Γνωρίστε την Serpentine του Ματίς

Η ανάγκη του Ματίς να  εκφραστεί πέρα από τα όρια της ζωγραφικής δημιούργησε μερικά από τα πιο συναρπαστικά γλυπτά του εικοστού αιώνα

Γνωρίστε την Serpentine του Ματίς

Γύρω στο 1900 ο Ανρί Ματίς θα δει τη φωτογραφία μιας παχουλής νεαρής γυναίκας, που ποζάρει για ζωγράφο στηριζόμενη σε μια κολόνα. Από αυτή την πόζα που παραπέμπει σε κλασικά πρότυπα και στην αρχαιότητα, θα εμπνευστεί ένα γλυπτό μοιράζοντας το κενό και την ύλη στο χώρο, δίνοντας στο σμιλεμένο σώμα που απέχει εντέλει από τα ευτραφή πρότυπα της εποχής μια μοναδική κομψότητα.Η εκλέπτυνση στο τελικό αποτέλεσμα φαίνεται από τις φωτογραφίες του καλλιτέχνη που αποδεικνύουν βήμα-βήμα τον τρόπο που λεπταίνει χέρια και πόδια ενώ επιμηκύνει το σώμα. Σκοπός είναι να δοθεί έμφαση όχι στον όγκο αλλά στη γραμμική δύναμη και στην ελικοιειδή χάρη.

Henri Matisse - La Serpentine | Henri matisse, Sanat fikirler, Heykel

H Serpentine έχει ένα οφιοειδές σχήμα που θυμίζει το γράμμα S και μοιράζει τις αναλογίες της ανάμεσα στον θετικό και αρνητικό χώρο. Το γλυπτό του Ματίς παρουσιάζει επιρροές από την αφρικανική τέχνη κι αυτό φαίνεται τόσο στο σχήμα της γυναικείας λεκάνης όσο και στο έντονο αφρικανικό στήθος. Υπάρχει μια σκόπιμη δυσαναλογία ανάμεσα στα χέρια και στα πόδια και το όλο αποτέλεσμα αφήνει μια στοχαστική και ταυτόχρονα ανέμελη επίγευση.

Henri Matisse | Biography, Art, Paintings, Goldfish, Cutouts, & Facts |  Britannica

Στα γλυπτά του ο Ματίς πειραματίστηκε προκειμένου να εκφράσει όσα δεν μπορούσε με το σχέδιο και τη ζωγραφική. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει και εγκαινιάζει μια καινοφανή σχέση με την αρμονία του ανθρώπινου σώματος που θα αποτυπωθεί στα επόμενα έργα της ζωγραφικής του.