The «Future of the Past»: Why Classical Studies still matter
Διεθνές συνέδριο για τη σημασία των κλασικών σπουδών
Διεθνές συνέδριο με τίτλο The «Future of the Past»: Why Classical Studies still matter (Το «Μέλλον του Παρελθόντος»: Η σημασία των Κλασικών Σπουδών σήμερα) διοργανώνει η Ακαδημία Αθηνών στο Μέγαρό της (23/11/2022 - 25/11/2022) και στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης(26/11/2022). Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιος Ρεγκάκος θα κηρύξει την έναρξη την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 17.15. Το διεθνές συνέδριο, που φιλοξενεί ορισμένους από τους πιο σημαντικούς μελετητές της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο φλέγον ερώτημα αν οι Κλασικές Σπουδές διατηρούν και με ποιους επιστημολογικούς όρους τη σημασία τους στη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα.
Η καθοριστική επίδραση της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας στη διαμόρφωση των αντιλήψεων για τον άνθρωπο, τα αξιακά του προτάγματα και εν γένει την πολιτισμική δομή των νεότερων κοινωνιών είναι πέρα από κάθε αμφιβολία. Το αποτύπωμα του αρχαιοελληνικού και ρωμαϊκού παρελθόντος είναι σαφές στις επιστήμες και τις τέχνες, τη γλώσσα, τις αξίες και τον περί ηθικής στοχασμό, τη θρησκεία, τον φιλοσοφικό λόγο, την πολιτική θεωρία και πράξη, αλλά και τους τρόπους της ιστορικής αφήγησης. Ωστόσο, ποικίλες πρόσφατες αλλαγές, κυρίως ως προς τις αξιακές προτεραιότητες των σύγχρονων κοινωνιών και την παραδοσιακή-ουμανιστική παραδοχή της κεντρικής θέσης του ανθρώπινου υποκειμένου, ενθαρρύνουν τις φωνές που απομειώνουν και συχνά αμφισβητούν το παραδειγματικό κύρος της κλασικής αρχαιότητας, προτείνοντας ενίοτε ακόμα και την απάλειψη της διδασκαλίας και της συστηματικής μελέτης του κλασικού κληροδοτήματος από τις δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Οι επιστημονικές ανακοινώσεις του συνεδρίου εξετάζουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων και αναπτύσσουν ποικίλους προβληματισμούς σχετικά με τη μελέτη, τη διδακτική προσέγγιση και ερευνητική αναδίφηση των κειμένων και του πολιτισμού της κλασικής αρχαιότητας. Μερικά μόνο από τα υπό συζήτηση θέματα στο πλαίσιο του επικείμενου συνεδρίου είναι τα ακόλουθα: 1. Η ιστορία των Κλασικών Σπουδών από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια. 2. Όψεις της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής σκέψης, θεωρίας και πράξης. 3. Ο υλικός πολιτισμός της αρχαιότητας. 4. Γλώσσα και γλωσσολογικές προσεγγίσεις. 5. Εκπαίδευση (με συστηματικές αναφορές στις προτάσεις αναδιάρθρωσης των πανεπιστημιακών και ευρύτερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών). 6. Θέματα διεπιστημονικότητας και διακειμενικότητας, όπως και θέματα χρήσης νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και τη διερεύνηση των κειμένων και των περικειμένων της αρχαιότητας.
Το συνέδριο, που διοργανώνουν οι καθηγητές Αντώνιος Ρεγκάκος (Ακαδημία Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Θεόδωρος Παπαγγελής (Ακαδημία Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Γεώργιος Κ. Γιαννάκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας), θα είναι υβριδικής μορφής, δηλαδή θα επιτρέπει την παρουσία κοινού στο ιστορικό κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και «τηλεπαρόντων». Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, σχετικές πληροφορίες για τους ακριβείς τρόπους συμμετοχής στο συνέδριο θα ανακοινωθούν εν καιρώ.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις ομιλίες στην ιστοσελίδα http://www.academyofathens.gr/el/conferences/futureofthepast