Μάιλς Ντέιβις - Τζέιμς Τζόις - Μάλεβιτς: Τα 3 πρόσωπα της νεωτερικότητας

Τρία πρόσωπα που η τέχνη θα ευγνωμονεί αιώνια

Μάιλς Ντέιβις - Τζέιμς Τζόις - Μάλεβιτς: Τα 3 πρόσωπα της νεωτερικότητας

Ο «Οδυσσέας» του Τζόις παραμένει η κιβωτός της νεωτερικότητας και μέσα στις σελίδες του θα ανακαλύπτουμε πάντα όσα μπορεί να μας προσφέρει ο μοντέρνος ανθρώπινος νους. Με το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ιρλανδού έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος αφηγήσεων, η περιπέτεια του ύφους που ξεκίνησε από τον Όμηρο και μέσω Δάντη ξαναγύρισε σε εκείνον, χάρις στην ιδιοφυία του Τζέιμς Τζόις.

Ulysses by James Joyce, Ulysses Wall Art, Ulysses Excerpt, James Joyce, James  Joyce Poster, Gift for Readers - Etsy Sweden

Παράλληλα με τον Ιρλανδό πρωτομάστορα, ένας αφροαμερικανός μουσικός, ο Μάιλς Ντέιβις εισήγαγε και επέβαλε τη μόνταλ τζαζ βασιζόμενος στους αρχαιοελληνικούς μουσικούς τρόπους και διέρρηξε τη σχέση εξάρτησης μιας μελωδίας με ένα τονικό κέντρο που ευλαβικά ακολούθησε όλη η δυτική μουσική παράδοση.

Στον κόσμο της ζωγραφικής είναι πολλοί οι προφήτες από τον Ματίς, τον Πικάσο μέχρι τον Καντίνσκι, τον Ντυσάν και τον Μοντριάν αλλά εμείς επιλέγουμε τον Κάζιμιρ Μάλεβιτς για την φαινομενικά απλουστευτική του διάνοια χάρις στην οποία η εικαστική πραγματικότητα απέρριψε ανεπιστρεπτί την υποτέλειά της στον προσυμφωνημένο, «σικέ» κόσμο της εικόνας.