«Βόιτσεκ» στο θέατρο Πόλη
Στη σκηνή του θεάτρου Πόλη ο Ιωάννης Παπαζήσης ενσαρκώνει τον Βόιτσεκ με την καθοδήγηση του Σταύρου Τσακίρη
Στη σκηνή του θεάτρου Πόλη ανεβαίνει ο γνωστός ηθοποιός στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης πάνω στο αριστουργηματικό έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ για τον ομώνυμο στρατιώτη-αντιήρωα, που λυγίζει υπό το βάρος της εξουσίας.
Έξι χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του "Βόιτσεκ” στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης αναμετράται και πάλι με το αριστουργηματικό έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ που αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη, του ομώνυμου αντιήρωα, που λυγίζει υπό το βάρος της εξουσίας. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση του αιρετικού έργου της παγκόσμιας δραματουργίας που με το τολμηρό κοινωνικό του θέμα, τις επαναστατικές θέσεις του, την κριτική στάση του απέναντι στις θρησκευτικές και ηθικές προκαταλήψεις και την επιστημονική αλαζονεία διαμόρφωσε το σύγχρονο θέατρο, αναλαμβάνει ο Ιωάννης Παπαζήσης στο πλευρό ενός δυνατού θιάσου: Βασιλική Τρουφάκου, Αργύρης Αγγέλου, Ιάσων Παπαματθαίου, Ορφέας Παπαδόπουλος και η Ηρώ. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 11 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πόλη.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Μπύχνερ ξεκινά να γράφει τον "Βόιτσεκ" το 1836. Τον Φεβρουάριο του 1837, λίγο πριν τον ολοκληρώσει, πεθαίνει από τύφο, σε ηλικία μόλις 23 ετών. Αυτό, όμως, δεν το εμπόδισε να αφήσει μια διαχρονική παρακαταθήκη. Βασίζεται στο πραγματικό περιστατικό της θανατικής καταδίκης του κουρέα Γιόχαν Κρίστιαν Βόιτσεκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για το φόνο της ερωμένης του.
Ο Σταύρος Τσακίρης καταθέτει μια νέα σκηνική πρόταση πάνω στο έργο-σταθμός που θα έχει τη μορφή θεάτρου-δοκιμίου. Εξετάζει με ψύχραιμη ματιά τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στη φτώχεια και τις ψυχικές διαταραχές των ανθρώπων για τα οποία οι κοινωνίες τους περιθωριοποιούν και τους "οδηγούν" σε παραβατικές συμπεριφορές, αντί να μεριμνούν με ευαισθησία ώστε να αποκατασταθούν. Σχολιάζει, επίσης, την χαοτική θρησκευτική ερμηνεία της ύπαρξης "φορτώνοντας" ενοχές τους πιστούς αλλά και την αλαζονική διεκδίκηση του αλάθητου από την Επιστήμη.
Στην παράσταση του θεάτρου Πόλη η ιστορία διαδραματίζεται στον χώρο μιας σκηνής θεάτρου που μεταμορφώνεται διαρκώς, όπως στα όνειρα, και ο θίασος των έξι ηθοποιών, με την συνέργεια της ζωντανής μουσικής αλλά και την χρήση των flash animation, παρουσιάζει μέσα από "κεφάλαια – ενότητες" την τελευταία τραγική ημέρα του Βόιτσεκ, ο οποίος με γιγαντωμένα πια τα υπαρξιακά του προβλήματα φτάνει στην απονενοημένη μα και αποτρόπαια πράξη της γυναικοκτονίας.
Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια είναι του Μίνου Μάτσα, οι στίχοι της Σοφίας Καψούρου, τα flash animation, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, ενώ οι φωτισμοί είναι του Σταύρου Τσακίρη.
πηγή: Athinorama