«Τυφλός ξεναγός» στην Ελευσίνα
Ένα θεατρικό ταξίδι μύησης στον χώρο τέλεσης των Ελευσίνιων Μυστηρίων σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη
Tο "Μυστήριο 140 Τυφλός ξεναγός” που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σκηνοθετεί ο Παύλος Παυλίδης, γνωστός από την ομάδα C for Circus και τη συμμετοχή του στην παράσταση του Θωμά Μοσχόπουλου "Ο γιατρός της τιμής του” την προηγούμενη σεζόν. Πρόκειται για μια ακουστική παράσταση - ξενάγηση για άτομα με ή χωρίς οπτική αναπηρία με site-specific χαρακτήρα που μάς καλεί στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από τις 27 έως τις 29 Μαΐου να βιώσουμε με κλειστά μάτια ένα υπερρεαλιστικό, σχεδόν συνειρμικό και αποκλειστικά ακουστικό ταξίδι μύησης στον χώρο τέλεσης των Ελευσινίων Μυστηρίων, υπό την καθοδήγηση της τυφλής "ξεναγού” και αφηγήτριας Ελένης Γκουβάτσου.
Το "Μυστήριο 140 Τυφλός ξεναγός” εκκινεί, όταν το φυσικό φως αρχίζει να χάνεται. Η οπτική της τυφλής "ξεναγού” Ελένης Γκουβάτσου για τον χώρο, τον χρόνο, τις διαστάσεις, τις αποστάσεις αλλά και τη ζωή, δίνει νέο νόημα όχι μόνο στη θέαση του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας αλλά και στην αίσθηση των θεατών για το οικείο. Δίνοντας πνοή σε ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν και σαν ένα ζωντανό μυστήριο, η παράσταση ως μία ακουστική ξενάγηση, οδηγεί τους θεατές σε ένα βαθιά φωτεινό ταξίδι στον σκοτεινό Άδη.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
"Επειδή χάθηκε η όραση, δεν σημαίνει ότι χάθηκε και ο άνθρωπος" έλεγε ο πρώτος τυφλός ξεναγός, Θοδωρής Κώνστας, στον οποίο και αφιερώνεται η παράσταση. "Εμπνευσμένοι από τα Ελευσίνια Μυστήρια αλλά και από τη συγκινητική προσπάθεια του Θοδωρή Κώνστα να γίνει ο πρώτος παγκοσμίως τυφλός ξεναγός σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, εξερευνάμε τη "στιγμή” που η έλλειψη γεννάει φαντασία και ο άνθρωπος προσπαθεί να νικήσει τον θάνατο με ζωή, αναζητώντας φως μέσα από το σκοτάδι. Η εικόνα δεν υπάρχει. Όπως στα όνειρα ενός εκ γενετής τυφλού. Μέσω της μουσικής, των ηχοτοπίων και των ιστοριών -αληθινών ή μη- επισκεπτόμαστε τον Κάτω Κόσμο και αποτίοντας έναν φόρο τιμής στους αγαπημένους μας που έφυγαν, προσπαθούμε να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε”, σημειώνει ο Παύλος Παυλίδης για την παράσταση που επιδιώκει να καλύψει τόσο την ανθρώπινη ανάγκη για ποίηση, σε μια εποχή που αυτή τείνει να εκλείψει από την καθημερινότητά μας όσο και να προτείνει έναν καινούργιο τρόπο απασχόλησης και συμπερίληψης των ανθρώπων με αναπηρία σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Το επάγγελμα του ξεναγού σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με πλήθος παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχαιολογικών χώρων, είναι μόνο ένα από τα πολυάριθμα παραδείγματα.
Ποιος ήταν ο "Τυφλός ξεναγός” Θοδωρής Κώνστας
Τον Απρίλιο του 2014 η ειδικότητα "Ξεναγός σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (Άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής)" εντάχθηκε στο Δ’ ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Αγίας Παρασκευής ξεκινώντας την πιλοτική λειτουργία του. Πλέον είναι ανενεργή. Τον Οκτώβριο του 2018 ο Θοδωρής Κώνστας, ο πρώτος τυφλός ξεναγός παγκοσμίως, πρότεινε στην ηθοποιό Μαρίνα Καλογήρου να δημιουργήσουν μια παράσταση - ξενάγηση σε έναν αρχαιολογικό χώρο της χώρας, αφού παρά την ολοκλήρωση των σπουδών του ως τυφλού ξεναγού, δεν μπορούσε να ασκήσει νόμιμα το επάγγελμά του και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Οι πολιτιστικοί φορείς στους οποίους αποτάθηκε, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά τους. Τον Απρίλιο του 2020 ο Θοδωρής πέθανε.
Στην ανάπτυξη της ιδέας και τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό συμμετέχει η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου, ενώ ερμηνεύει και στην παράσταση μαζί με τους Ανθή Φουντά και Gary Salomon (που υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση).
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος | Περισσότερες πληροφορίες στο 2023eleusis.eu
Χρήσιμες πληροφορίες για τον "Τυφλό ξεναγό"
-Οι θεατές θα πρέπει να προσέρχονται στον Αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα για την παραλαβή του απαραίτητου εξοπλισμού. Για τον δανεισμό του εξοπλισμού είναι απαραίτητη η επίδειξη εγγράφου ταυτοποίησης (δίπλωμα οδήγησης, ταυτότητα ή διαβατήριο).
-Μετά την έναρξη της παράστασης, οι πόρτες του Αρχαιολογικού χώρου θα κλείνουν και η είσοδος δεν θα είναι δυνατή. Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα ζητηθεί από τους θεατές να διανύσουν με κλειστά μάτια μια μικρή απόσταση στον Αρχαιολογικό χώρο με τη βοήθεια συνοδών.
-Το δεύτερο μέρος της παράστασης είναι αποκλειστικά ακουστικό.
-Οι θεατές συνιστάται να φορούν άνετα, κλειστά παπούτσια.
Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Φάρου Τυφλών Ελλάδος και του Ιδρύματος Αντώνης & Ιωάννης Αγγελικούσης.