Εθνική Πινακοθήκη: Έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Έκθεση με τίτλο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» φιλοξενεί η Εθνική Πινακοθήκη για τη σχέση τέχνης και πολιτικής ιστορίας στη Ν. Ευρώπη. 

Εθνική Πινακοθήκη: Έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου διοργανώνει και θα φιλοξενήσει από τις 11 Ιουλίου 2024 μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου 2025 μια νέα, επίκαιρη έκθεση με τον τίτλο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η οποία ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη Νότια Ευρώπη.

Μια διεθνής έκθεση που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας (1974) μετά την κατάρρευση της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Σε μία κομβική χρονιά, με εκλογές σχεδόν σε όλον τον κόσμο, η ΕΠΜΑΣ παρουσιάζει μία επίκαιρη έκθεση για τις Τέχνες, τις κοινωνικές αλλαγές και τη Δημοκρατία.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση που διερευνά την καλλιτεχνική δημιουργία ενάντια στον ολοκληρωτισμό και την προσπάθεια επανίδρυσης της Δημοκρατίας σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970.
Παρουσιάζονται 140 έργα από 55 καλλιτέχνες σε συνεργασία με τα: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía – MNCARS, Museu d’Art Contemporani de Barcelona – MACBA, Centro de Arte Moderna Gulbenkian, Centro de Estudos Multidisciplinares Ernesto de Sousa και ιδιωτικές συλλογές από την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη, διεθνή έκθεση που πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με την δημοκρατία κατά την διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, καθώς τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Η Εθνική Πινακοθήκη στρέφεται στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως με στόχο να αναδειχθεί το πώς αυτή μπορεί να συνδέεται με τις διαμάχες και την αναταραχή που επικρατούσε στη Νότια Ευρώπη το 1960 και το 1970. Με φόντο μία χρονιά γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες και προκλήσεις για τις δημοκρατικές αξίες, η έκθεση θα εμβαθύνει στις ιστορικές ιδιαιτερότητες της κοινής εμπειρίας, στα συναισθήματα και στο συλλογικό τραύμα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τις πράξεις διαμαρτυρίας, αντίστασης, προσωπικής και κοινωνικής χειραφέτησης.

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:
Από: 11/7 Εως: 2/2/2025
Εγκαίνια: 11 Ιουλίου 2024, ώρα 20.00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 10:00 – 18:00

Τοποθεσία:
Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλ. Σούτζου, Κεντρικό Κτήριο - Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων - «Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός», Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Αθήνα

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
nationalgallery.gr