Μεγάλοι στόχοι για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Οι φιλοδοξίες του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Σίμου Παπάνα.
Να λειτουργήσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ως συνδετικός αρμός ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας της πόλης αλλά και γενικότερα, είναι ο πρωταρχικός στόχος του Σίμου Παπάνα, του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της, που ανέλαβε τη θέση μετά την παραίτηση της Ζωής Τσόκανου.
Εκτίμησή του είναι ότι η Κ.Ο.Θ. είναι μία πολύ υψηλού επιπέδου ορχήστρα και τους επόμενους έξι μήνες που θα είναι σ' αυτήν τη θέση, θα εργαστεί προς την κατεύθυνση να μπει ακόμη περισσότερο στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη. Άλλωστε, ο ίδιος μεγάλωσε στην κυριολεξία μέσα στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε βιολί, μπαρόκ βιολί, σύνθεση και μαθηματικά στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Oberlin College και το Yale University στις Η.Π.Α., σε ηλικία 23 ετών ανέλαβε τη θέση του εξάρχων της Κ.Ο.Θ., όπου υπηρέτησε για είκοσι χρόνια.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
«Από την ορχήστρα έρχομαι και στην ορχήστρα θα επιστρέψω, όταν ολοκληρωθεί η θητεία μου ως διευθυντής», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σίμος Παπάνας, που χωρίζει τις δράσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, σε δύο τομείς. «Είναι η "αντιμετώπιση προβλημάτων" και η "θετική ατζέντα", που είναι και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά. Το πρώτο είναι απαραίτητο και το δεύτερο είναι …επίσης απαραίτητο για την εξωστρέφεια της ορχήστρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αν και μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, έχει ήδη στο νου του πολλές ιδέες πάνω στις οποίες θα εργαστεί, με στόχο την προβολή και περαιτέρω αναγνώριση της ποιότητας της ορχήστρας, την εξέλιξή της, αλλά και την εξωστρέφειά της. «Πρέπει να φτιάξουμε έναν προγραμματισμό που να είναι θετικός. Θέλουμε να ανοίξουμε ορίζοντες, έχουν ήδη γίνει κάποιες κινήσεις από την προηγούμενη διεύθυνση, τις οποίες θα εξελίξουμε ακόμα περισσότερο. Θέλουμε να βγάλουμε την ορχήστρα από τα σύνορα της πόλης και τη χώρας».
Σημαντική είναι, όπως επισημαίνει, η στενή συνεργασία με τους συνοδοιπόρους φορείς της πόλης και με όλους τους πολιτιστικούς φορείς. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να χαράξουμε μία κοινή πορεία, όπως επίσης με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Τέλος, εννοείται ότι θέλουμε να είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, για να βοηθά ο ένας τον άλλον στο έργο του».
Ο Σίμος Παπάνας υπογραμμίζει την επιδίωξή του να είναι η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρούσα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. «Θέλουμε να είμαστε παρόντες σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, από τα πιο υψηλά έως τα ιδρύματα που μας χρειάζονται», αναφέρει, τονίζοντας ότι ανέκαθεν η Κ.Ο.Θ. είχε κοινωνικές δράσεις, που τα τελευταία χρόνια είχαν ανασταλεί λόγω Covid, όμως αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα θα ενεργοποιηθούν και πάλι. «Εννοείται ότι θα προγραμματίσουμε επίσης πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη νέα γενιά -τα οποία ήδη κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, θα έχουμε τακτικές συναυλίες και συνεργασίες με άλλες τέχνες και ό,τι μπορούμε για να είμαστε ως συνδετικός αρμός της κοινωνίας».