Οι παραμορφώσεις της μοντέρνας τέχνης

Η παραμόρφωση ως πράξη ελευθερίας

Οι παραμορφώσεις της μοντέρνας τέχνης

Η παραμόρφωση του ανθρώπινου σώματος εξελίχθηκε σε μια διαρκή ιδεοληψία από την οποία η μοντέρνα τέχνη δεν μετακινήθηκε ποτέ. Στρέβλωση, δυσμορφία, ασυμμετρία, όπως και να ονοματίσει κανείς την αποδόμηση του σωματικού κάλλους, η νεωτερικότητα προέβαλε το μοντέλο του καλλιτέχνη ως αντι-ήρωα μακριά από τα κλασικά πρότυπα της ομορφιάς.

Ζερμαίν Ρισιέ: «Η πλαστική ειλικρίνεια είναι το παν» - Fosonline

Οι παραμορφωτικές διακηρύξεις του Μπρανκούζι, της Ρισιέ, του Μοντιλιάνι και του Τζακομέτι οδηγούν από την κλασικότροπη τέχνη στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πέρα από κάθε καλλιτέχνη ή κυρίαρχο ρεύμα εντοπίζεται η γενικότερη τάση της εικαστικής πραγματικότητας προς ένα μορφολογικό ρεαλισμό. Τίποτε δεν είναι τόσο τέλειο όσο τα αγάλματα της αρχαιότητας ή οι εκλεπτυσμένες μορφές στα αναγεννησιακά πρότυπα. Ζούμε σ' ένα κόσμο όπου η ασχήμια έχει δικαιώματα, όπου η ατέλεια είναι ο κανόνας και οι άνθρωποι ψυχή τε και σώματι υπολείπονται πολύ από την ιδέα του αψεγάδιαστου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ: : Brâncuși

Η νεωτερικότητα παρά τις παραμορφωτικές της υπερβολές προβάλλει τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Με την έννοια αυτή η παραμόρφωση είναι μια πράξη ελευθερίας για την κοινωνία που φιλοξενεί αυτή την τέχνη.

Ο θλιμμενος σκυλος του Τζιακομετι.. Giacometti | Alberto giacometti, Famous  sculptures, Sculpture