Douglas Kirkland: ο αγαπημένος φωτογράφος των σταρ
Ο Kirkland, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους φωτογράφους διασημοτήτων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών αφήνοντας ένα μοναδικό φωτογραφικό αρχείο διασημοτήτων
Ο Douglas Kirkland, γνωστός φωτορεπόρτερ και προσωπογράφος, στα θέματα του οποίου περιλαμβάνονταν η Marilyn Monroe τυλιγμένη σε μεταξωτό σεντόνι και η Coco Channel εν ώρα εργασίας στο ατελιέ της στο Παρίσι, έφυγε από τη ζωή στις 2 Οκτωβρίου στο σπίτι του στη γειτονιά Hollywood Hills του Λος Άντζελες. Ήταν 88 ετών.
Για περισσότερα από 60 χρόνια, ο Kirkland ήταν ένας από τους πιο αναγνωρισμένους φωτογράφους διασημοτήτων, αρχικά για τα περιοδικά Look και Life και στη συνέχεια ως ελεύθερος επαγγελματίας για διάφορα περιοδικά, στούντιο του Χόλιγουντ και διαφημιστικές εταιρείες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Κατά τη διάρκεια της εξηνταετούς καριέρας του, ο θρυλικός φωτογράφος Douglas Kirkland έχει τραβήξει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες των πλέον εμβληματικών διασημοτήτων όλων των εποχών, ανάμεσά τους και η Elizabeth Taylor, την οποία φωτογράφισε το 1961, όταν μόλις ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος.
«Η Elizabeth ήταν εκείνη με την οποία ξεκίνησα την καριέρα μου», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κέρκλαντ. «Εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη σταρ του κινηματογράφου στον κόσμο, αλλά ήταν πολύ άρρωστη και είχε εξαφανιστεί από τη δημοσιότητα για σχεδόν ένα χρόνο, και αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κόσμος θα την έβλεπε – αν μου επέτρεπε να τη φωτογραφίσω. [Ένα πράγμα που παρατηρείτε είναι] η ουλή της τραχειοτομής- ένιωθε ότι ήταν η δήλωσή της και το ποια ήταν εκείνη την εποχή. Δεν ήθελε να το κρύψει, γιατί ήταν κάτι που της είχε σώσει τη ζωή», ανέφερε σχετικά με την ουλή της τραχειοτομής της Ελίζαμπεθ από μια επείγουσα επέμβαση λόγω πνευμονίας που την άφησε να μην μπορεί να αναπνεύσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Κλεοπάτρα» στη Ρωμή.
Η καριέρα του ξεκίνησε σε μια εποχή που τα θέματά του ήταν προσιτά στους δημοσιογράφους και συνεχίστηκε σε μια εποχή που οι σταρ και οι χειριστές τους ασκούσαν μεγαλύτερη εξουσία στα μέσα ενημέρωσης. «Στη δεκαετία του ’60, υπήρχε η ιδέα να αφήσουμε την κάμερα να αποκαλύψει την αλήθεια», δήλωσε στους New York Times το 1990.
Courtesy Douglas Kirkland
Ο Douglas Morley Kirkland γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1934 στο Τορόντο και μεγάλωσε από την ηλικία των 3 ετών στο Fort Erie του Οντάριο. Ο πατέρας του, Morley, είχε ένα κατάστημα όπου έφτιαχνε ανδρικά ρούχα κατά παραγγελία και η μητέρα του, Evelyn (Reid) Kirkland, κρατούσε τα βιβλία της επιχείρησης.
Έβγαλε την πρώτη του φωτογραφία με μια φωτογραφική μηχανή Brownie όταν ήταν παιδί, απαθανατίζοντας την οικογένειά του μπροστά στην εξώπορτα του σπιτιού τους την ημέρα των Χριστουγέννων. Στα 14 του, φωτογράφιζε γάμους. Μετά το λύκειο σπούδασε στο Ινστιτούτο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια επέστρεψε στον Καναδά, όπου εργάστηκε για δύο τοπικές εφημερίδες. Αργότερα μετακόμισε στο Ρίτσμοντ για να εργαστεί ως φωτογράφος.
French fashion designer Coco Chanel photographed by Douglas Kirkland for Look magazine in Paris, 1962.
Στο πέρασμα των χρόνων, ο Douglas Kirkland εργάστηκε στα πλατό πάνω από εκατό κινηματογραφικών ταινιών. Μεταξύ αυτών, οι: “Butch Cassidy and the Sundance Kid“, “2001 A Space Odyssey”, “Sound of Music”, “Out of Africa”, “Titanic”, “Moulin Rouge”, “Australia” και “The Great Gatsby“.
Μερικά από τα βιβλία του είναι τα “Light Years”, “Icons”, “Legends”, “Body Stories”, “An Evening With Marilyn”, το best seller “James Cameron’s Titanic”, “Freeze Frame”, μια δεκαετή ματιά στα παρασκήνια της βιομηχανίας του θεάματος μέσα από 50 χρόνια φωτογράφισης και “Coco Chanel, Three Weeks“, “Michael Jackson – the Making of Thriller” και η πιο πρόσφατη μονογραφία του “A Life in Pictures“.
Οι αποστολές του Kirkland τον οδήγησαν σε όλες τις ηπείρους του κόσμου (με εξαίρεση την Ανταρκτική), όπου εργάστηκε σε θέματα ποικίλα όπως η Μόδα στο Μπαλί, ενώ ευγενικός και πληθωρικός όπως ήταν -δεν ήταν ένας ενοχλητικός παπαράτσι- ο Douglas Kirkland ήταν ευπρόσδεκτος στα σπίτια και τα δωμάτια των αστέρων και στα κινηματογραφικά πλατό.
πηγή: eculture