«Ο χορός των εραστών» - Ο γύρος της ζωής σε 50 λεπτά
Ένα έργο που γράφτηκε σε δύο μέρη με το δεύτερο να απέχει 14 χρόνια από το πρώτο
«Ο χορός των εραστών» είναι ένα κείμενο που θα μπορούσε να είναι μυθιστόρημα, ή ένα σχινοτενές ποίημα ή μουσική αλλά τελικά έγινε θεατρική παράσταση. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο ο Τιάνγκο Ροντρίγκες χώρεσε μέσα σε πενήντα λεπτά θεατρικής δράσης την αφήγηση, την ποιητική της γλώσσας αλλά και τη ρυθμική των λέξεων. Ο Νίκος Καραθάνος και η Μελίσσα Τριανταφυλλίδου σε μια γλώσσα που ο συγγραφέας δεν κατέχει καθόλου αλλά με ασφαλή σύνδεσμο μια επιφανή μεταφράστρια, τη Μαρία Παπαδήμα, κατάφεραν να μεταμορφωθούν σε ένα δίδυμο τρενάκι διαλόγων που μας πήγε από τη μια άκρη της ζωής ως την άλλη. Η καθημερινότητα, η αγάπη, ο αγώνας ενάντια στην πλήξη, η σχέση των γονιών με το παιδί, η διαδοχή των γενεών αλλά και των εποχών, τα χρόνια που περνάνε και οδηγούν σε ένα αναπόφευκτο τέλος, ο αέναος κύκλος ζωής και θανάτου, όλα αυτά είναι πολλά για να τα εντοιχίσει κανείς στο ψηφιδωτό μιας παράστασης.
Ο Τιάνγκο Ροντρίγκες είχε τις αφηγηματικές δεξιότητες για να πυκνώσει τόσο το έργο του και υπό τις οδηγίες του δυο ηθοποιοί από άλλο γλωσσικό πλανήτη θαυματούργησαν. Σαν καλοκουρδισμένα όργανα μιας ορχήστρας μουσικής δωματίου, τήρησαν ευλαβικά τις διφωνίες των εραστών, συζύγων, γονέων, νέων, μεσήλικων, γερόντων, νεκρών και ζωντανών, έπαιξαν πάνω σε ένα δοσμένο ρυθμό στη λογική πρίμο-σεκόντο με ακρίβεια στις αναπνοές και στην εκφορά των λέξεων και με αυτό τον τρόπο μάγεψαν το κοινό τους.
Ολυμπιακός: Έβδομος σκόρερ σε όλο στον κόσμο ο Ελ Κααμπί!
Το κείμενο του Ροντρίγκες δεν επιτίθεται στον αναγνώστη όπως κάνουν συνήθως τα μοντέρνα κείμενα. Είναι ήπιο σε όλα του, στην έκφραση της αγάπης και της αγωνίας, στο μελοδραματισμό του, στις εκφάνσεις της ζωής και του θανάτου. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το γεγονός ότι ο 47χρονος σήμερα Πορτογάλος δημιουργός έγραψε το πρώτο μέρος το 2007, όταν δεν ήξερε ακόμα ότι προαλείφεται για θεατρικός συγγραφέας και το ολοκλήρωσε το 2021. Η χρονική απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη δεν είναι ορατή, σαν κάποιος να κόλλησε με προσοχή τη ρωγμή του χρόνου. Οι θεατές απολαμβάνουν απλώς το γύρο της ζωής σε 50 λεπτά.