Μουσείο Μπενάκη: Ετήσια Ομιλία «Άγγελος Δεληβορριάς»
Το Μουσείο Μπενάκη, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον επί σειρά ετών διευθυντή του Άγγελο Δεληβορριά, οργανώνει, κάθε Μάρτιο, την Ετήσια Ομιλία «Άγγελος Δεληβορριάς».
Το Μουσείο Μπενάκη, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον επί σειρά ετών διευθυντή του Άγγελο Δεληβορριά, ο οποίος οραματίστηκε και υλοποίησε τη σημερινή δορυφορική του ανάπτυξη, αποφάσισε να οργανώνει, κάθε Μάρτιο, την Ετήσια Ομιλία «Άγγελος Δεληβορριάς», με ομιλητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα από τα πολλά γνωστικά πεδία που ενδιέφεραν τον τιμώμενο. Οι διαλέξεις αυτές θα εκδίδονται αυτοτελώς.
Την εφετινή ομιλία θα δώσει ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Κωτίδης με θέμα Το Μουσείο της οδού Κριεζώτου.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Το τελευταίο μουσειολογικό επίτευγμα του Άγγελου Δεληβορριά στεγάζεται στο κτήριο της Πινακοθήκης Γκίκα στην οδό Κριεζώτου.
Συνιστά το μοναδικό διαθεματικό μουσείο των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών από τις αρχές του μεσοπολέμου μέχρι και τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες του 20ου αιώνα. Σ' αυτή την περίοδο, καθοριστικές εξελίξεις, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, και ο εμφύλιος, επηρέασαν όλα τα πεδία της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Άγγελος Δεληβορριάς συνέλαβε, σχεδίασε και οργάνωσε το μουσείο αυτό, εντοπίζοντας και επιλέγοντας ο ίδιος, κομμάτι κομμάτι, τα εκθέματα που συγκροτούν την ενότητα κάθε δημιουργού. Περιέλαβε σχεδόν όλους τους δημιουργούς της περιόδου, «δίκαια φημισμένους και άδικα ξεχασμένους», όπως λέει ο ίδιος. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να «συναντήσει» τις πιο σημαντικές μορφές της ποίησης, της πεζογραφίας, του κριτικού και δοκιμιακού λόγου, της φιλοσοφίας, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας, του θεάτρου, του χορού, της μουσικής αυτής της περιόδου. Με τους ιδιόλεκτους τονισμούς και τις τροπές των μέσων του, ο κάθε δημιουργός χωριστά, και για πρώτη φορά, όλοι μαζί, στο ίδιο μουσείο, συγκροτούν τη μεγάλη εικόνα της ταυτότητας και της εξέλιξης του ελληνικού κοσμοειδώλου στα γράμματα και τις τέχνες του 20ου αιώνα.
Ο Αντώνης Κωτίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάσκει από το 1986 μέχρι σήμερα Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης τέχνης της Δύσης. Έχει διατελέσει Επισκέπτης Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Princeton, των ΗΠΑ (2000-01) και έχει πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, διαλέξεις και σεμινάρια στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ Rutgers-New Jersey, Drexel-Philadelphia, Ohio State University-Columbus, San Francisco State University-California (2007).