Μόμπι Ντικ: Η πιο διάσημη φάλαινα
Στις 14 Νοεμβρίου του 1851 ήρθε στα χέρια του αναγνωστικού κοινού ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ, «Μόμπι Ντικ».
Στα χέρια του αναγνωστικού κοινού έρχεται για πρώτη φορά στις 14 Νοεμβρίου 1851 ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ, «Μόμπι Ντικ».
Είχε κυκλοφορήσει περίπου ένα μήνα νωρίτερα στην Αγγλία, αλλά η επίσημη έκδοσή του στις ΗΠΑ με τον τίτλο «Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα», έγινε σαν σήμερα πριν από 167 χρόνια.
Πρόκειται για μια περιπέτεια στη θάλασσα, γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές. Με αφηγητή τον ναύτη Ισμαήλ, παρακολουθούμε το ταξίδι ενός καπετάνιου που είχε χάσει τα λογικά του, του Αχαάβ, με σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να σκοτώσει μια θηριώδη λευκή φάλαινα με το όνομα Μόμπι Ντικ, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού είχε κόψει το πόδι σε μια μονομαχία τους στη θάλασσα. Αποτελεί ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για τη φύση του καλού και του κακού, για τον άνθρωπο και τη μοίρα του, αλλά και ένα εγκυκλοπαιδικό έργο που δίνει στον αναγνώστη πληθώρα πληροφοριών για τη ζωή στη θάλασσα και τη φαλαινοθηρία.
Το βιβλίο του Μέλβιλ κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονταν στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, με τις μεγάλες κοινωνικές διαφορές Βορείων και Νοτίων. Ήταν, όμως, και μια περίοδος αρκετά δημιουργική για τα αμερικανικά γράμματα.
Το μυθιστόρημα του Μέλβιλ αρχικά πέρασε απαρατήρητο ή έτυχε αρνητικής κριτικής, ενώ άρχισε να αναγνωρίζεται ως σημαντικό συγγραφικό έργο από τη δεύτερη δεκαετία του 420ου αιώνα. Θεωρήθηκε ως ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με την πλειονότητα των κριτικών να το κατατάσσει στο ίδιο δημιουργικό επίπεδο με τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες ή τα έργα του Σαίξπηρ.
Το βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την τηλεόραση. Καλύτερη διασκευή για τη μεγάλη οθόνη θεωρείται η ομώνυμη ταινία του Τζον Χιούστον, παραγωγής 1956, σε σενάριο του συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερι και με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ στο ρόλο του Αχαάβ.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
1840: Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, ένας από τους δημιουργούς του ιμπρεσιονισμού.
1863: Οι Εγγυήτριες Δυνάμεις αποδέχονται την παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα, προτού φτάσει στο Λονδίνο ο Έλληνας εκπρόσωπος Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος κατάφερε να βελτιώσει όσο ήταν δυνατόν τους ταπεινωτικούς όρους που περιείχε για την χώρα η υπογραφείσα Συνθήκη.
1883: Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 1945 και από το 1950 έως το 1952.
1896: Καταρρακτώδης βροχή προκαλεί έντονες πλημμύρες σε Αθήνα και Πειραιά με μεγάλες καταστροφές. 61 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ καταρρέουν 450 σπίτια.
1908: Γεννιέται ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ ΜακΚάρθι, που διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην οποία έδωσε και το όνομα του
1910: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απογείωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο Γιουτζίν Ιλάι σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού «Μπέρμιγχαμ».
1922: Το BBC αρχίζει να εκπέμπει το ραδιοφωνικό του πρόγραμμα.
1926: Η ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
1935: Γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.
1949: Η γέννηση του συνθέτη και τραγουδιστή Βαγγέλη Γερμανού.
1952: Έρχεται στον κόσμο η Δήμητρα Γαλάνη.
1954: Γεννιέται στην Καλαμάτα ο Γιάννης Χρυσομάλης, που ως Yanni θα κάνει σπουδαία καριέρα στις ΗΠΑ στο χώρο της new age μουσικής.
1973: Αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές φωνάζουν αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο. Οι φοιτητές που μετείχαν στην συγκέντρωση στη Νομική μεταβαίνουν στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνεται η κατάληψη.
1976: Οπαδός της ΑΕΚ χάνει τη ζωή του από καρδιακή ανακοπή μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το πρωτάθλημα. Οι ερυθρόλευκοι είχαν επικρατήσει 2-0 με τέρματα του Καραβίτη και του Γαλάκου.
1982: Αποφυλακίζεται μετά από 11 μήνες ο πρόεδρος του πολωνικού εργατικού συνδικάτου "Αλληλεγγύη" Λεχ Βαλέσα.
1989: Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων».
1992: Πεθαίνει από καρκίνο ο σπουδαίος Αυστριακός προπονητής Έρνστ Χάπελ.
1993: Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, Θωμάς Μαύρος. αποχαιρετά επισήμως την αγωνιστική δράση σε φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Εθνική ομάδα.
2001: Ο αγώνας Αργεντινή - Ουρουγουάη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ο τελευταίος για τη φανέλα με το νούμερο 10 των Αργεντινών, η οποία αποσύρεται εσαεί προς τιμήν του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
2008: Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη, για πρώτη φορά από την έναρξη του διαστημικού προγράμματος της ασιατικής χώρας πριν από 45 χρόνια.
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Γρηγόρης, Φίλιππος.