Ο «Μυστικός Δείπνος» του Ντα Βίντσι
Θεωρίες συνωμοσίας και διφορούμενες κριτικές για ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο. Ο Μυστικός Δείπνος του Ντα Βίντσι μπροστά στα μάτια μας στο Μιλάνο...
Ο Μυστικός Δείπνος (Cenacolo) είναι τοιχογραφία του 15ου αιώνα, δημιουργημένη από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Βρίσκεται στην τραπεζαρία του μοναστηριού Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε, στο Μιλάνο, σε κεντρικό σημείο. Πρόκειται για ένα έργο που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη μετά από παραγγελία από τον δούκα Λουδοβίκο Σφόρτσα που είχε σχεδιάσει να χρησιμοποιηθεί αυτό το κτίριο ως μαυσωλείο της οικογένειάς του.
Στην τοιχογραφία απεικονίζεται το γνωστό σε όλους μας θέμα του τελευταίου δείπνου του Χριστού με τους μαθητές του πριν τον προδώσει ο Ιούδας. Πρόκειται για σπουδαίο έργο εικαστικά, αλλά πέραν αυτού έχει προκαλέσει διχογνωμία σε κριτικούς τέχνης αλλά και στους κύκλους της εκκλησίας, καθώς υπάρχει η θεωρία ότι απεικονίζεται σε αυτόν η Μαρία Μαγδαληνή, ως σύντροφος του Ιησού, σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί η ανθρώπινη διάσταση του Χριστού. Είναι ξεκάθαρη αυτή η επιθυμία του δημιουργού να τονίσει την ανθρώπινη διάσταση του Ιησού από το γεγονός ότι δεν του ζωγράφισε φωτοστέφανο, κάτι εξαιρετικά παράδοξο για την εποχή του. Εξάλλου, πράγματι δίπλα στον Ιησού απεικονίζεται μια γυναικεία μορφή που όμως η εκκλησία δεν αποδέχεται ότι πρόκειται για τη Μαρία Μαγδαληνή, αλλά για τον Ιωάννη που ήταν πολύ νέος και αμούστακος με θηλυκά χαρακτηριστικά. Οι κριτικοί τέχνης που επιμένουν ότι πρόκειται για τη Μαρία Μαγδαληνή ισχυρίζονται ότι πάνω από το κεφάλι του Χριστού και της επίμαχης μορφής σχηματίζεται το γράμμα Μ που παραπέμπει στο όνομά της.
Η εκκλησία όμως δε θέλει να αποδεχτεί ότι ο Ιησούς μπορεί να είχε ερωτική σχέση για να τονίσει τη θεϊκή του διάσταση.
Μεγάλη έκταση πήρε το ζήτημα με το βιβλίο του Νταν Μπράουν «Κώδικας ντα Βίντσι» που αναλύει όλες αυτές τις θεωρίες, το οποίο έγινε ακόμη πιο γνωστό στο ευρύ κοινό όταν γυρίστηκε και στο σινεμά.
Τελικά ένα έργο τέχνης υψηλής εικαστικής ποιότητας έγινε ακόμη διασημότερο μέσα από το μάρκετιγκ. Θεωρίες συνομωσίας και σκάνδαλα προκαλούν το ενδιαφέρον ακόμη και στους μη φιλότεχνους. Στα μάτια όσων το βλέπουν από κοντά, απλά προκαλεί δέος...