Ρόι Λινχνεστάιν: Όλος ο κόσμος μέσα σ' ένα κόμικ

Λαμπερή φυσιογνωμία στην εποχή του μεταμοντέρνου ο Ρόι Λιχνεστάιν έκανε την ποπ-αρτ συνώνυμο της πρωτοπορίας

Ρόι Λινχνεστάιν:  Όλος ο κόσμος μέσα σ' ένα κόμικ

Το 1966 ο Ρόι Λιχνεστάιν φιλοτεχνεί το περίφημο έργο του: «Η μοντέρνα ζωγραφική με μουσικό κλειδί». Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο σε αυτό που ονομάζουμε ποπ-αρτ και που είναι κάτι περισσότερο από λαϊκή τέχνη αλλά και κάτι λιγότερο από υψηλή εικαστική δημιουργία.

Modern Painting with Clef, 1967 (RLCR 1386) | Catalogue entry | Roy  Lichtenstein: A Catalogue Raisonné

Οι ζηλωτές της νέας πραγματικότητας αξιοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τα παρακατιανά υλικά της βιομηχανοποιημένης καθημερινότητας του μεταπολέμου, ανοίγοντας τεράστιο δημιουργικό μέτωπο στο μέλλον της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Καλλιτέχνες όπως ο Λιχνεστάιν αναζήτησαν ένα νέο πρόσωπο για λογαριασμό της τέχνης ή ακόμα καλύτερα έδωσαν μια νέα φυσιογνωμία στην εποχή μας.

undefined


Χάρις στο έργο τους έχουμε σήμερα μια εικονογραφημένη εξιστόρηση της δικής μας καθημερινότητας, που διαφορετικά θα αποτελούσε ένα άναρχο και ανεπεξέργαστο υλικό, που θα παρέπεμπε σε σκουπιδότοπο. Ο δικός μας κόσμος σχεδιασμένος με βάση την εικονική πραγματικότητα οδηγεί περισσότερο σε μια ψευδαίσθηση πραγματικού, με τον μαγεμένο αυλό των διαφημιστών που πλαστογραφούν την υπογραφή μας στον χρόνο.

Ο Λιχνεστάιν αντιλαμβάνεται την υποχρέωση του καλλιτέχνη να επεξεργαστεί εκ νέου τον κόσμο προτού τον απεικονίσει. Ο κόσμος αυτός δεν αποτυπώνεται παρά μόνο σε μια πτυχή του που παρά την ασημαντότητά της αποκτά ωστόσο μια γενικευμένη συμβολική δύναμη.