Έκθεση γαλλικής αρωματοποιίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Άρχισε η έκθεση γαλλικής αρωματοποιίας «Fragrances» στο Γαλλικό ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Η Αικατερίνη των Μεδίκων, γόνος παντοδύναμης οικογένειας της Φλωρεντίας, που ήταν βασίλισσα της Γαλλίας από το 1547 έως το 1559, πήρε μαζί της στο Παρίσι τον προσωπικό της αρωματοποιό Ρενάτο Μπιάνκο, ο οποίος έθεσε τη βάσεις για την σύγχρονη αρωματοποιία.
Το 1720 ο Φάργκεον Έλντερ, ο αρωματοποιός του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙE' και της γνωστής στην Ευρώπη “ αρωματισμένης αυλής”, λόγω της υπερβολικής χρήσης αρωμάτων, ίδρυσε τον γαλλικό οίκο αρωματοποιίας "Oriza L.Legrand". Τροφοδοτούσε τις μεγάλες αυλές της Ρωσίας,της Ιταλίας και της Αγγλίας, τον Ναπολέοντα Γ' και παρουσίαζε τις δημιουργίες του σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο ,όπως στο Σικάγο, στην Φιλαδέλφεια, στη Βιέννη και στο Παρίσι.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το 1828 ο Πιέρ Φρανσουά Πασκάλ Ζερλέν, γιατρός και χημικός ίδρυσε τον εμβληματικό οίκο αρωμάτων Guerlain και με τα καινοτόμα προϊόντα του γεννιέται η σύγχρονη αρωματοποιία.
Πτυχές της ιστορίας του Γαλλικού αρώματος και πρωτοπόροι δημιουργοί του, που αξιοποίησαν τη γνώση στον τομέα της χημείας και τη βελτίωση των τεχνικών απόσταξης και οδήγησαν την αρωματοποιία στο επίπεδο της τέχνης, αναδεικνύονται στην έκθεση “ Fragrances” που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του τοπικού Γαλλικού Ινστιτούτου “ Nouvelle Amicale”.
Κεντρικό τμήμα της έκθεσης στο Γαλλικό ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη αίθουσα Allatini - Dassault, αποτελούν η μοναδική συλλογή της συλλέκτριας αρωμάτων, δικηγόρου και μέλους του ινστιτούτου Ζωής Κουμπή, αλλά και ιδιαίτερες επιλογές που προσφέρουν φίλες του συλλόγου.
“ Είχα ανέκαθεν πάθος με τα αρώματα, με μυρωδιές που μας ταξιδεύουν και είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητάς μας. Σε αυτή την έκθεση παντρεύουμε το παρόν με το παρελθόν. Ο επισκέπτης μπορεί να δει αρώματα άλλων δεκαετιών, από τις αρχές του αιώνα, που ενδεχομένως έχουν καταργηθεί και τα γνωρίζει μόνο από φωτογραφίες και άλλα που ποτέ δεν έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά, όπως το Bal à Versailles του Zάν Ντεσπρέζ, επιτομή του αρώματος” δήλωσε σχετικά η Ζωή Κουμπή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ