«Θα γίνει ανταλλαγή;», στην Αρχαία Ολυμπία
Η παράσταση «Θα γίνει ανταλλαγή;» της Ρούλας Πατεράκη σε δύο μοναδικές βραδιές στην Αρχαία Ολυμπία.
Πολλές και με ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι οι αφιερωματικές εκδηλώσεις στη Μικρασιατική Καταστροφή του προγράμματος "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παρουσιάζονται στην περιφέρεια και ευχής έργον θα ήταν να τις δούμε, αν όχι όλες, έστω κάποιες και, στην Αττική. Όσοι βρεθείτε στην Αρχαία Ολυμπία Δευτέρα 8 & Τρίτη 9 Αυγούστου (στο Γυμνάσιο, ώρα 9.15 μ.μ.) δείτε με ελεύθερη είσοδο την παράσταση "Θα γίνει Ανταλλαγή;" σε έρευνα-πρωτότυπο κείμενο – σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη.
Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκεται ο απολογισμός ενός ιστορικού γεγονότος που συνέβη τέτοιες μέρες του Αυγούστου του 1922 και έμεινε στην Ιστορία ως "Μικρασιατική Καταστροφή". Ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες από ένα πεδίο μάχης στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 600.000 άνθρωποι και στο οποίο ο ελληνικός στρατός μέτρησε 24.200 φαντάρους νεκρούς, 49.000 "τραυματίες και αποβιώσαντες" και 18.000 αγνοούμενους. Αυτός ήταν ο απολογισμός του τραγικού γεγονότος που έφερε την αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Το 1923 υπογράφεται στη Λοζάνη η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων της Αντάντ, η οποία κατάργησε ουσιαστικά την προηγούμενη των Σεβρών (1920). Η Τουρκία ανέκτησε μια σειρά εδαφών (την Ανατολική Θράκη, τη ζώνη της Σμύρνης, τη διεθνοποιημένη ζώνη των Στενών κ.ά.), ενώ συμφωνήθηκε και ανταλλαγή πληθυσμών με την Ελλάδα. Η Ρούλα Πατεράκη φέρνει στη σκηνή τραγικές προσωπικότητες, χαρακτήρες ανθρώπινα αντιφατικούς και απάνθρωπα σκληρούς, που οδηγούνται συχνά σε επικές αντιπαραθέσεις μεγάλης κλίμακας και κάποτε, ακόμα και στην άρνηση της πραγματικότητας: "Θα γίνει Ανταλλαγή;" ή "Έγινε η Ανταλλαγή;".
Η Ρούλα Πατεράκη και οι ηθοποιοί/performers Δήμητρα Χατούπη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κοσμάς Φοντούκης, Νάντια Μουρούζη, Ειρήνη Καράγιαννη, Ευανθία Κουρμούλη, Μαρία Κουρμούλη ως ανώνυμα μέλη ενός τραγικού χορού, "ενώνουν τις φωνές στους κωμούς, στις μονωδίες και στα εμβόλιμα τραγούδια (βασισμένα σε στίχους του Γιώργου Σεφέρη), αναδεικνύουν τη θεατρικότητα της "μαρτυρικής" αφήγησης και προκαλούν τη συγκινησιακή διέγερση του θεατή, που αντικρίζει κατάματα τη βία αλλά και τις τυχαίες -κάποιες φορές- τροπές της Ιστορίας". Στην παράσταση συμμετέχουν η Μαρία Κουρμούλη και η Ειρήνη Καράγιαννη στο τραγούδι. Μουσική σύνθεση: Νίκη Καραγεώργου, Μαρία Κουρμούλη.
Πηγή: athinorama.gr