Το κίνημα της μαζικής κουλτούρας που άλλαξε την τέχνη και τα γούστα μας
Τέχνη με παρακατιανά υλικά γίνεται; Γίνεται!
Οι κοσμογονικές αλλαγές στην τέχνη του εικοστού αιώνα οδήγησαν στην αναδιατύπωση της μορφής και της έννοιας της πλαστικότητας, ευνοώντας την ανάδειξη αυτού που σήμερα αποκαλούμε μαζική κουλτούρα η οποία διαμόρφωσε μια νέα εικαστική πραγματικότητα.
Μπερνάρ Ρανσιγιάκ
Το «κσκό» άρχισε τόσο με τις καθημερινές, λαϊκές αναπαραστάσεις του Πικάσο και του Μπρακ αλλά και με τους ντανταιστές και τους σουρεαλιστές. Παράλληλα ορισμένοι Ρώσοι κονστρουκτιβιστές έριξαν στο τραπέζι την ιδέα της διαφήμισης ως έργου τέχνης.
Ωστόσο το κίνημα της ποπ-αρτ γεννήθηκε πέραν του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια του '30, χρειάστηκε όμως δύο ολόκληρες δεκαετίες για να εξαπλωθεί και να θεωρηθεί ως μια νέα ιδεολογική και καλλιτεχνική συνθήκη.
Ζακ Μονορί
Ο όρος ποπ-αρτ επινοήθηκε από τον Άγγλο τεχνοκριτικό Λόρενς Άλογουεϊ όχι για να ορίσει κάποιο κίνημα αλλά για να περιγράψει τα υλικά της καθημερινής καταναλωτικής κουλτούρας που χρησιμοποιήθηκαν. Με αυτή την έννοια ποπ-αρτ είναι και ο νεο- ρεαλισμός που ανέκυψε στις αρχές του '60 με βάση τα παρακατιανά υλικά που μεταχειρίστηκε.
Αρμάν
Ποπ-αρτ, Νεο-ρεαλισμός και αφηγηματική εικονογράφηση αποτελούν το τρίπτυχο της εικαστικής πραγματικότητας στην εποχή του μεταμοντέρνου που επαναπροσδιόρισαν τη σχέση μας με την τέχνη, σε σχέση με το εφήμερο και την καθημερινότητά μας.