«Κυριακές στην Αθήνα» για παιδιά και γονείς

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει το πολιτιστικό πρόγραμμα «Κυριακές στην Αθήνα» με δράσεις και γνωριμία με τον πολιτισμό για παιδιά κάθε ηλικίας.

«Κυριακές στην Αθήνα» για παιδιά και γονείς

Από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο, οι Κυριακές στην πόλη γεμίζουν με παιδικά χαμόγελα. Ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί παιδιά από 3-17 ετών και τους γονείς τους να συμμετάσχουν στις «Κυριακές στην Αθήνα», μία σειρά εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων δημιουργικής μάθησης.

Η αρχή γίνεται στις 13 Μαρτίου. Μία Κυριακή κάθε μήνα, τα Μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου υποδέχονται μικρούς και μεγάλους σε θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά εργαστήρια, εργαστήρια χορού και κίνησης, θεατρο-παιδαγωγικά προγράμματα.

Κάθε Κυριακή, είναι αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό θέμα. Συνολικά 51 δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε επτά Κυριακές, δίνοντας τη δυνατότητα στα μικρά παιδιά να γνωρίσουν -μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι- το θέατρο, τις τέχνες, τα μουσεία, το περιβάλλον, το βιβλίο, τη διατροφή, τη διαφορετικότητα.

Οι Κυριακάτικες δράσεις προσφέρονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σε εννέα διαφορετικά σημεία πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων: Στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Τεχνών, στο Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στην Παιδική Βιβλιοθήκη, στην Πινακοθήκη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα.

Κυριακή 13 Μαρτίου | «Παίζουμε… θέατρο»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, που γιορτάζεται μέσα στον Μάρτιο, οι δράσεις της πρώτης Κυριακής (13/3), «ταξιδεύουν» τους συμμετέχοντες στη μαγεία και στα μυστικά του θεάτρου μέσα από θεατρο-παιδαγωγικά προγράμματα στο μουσείο, ξεναγήσεις σχεδιασμένες με τις τεχνικές του museum theater, εικαστικά εργαστήρια με θέμα τη σκηνογραφία και εκπαιδευτικά προγράμματα συγγραφής σεναρίου.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ιστορίες Φωταερίου* | Θεατρική performance – θεατρο-παιδαγωγικό πρόγραμμα | Για παιδιά από 7 ετών

Μέσα από μία ξεχωριστή θεατρική performance, ένας επιχειρηματίας του παλιού εργοστασίου, ένας εργάτης παραγωγής, ένας γκαζιέρης κι ένας γιατρός «ζωντανεύουν» μπροστά στα μάτια μας και μάς αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες. Ένα ταξίδι στον χρόνο, που μέσα από τις τεχνικές του museum theater, τη διάδραση και το παιχνίδι, μάς μεταφέρει στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας και μάς μαθαίνει τη νεότερη ιστορία της πόλης.

*Η θεατρική performance πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι».

Ώρες: 11.00-12.00 και 12.00-13.00
Σημείο Συνάντησης: Καμινάδα Β.

Το δικό μας σκηνικό | Εικαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα | Για παιδιά από 3 ετών

Μικροί και μεγάλοι, χρησιμοποιώντας απλά υλικά και ακολουθώντας τις οδηγίες εικαστικού, φτιάχνουν τη δική τους μακέτα που θα αποτελέσει το σκηνικό στη δική τους φανταστική ιστορία.

Χώρος: Δεξαμενές Καθαρισμού του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.
Ώρες: 11.00-12.00 και 12.00-13.00

Οι κυρίες Πορτατίφ | Εκπαιδευτικό πρόγραμμα – θεατρική performance από την ομάδα θεάτρου «Τρελά Χρώματα» | Για παιδιά από 5 ετών

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις απογόνους του επιχειρηματία που ίδρυσε το εργοστάσιο φωταερίου, τις κυρίες Πορτατίφ! Μέσα από τις ιστορίες θα ανακαλύψουν την ιστορία του παλιού εργοστασίου αλλά και την ιστορία του Γάλλου επιχειρηματία που ίδρυσε το εργοστάσιο.

Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν και βαρήκοοι ή κωφοί.

Χώρος: Αεριοφυλάκιο 2 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου
Ώρα: 13.00-13.45

Πληροφορίες: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου | Πειραιώς 100, Γκάζι
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 2130-109325 (Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-16.00).

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων | Δημιουργούμε το δικό μας θεατρικό προσωπείο | Για παιδιά 6-11 ετών

Πρόκειται για εικαστικό εκπαιδευτικό εργαστήρι δημιουργίας θεατρικού προσωπείου, με έμπνευση από τον χώρο του αρχαίου θεάτρου. Τι ήταν οι υποκριτές στην αρχαία Ελλάδα και σε ποιο είδος δράματος συμμετείχαν; Τι ήταν το προσωπείο που χρησιμοποιούσαν και από ποια υλικά κατασκευαζόταν; Τι σημαίνει η λέξη σκευοποιός; Αυτά και άλλα ερωτήματα καλούνται να ανακαλύψουν μικροί και μεγάλοι μέσα από ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ώρες: 10.30-11.30

Πληροφορίες: Κέντρο Τεχνών – Βασιλίσσης Σοφίας | Πάρκο Ελευθερίας
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 210-7248150 και 210-7232604 (Δευτέρα -Παρασκευή, 10.00-14.00).

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων | Αυλαία και πάμε… | Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 13-17 ετών

Με την πρώτη σκηνή του θεατρικού έργου των Κώστα Πρετεντέρη και Ασημάκη Γιαλαμά «Μιας πεντάρας νιάτα», το κοινό έρχεται σε επαφή με τα πρώτα στάδια μιας θεατρικής παράστασης. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν από κοντά τα επαγγέλματα του σκηνοθέτη, του σκηνογράφου και του ηθοποιού και θα ανεβάσουν την δική τους παράσταση.

Ώρες: 11.30-13.30

Πληροφορίες: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» | Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 210-3243987 και 210-3243972 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00-14.00)

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων | Δημιούργησε το δικό σου θεατρικό σενάριο | Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για παιδιά 11-15 ετών

Το δημιουργικό εργαστήρι «Πιλ Πουλ» προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να φτιάξουν το δικό τους θεατρικό σενάριο (theatricalscript) και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα video mp4 με θέμα αγαπημένες φιγούρες από τη Συλλογή Θεάτρου Σκιών της οικογένειας Χαρίδημων, που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων.

Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο | 11.00-12.00
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 210-3452150 | Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00 | Για περιορισμένες θέσεις.

Όλες οι δράσεις μέχρι τον Νοέμβριο:

13 Μαρτίου – «Παίζουμε… θέατρο!»
17 Απριλίου – «Τέχνες παντού»
22 Μαΐου – «Τα Μουσεία γιορτάζουν!
5 Ιουνίου – «Η γη… το σπίτι μας!»
11 Σεπτεμβρίου – «Πάνω απ’ όλα… το βιβλίο!»
16 Οκτωβρίου – «Περισσότερο αλάτι… στο μουσείο!»
6 Νοεμβρίου – «Όλοι μοναδικοί… όλοι ίσοι».

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις δράσεις – περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
Για τηλεφωνικές κρατήσεις, επικοινωνήστε με τον χώρο που ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε.