Art Athina 2024 στο Ζάππειο
Το πρόγραμμα της φετινής Art Athina στο Ζάππειο.
Διευρυμένη κατά μία μέρα, πολυσυλλεκτική και πλούσια σε περιεχόμενο, η φετινή Art Athina 2024 έχει ακόμα μια έκπληξη για τους επισκέπτες της: Δεν θα περιοριστεί μόνο στους γνωστούς χώρους του Ζαππείου, οι οποίοι αποτελούν από το 2019 τη σταθερή έδρα της. Θα ενεργοποιήσει αθέατες γωνιές του κτιρίου και θα επεκταθεί τόσο στον ευρύτερο χώρο που περιβάλλει το Μέγαρο, όσο και στον γειτονικό θερινό κινηματογράφο «Αίγλη».
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, μεγαλύτερη κατά μία ημέρα, με συμμετοχή 71 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και 10 ακόμη χώρες και διευρυμένο παράλληλο πρόγραμμα, η Art Athina 2024 ετοιμάζεται να υποδεχτεί το φιλότεχνο κοινό στον ιστορικό εκθεσιακό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2024. Το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα και μία από τις παλαιότερες φουάρ στην Ευρώπη, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, έχει τεθεί, για ακόμη μία χρονιά, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Με κεντρικό άξονα τη σύγχρονη τέχνη, ενισχυμένη την παρουσία του design, έμφαση στη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα, η Art Athina 2024 και στη φετινή της διοργάνωση θα δώσει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να παρακολουθήσει τις πλέον πρόσφατες προτάσεις των γκαλερί, να δει ιστορικά έργα και να έρθει σε επαφή με τις τάσεις των αιθουσών τέχνης από το εξωτερικό.
Γενικός διευθυντής της διοργάνωσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι ο Αντώνης Κούρκουλος. Νέο μέλος στην πυρηνική ομάδα της Art Athina είναι η Μαριλένα Κουτσούκου, η οποία ανέλαβε τη νεοσύστατη θέση της διευθύντριας Ανάπτυξης της φουάρ και είναι υπεύθυνη των στρατηγικών συνεργασιών της Art Athina 2024. Οι επιμέρους τομείς, όπως κάθε χρόνο, ανατίθενται σε νέους διαφορετικούς, ως επί το πλείστον, επιμελητές. Σταθερά παρόν τα τελευταία οκτώ χρόνια ο Σταύρος Παπαγιάννης με το Stage Design Office στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης και το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο G Design Studio, το οποίο διαμόρφωσε τη νέα οπτική ταυτότητα της φουάρ που αποτελείται από δύο κεφαλαία Α σε διαφορετικές συνθέσεις και χρώματα. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η BlueCycle μεταμορφώνει τον κήπο του Ζαππείου Μεγάρου με ένα project, ειδικά φτιαγμένο για τη φετινή διοργάνωση της Art Athina, που συνδυάζει το design με τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Με πρώτη ύλη τον αλιευτικό εξοπλισμό που συλλέγει από όλη την Ελλάδα και συνδυάζοντας ρομποτική τρισδιάστατη εκτύπωση με χειροποίητες δημιουργίες, δίνει διαφορετική πνοή στον λογότυπο της έκθεσης.
Το πρόγραμμα της Art Athina 2024 έχει διαμορφωθεί ως εξής:
* Main: αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις προτάσεις τους. Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα των συμμετεχόντων*.
* Design: γκαλερί και σχεδιαστές που συνδυάζουν άψογα την ομορφιά των παραδοσιακών ελληνικών τεχνικών με το πιο σύγχρονο, ευφάνταστο και πρωτοποριακό design δημιουργώντας αντικείμενα που διατρέχουν ένα ευρύ φάσμα αισθητικής, θα συνθέσουν την ενότητα που επιμελούνται ο Μάνθος Καλούμενος και η Τίνα Δασκαλαντωνάκη (Mare Studio).
* Projects: ανεξάρτητοι χώροι τέχνης, μη κερδοσκοπικοί πολιτιστικοί οργανισμοί, αίθουσες που διευθύνονται από καλλιτέχνες, ατελιέ και μικρές νέες γκαλερί αποτελούν την ενότητα που επιμελείται η Λουκία Θωμοπούλου υπό τον τίτλο «Έξοδος».
Το παράλληλο πρόγραμμα της φουάρ συνθέτουν οι παρακάτω ενότητες:
* Talks: κύριος θεματικός άξονας των συζητήσεων που επιμελείται η Ολυμπία Τζώρτζη είναι η σχέση των γκαλερί και των καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την αντιμετώπιση των προκλήσεων χωρίς αντιπαλότητες και την αναζήτηση λύσεων με βάση όσων ισχύουν και σε διεθνές επίπεδο.
* Video: τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις των περιβαλλοντικών ζητημάτων, τη σεξουαλικότητα και το συναίσθημα πραγματεύονται τα έργα που έχει επιλέξει να παρουσιάσει ο Πάνος Γιαννικόπουλος στο φετινό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Εκδίωξη από τον Κήπο: Το χώμα ως ένας φακός για να είμαστε-στον-κόσμο». Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον κήπο του Ζαππείου.
* Performance: «Ηappy me, happy we» είναι ο τίτλος που επέλεξε ο Νικόλας Βαμβουκλής, ο οποίος και επιμελείται το φετινό πρόγραμμα σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens μετά από ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης στην Art Athina 2024. Οι θεματικές των έργων αφορούν μεταξύ άλλων στην ελευθερία και την έκφραση των ταυτοτήτων, τις δυναμικές της κοινότητας, τις (μη) ανθρώπινες σχέσεις και σε έννοιες όπως η φροντίδα, η οικολογία και η βιωσιμότητα, οι κρίσεις και οι επείγουσες καταστάσεις.
* Kids' Educational Program:δημιουργικά εργαστήρια ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής, κολάζ, μικτής τεχνικής και θεατρικού παιχνιδιού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «Planet Art» που σχεδίασε και φέτος για την Art Athina o μη κερδοσκοπικός διεθνής κοινωνικός φορέας Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, με κεντρικό άξονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Για πρώτη φορά φέτος η Art Athina και το Kroma συνεργάζoνται με την ομάδα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Life is For All, ώστε στα εκπαιδευτικά εργαστήρια να συμπεριληφθούν παιδιά και έφηβοι με μαθησιακές δυσκολίες και νευροαναπτυξιακές ιδιαιτερότητες.
Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται ο θεσμός του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). Δυνατότητα συμμετοχής έχουν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση.
Την περίοδο της Art Athina 2024 θα λειτουργεί ήδη η ατομική έκθεση - έπαθλο της περυσινής νικήτριας, Στεφανίας Στρούζα (γκαλερί a.antonopoulou.art), στο MOMus-Μουσείο 'Αλεξ Μυλωνά (12 Σεπτεμβρίου έως 13 Οκτωβρίου).
Στο πλαίσιο της φουάρ πραγματοποιήθηκε για έκτη χρονιά κατά τους προηγούμενους μήνες το Art Athina Educational Program με τη συμμετοχή φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών σε σχεδιασμό της Χρυσάνθης Κουμιανάκη και του Κοσμά Νικολάου από τον καλλιτεχνικό οργανισμό 3 137. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η γνωριμία των φοιτητών με επαγγελματίες της τέχνης, η κατανόηση της αθηναϊκής σκηνής και η εξοικείωση με το μελλοντικό επαγγελματικό πεδίο δραστηριοποίησης τους.
Η Art Athina διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027».