ΚΠΙΣΝ: Χριστουγεννιάτικη συναυλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Χριστουγεννιάτικη συναυλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το ΚΠΙΣΝ τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου
Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 20.30, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, σε μια ξεχωριστή συναυλία για όλη την οικογένεια που θα μας εισάγει στη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Το εορταστικό πρόγραμμα που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το διάσημο μουσικό παραμύθι Ο Πέτρος και ο λύκος του Sergey Prokofiev, την ορχηστρική σουίτα Το καρναβάλι των ζώων του Camille Saint Saens και τη Φαντασία πάνω στο τραγούδι «Greensleeves» του Ralph Vaughan Williams.
Η βραδιά ανοίγει με δύο σύντομα αλλά ρυθμικά εμβατήρια που θα μας βάλουν στο χαρούμενο κλίμα των γιορτών: το εμβατήριο από το μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, έργο ταυτισμένο με τα Χριστούγεννα όσο κανένα άλλο, και το εμβατήριο από την όπερα Η αγάπη για τα τρία πορτοκάλια του Sergey Prokofiev.
Στη συνέχεια θα απολαύσουμε τη Φαντασία πάνω στο τραγούδι «Greensleeves» του Ralph Vaughan Williams. Ο Βρετανός συνθέτης έγραψε αυτήν την ορχηστρική μινιατούρα το 1934 βασισμένος πάνω στο αγγλικό παραδοσιακό τραγούδι «Greensleeves». Αρχικά ο Ralph Vaughan Williams είχε γράψει τη συγκεκριμένη σύνθεση ως μέρος της όπερας του Sir John in love. Στα χέρια του συνθέτη η πασίγνωστη μεσαιωνική μελωδία μετατρέπεται σε ένα υπέροχο κομμάτι διάρκειας τεσσάρων μόνο λεπτών που καταφέρνει να αποτυπώσει με νότες την πεμπτουσία της αγγλικής υπαίθρου.
Ακολουθεί Το Καρναβάλι των Ζώων (1886), το πιο γνωστό έργο του Γάλλου συνθέτη Camille Saint Saens. Πρόκειται για μια «ζωολογική φαντασία», όπως τη χαρακτηρίζει και ο ίδιος ο συνθέτης στον υπότιτλο του έργου, «grande fantaisie zoologique». Το Καρναβάλι των Ζώων είναι μια ορχηστρική σουίτα που αποτελείται από 14 εικόνες, η κάθε μία από τις οποίες περιγράφει ένα διαφορετικό ζώο σε ένα χορό μεταμφιεσμένων: το λιοντάρι, τον ελέφαντα, τις χελώνες, τις κότες, τα ψάρια, τον κούκο, κ.ά. Με χιούμορ, φαντασία κι εφευρετικότητα ο συνθέτης δίνει φωνή σε όλα τα ζώα του καρναβαλιού μέσα από τα όργανα της ορχήστρας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ευφάνταστο έργο που έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές ακροατών όλων των ηλικιών. Στη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ σολίστ στο πιάνο θα είναι ο Γιώργος Πέτρου και η Νεφέλη Μούσουρα.
Η βραδιά κλείνει με το μουσικό παραμύθι Ο Πέτρος και ο λύκος που γράφτηκε το 1936 από έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες του 20ου αιώνα, τον Ρώσο Sergey Prokofiev, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική. Στη σύνθεση του ο Prokofiev δίνει μουσική φωνή στους ήρωες του παραμυθιού. Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα της ιστορίας: τα έγχορδα αντιπροσωπεύουν τον Πέτρο, το φλάουτο το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φαγκότο τον παππού, τα κόρνα τον λύκο, τα κρουστά (γκρανκάσα και τύμπανα) τους κυνηγούς. Έτσι, τα παιδιά, όσο περισσότερο ακούνε τη μελωδία, τόσο πιο αντιληπτές γίνονται οι μουσικές εικόνες της σύνθεσης που συμπληρώνουν το παραμύθι, όπως κάνουν και οι εικόνες στις σελίδες ενός βιβλίου. Νότες και λέξεις συνδυάζονται υπέροχα σε ένα έργο που έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα μουσικά αριστουργήματα που απευθύνονται στα παιδιά. Το παραμύθι αφηγείται ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938 και καλύπτει το κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Έχει παρουσιάσει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχουν διευθύνει ως προσκεκλημένοι συνεργάτες πολλοί Έλληνες και ξένοι μαέστροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φήμης, όπως οι: Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Γεχούντι Μενουχίν κ.ά. και έχουν συμπράξει ως σολίστ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, όπως οι: Τζίνα Μπαχάουερ, Χοσέ Καρρέρας, Aγνή Μπάλτσα, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Άντζελα Γκεόργκιου κ. ά. Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας.
Ο Γιώργος Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες διευθυντές ορχήστρας, ακολουθεί μια λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία, με τακτικές εμφανίσεις σε σπουδαία θέατρα και αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο. Συνεργάζεται τακτικά με διάσημες ορχήστρες, ενώ μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του στρέφεται στην όπερα. Παράλληλα, ασχολείται με τη σκηνοθεσία και έχει υπογράψει επιτυχημένες παραγωγές όπερας και μουσικού θεάτρου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο ECHO KLASSIK, ενώ ήταν υποψήφιος στα βραβεία Grammy 2018. Η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του «Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών», ενώ η Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου τον τιμητικό τίτλο "Associate" (ARAM). Η «Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής» του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής για το 2018. Από το 2021 θα αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ιστορικό Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ του Γκέτινγκεν. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, γνωστής διεθνώς με την επωνυμία Armonia Atenea. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Royal College of Music και τη Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφίες της ίδιας της Βασιλικής Ακαδημίας και του Ιδρύματος Ωνάση.
Πρόγραμμα συναυλίας – Σύνθεση ορχήστρας:
Pyotr Ilyich Tchaikovsky : March from “The Nutcracker”
Μεταγραφή: Αrthur Frackenpohl
Sergei Prokofiev : March from the opera “The love for Three Oranges”, Op.33c
Μεταγραφή: Simon Cox
Ralph Vaughan Williams: Fantasia on Greensleeves
Camille Saint Saens: Le carnival des animeaux
Σολίστ στο πιάνο:
Γιώργος Πέτρου
Νεφέλη Μούσουρα
Sergey Prokofiev : Peter and the Wolf, Op. 67
Αφηγητής: Λευτέρης Ελευθερίου
Percussion (cymbals, triangle, castanets, bass drum, snare drum, tambourine)
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Δευτέρα 21/12, 20.30
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση live στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.