Αυτό θεωρήθηκε το δυσκολότερο παζλ του κόσμου - Μόλις 340 τεμαχίων (pic)
Ένα παζλ από πίνακα του Τζάκσον Πόλοκ, που ζωγράφιζε «πιτσιλώντας» τους καμβάδες! Του Αμερικανού ζωγράφου που έπινε, καβγάδιζε και ουρούσε στις δεξιώσεις.
Το παζλ σε μέρες... κορονοϊού, δηλαδή σε μέρες εγκλεισμού είναι για κάποιους μια εξαιρετική ασχολία. Αυτά τα δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες κομματάκια -ανάλογα με την ηλικία- που με επιμονή και επιμονή μετατρέπονται σε εικόνες είναι αρκετά δημοφιλή. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χαλάσει μια περιουσία αγοράζοντας παζλ και άλλοι που έχουν διακοσμήσει με αυτά το σπίτι τους.
Το παζλ ως παιχνίδι έκανε την εμφάνισή του περίπου το 1900. Μια ασχολία για την «υψηλή κοινωνία» της εποχής. Τα πρώτα παζλ ήταν ξύλινα των 500 κομματιών. Ένα τέτοιο παζλ το 1908 κόστιζε 5 δολάρια όταν ο μέσος μισθός ανέρχονταν στα 50 δολάρια.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το μυστήριο
Στα πρώτα αυτά παζλ τα κομμάτια δεν συνδέονταν μεταξύ τους αλλά τοποθετούνταν το ένα δίπλα στο άλλο (δεν είχαν εξοχές και εσοχές). Επίσης στη συσκευασία δεν υπήρχε το θέμα το παζλ, το οποίο παρέμενε μυστήριο μέχρι την ολοκλήρωση του παζλ.
Το 1929, έτος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πωλούνταν ανά εβδομάδα 10 εκατομμύρια παζλ σε όλο τον κόσμο. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το παζλ εξελίχθηκε πλέον σε εναλλακτική λύση διασκέδασης. Στη μεγάλη αυτή διάδοση του παζλ συνέβαλε η μείωση του κόστους του. Αυτό επιτεύχθηκε με την εκτύπωση των παζλ πάνω σε χαρτόνι που επέτρεψε τους κατασκευαστές να μειώσουν σημαντικά το κόστος. Παράλληλα άνεργοι αρχιτέκτονες, μαραγκοί και τεχνίτες άρχισαν να κόβουν παζλ στα εργαστήρια των σπιτιών τους και να τα πουλάνε ή ακόμα και να τα ενοικιάζουν.
Παζλ για πλούσιους
Το 1932 τα παζλ χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο διαφήμισης και προώθησης προϊόντων. Στα καταστήματα προσφέρονταν δωρεάν παζλ με την αγορά διαφόρων προϊόντων (οδοντόβουρτσα, φακός κ.ά). Την εμφάνισή του κάνει, το 1932 στην Αμερική, και το «εβδομαδιαίο παζλ» το οποίο πωλούνταν κάθε Τετάρτη προς 0,25 του δολαρίου.
Υπήρχαν και τα Par Puzzle, παζλ με υψηλή ποιότητα, άρα και υψηλό κόστος. Απευθύνονταν αποκλειστικά σε πλούσιους. Η εταιρία Par παρείχε στους πλούσιους πελάτες της τη δυνατότητα παραγγελίας προσαρμοσμένων παζλ κόβοντας στα κομμάτια των παζλ το όνομα ή την ημερομηνία γέννησης του αγοραστή.
Το δυσκολότερο παζλ του κόσμου
Το 1965 χιλιάδες Αμερικάνοι προσπαθούσαν να συναρμολογήσουν το δυσκολότερο παζλ του κόσμου ονόματι Σύγκλιση (Convergence) του Jackson Pollock.
Μιλάμε για έναν τύπο που ζωγράφιζε «πιτσιλώντας» τους καμβάδες! Έπινε, καβγάδιζε, ουρούσε στις δεξιώσεις, αλλά το κοινό τον λάτρεψε. Ο Πόλοκ θεωρήθηκε ο αλκοολικός ιδρυτής του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.
Ο Τζάκσον Πόλοκ (Paul Jackson Pollock, 28 Ιανουαρίου 1912 – 11 Αυγούστου 1956) ήταν Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Αποτελεί έναν από τους πιο ανατρεπτικούς αλλά και δημοφιλέστερους ζωγράφους της Αμερικής.
Το ίδιο ανατρεπτικός και στην ιδιωτική ζωή του ο Πόλοκ έζησε μεγάλες περιόδους ανάμεσα στον αλκοολισμό και στη μανιοκατάθλιψη. Όταν κάποτε ανατέθηκε στον Πόλοκ να ζωγραφίσει έναν τοίχο στο σπίτι μιας βαθύπλουτης κληρονόμου, εκείνος μελέτησε τον κατάλευκο τοίχο για έξι ολόκληρους μήνες και τελικά εκτέλεσε την ιδέα του μέσα σε μερικές ώρες. Όταν μάλιστα τον κάλεσαν σε ένα πάρτι στο συγκεκριμένο αυτό σπίτι, η συμπεριφορά του ήταν ανάρμοστη και προκλητική. Ο Πόλοκ όταν μεθούσε μπορούσε να χτυπήσει και έναν άγνωστο στον δρόμο. Πάντα έπινε, καβγάδιζε και ουρούσε στις δεξιώσεις.
Οδηγήθηκε σε ένα τραγικό τέλος εξαιτίας του ποτού και της βαθιάς κατάθλιψης στην οποία συχνά έπεφτε. Μια νύχτα Σαββάτου στις 12 Αυγούστου του 1956 σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ήταν 44 χρόνων. Μία εβδομάδα αργότερα δημοσιεύθηκε σε ένα περιοδικό μια φωτογραφία από τον τόπο του δυστυχήματος. Στη φωτογραφία φαίνονταν καθαρά δύο κουτιά μπίρας δίπλα σε μια ρόδα αυτοκινήτου και λίγο πιο πέρα το δεξί παπούτσι του Πόλοκ. Φαίνεται ότι ακόμη και η φωτογραφία του θανάτου του ήταν αντιπροσωπευτική της ζωής του.
Ο Ψυχρός πόλεμος
Οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του Πόλοκ, από τις εκδόσεις Springbok κυκλοφόρησε το παζλ με τίτλο «Σύγκλιση» (Convergence) Ήταν το 1964, όταν κυκλοφόρησε το παζλ που αποτελείτο από 340 κομμάτια και θεωρήθηκε πιο δύσκολο παζλ στον κόσμο. Το 1965, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί απέκτησαν το παζλ.
Επρόκειτο για έναν από τους πίνακες του Jackson Pollock. Μια σύνθεση που δημιουργήθηκε σε καμβά, με διαστάσεις 93,5 Χ 155 ίντσες. Πρόκειται για μια ελαιογραφία, η οποία αποτελεί μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, γραμμών και σχημάτων, που γίνεται με μια μέθοδο έκχυσης χρωμάτων σε έναν καμβά. Ο πίνακας έγινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία και θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την ιδέα της ελευθερίας του λόγου.