοηθός Σκηνοθέτη: Aura Cunha
Δραματουργία: Mariana Delfini
Σκηνογραφία & Σχεδιασμός Φωτισμών: Marisa Bentivegna
Κοστούμια: Chris Aizner
Βοηθός Σκηνογράφου & Χειρισμός Βίντεο: Cezar Renzi
Σχεδιασμός Ήχου & Μουσική: Miguel Caldas
Οπτικοακουστική Σκηνοθεσία & Σχεδιασμός Γραφικών: Laerte Késsimos
Φωτογραφίες: Ligia Jardim
Μετάφραση: Γιάννης Παπαδάκης
Διεύθυνση Παραγωγής (Ευρώπη): Judith Martin – Ligne Direct
Εκτέλεση Παραγωγής (Ευρώπη): Jonathan Offereins – Connecting Creativity
Παραγωγή: Cia. Hiato and Onassis Culture/FFF
Συμπαραγωγή: SESC-SP, Grand Theatre Groningen, Prefeitura Municipal de São Paulo, Governo do Estado de São Paulo
Στα πορτογαλικά, με ελληνικούς & αγγλικούς υπέρτιτλους.
Διαβάστε επίσης:
Onassis Fast Forward Festival 5 από τη Στέγη
Ημερομηνία:
15/05/2018
16/05/2018
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Πηγή: www.culturenow.gr
Διαβάστε περισσότερα στο: www.culturenow.gr/lightbox