Κινητοποίηση της UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά της Ουκρανίας
Συναντήσεις και ενεργοποίηση της UNESCO προκειμένου να διαφυλαχθεί ο πολιτισμός της Ουκρανίας, με πολλές καταστροφές ήδη από τη ρωσική επίθεση σε σημαντικά ιστορικά κτίρια και μνημεία.
Η UNESCO ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την πολιτιστική κληρονομιά της Oυκρανίας που φαίνεται να απειλείται εν μέσω κλιμάκωσης της βίας από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να συναντηθεί με αξιωματούχους του μουσείου της Ουκρανίας για να συζητήσει τους πιθανούς τρόπους διαφύλαξης των πολιτιστικών αγαθών που κινδυνεύουν και ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια συνεδρίαση στις 15 Μαρτίου για να εξετάσει τον αντίκτυπο των ζημιών που έχουν υποστεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι ανησυχίες για την καταστροφή των Ιδρυμάτων Τέχνης και των δημόσιων ιστορικών κτιρίων πολλαπλασιάζονται μετά από τις επιθέσεις στα ιστορικά κέντρα στο Χάρκοβο και το Τσερνίχιβ, καθώς και από πυρκαγιές και επιθέσεις πυραύλων με στόχο το μουσείο τοπικής ιστορίας στο Ιβάνκιβ και το μνημείο του Ολοκαυτώματος του Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ιστορικά συγκροτήματα στο Λβιβ και στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, που βρίσκονται κοντά σε μια ομάδα κτιρίων που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι ρωσικές δυνάμεις, είναι μεταξύ εκείνων που οι ειδικοί τονίζουν πως απαιτούν ειδική προστασία.
«Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά, ως μαρτυρία του παρελθόντος αλλά και ως φορέα ειρήνης για το μέλλον, την οποία η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να προστατεύσει και να διατηρήσει για τις επόμενες γενιές», δήλωσε η Audrey Azoulay, Γεν. Διευθύντρια της UNESCO.
Προκειμένου να αποφευχθούν επιθέσεις, η UNESCO, σε στενό συντονισμό με τις ουκρανικές αρχές, εργάζονται για να «μαρκάρουν» όσο το δυνατόν γρηγορότερα βασικά ιστορικά μνημεία και τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ουκρανία με το χαρακτηριστικό έμβλημα της Σύμβασης της Χάγης του 1954, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.
Επιπλέον, η UNESCO έχει προσεγγίσει τις ουκρανικές αρχές με σκοπό να οργανώσει μια συνάντηση με διευθυντές μουσείων σε όλη τη χώρα για να τους βοηθήσει να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες για τη διαφύλαξη των μουσειακών συλλογών και των πολιτιστικών αγαθών. Σε συνεργασία με την UNITAR / UNOSAT, η UNESCO θα παρακολουθεί τις ζημιές που προκαλούνται από πολιτιστικούς χώρους μέσω ανάλυσης δορυφορικών εικόνων.