Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Παρουσίαση προγράμματος 2020-2021
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσίασε το πρόγραμμά του για την περίοδο 2020-2021
Η παρουσίαση του προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την περίοδο 2020-2021, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Δημήτρης Ροντήρης».
Για το νέο πρόγραμμα μίλησαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Ιωσήφ Βουράκης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου κ. Λευτέρης Γιοβανίδης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν επίσης, ηθοποιοί και συντελεστές των παραστάσεων και των πολιτιστικών δράσεων.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια μια λαμπρή πορεία και είναι ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της χώρας μας. Το νέο πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου ξεκινά κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και φυσικά τους ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οφείλουμε σε αυτές τις νέες συνθήκες να δείξουμε προσαρμοστικότητα, να προχωρήσουμε μπροστά. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το πρόγραμμα κινείται σε πέντε άξονες: θέατρο, μουσική, χορός, εκπαίδευση και παρεμβάσεις στην κοινωνία. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν, να υποδεχθούμε τους θεατές, όπως προβλέπεται από τα μέτρα των αρμόδιων αρχών και να τους προσφέρουμε μια διέξοδο σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Ο πολιτισμός πρέπει να διαχέεται στην κοινωνία, θέλουμε να έχουμε ένα Δημοτικό Θέατρο ανοιχτό, το οποίο θα επισκέπτονται όσο το δυνατόν περισσότεροι Πειραιώτες και κάτοικοι του Λεκανοπεδίου. Το έχουμε πετύχει και θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, με παραστάσεις υψηλού επιπέδου, δημιουργώντας μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα σταθερά και με συνέπεια. Πιστεύουμε ότι το Δημοτικό μας Θέατρο με το νέο πρόγραμμα, θα ανταποκριθεί, για ακόμα μια φορά, στις προσδοκίες του θεατρόφιλου κοινού, αλλά και όλων όσοι αγαπούν τον πολιτισμό».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πόσο εύκολη είναι η διοίκηση και κυρίως η εξασφάλιση πόρων για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης απάντησε:
«Η διοίκηση του θεάτρου και η χρηματοδότηση τελούν υπό ένα ιδιαίτερο καθεστώς, μοναδικό στην Ελλάδα, καθώς το Δημοτικό Θέατρο, διοικείται από τον Ο.Π.Α.Ν., επιδοτείται από τον Δήμο, αλλά δεν είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο. Στόχος μας λοιπόν είναι να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, το οποίο αποτελεί και αίτημα όλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη, το έχω θέσει στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο σε συνάντησή μας. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν επιτρέπεται από τον νόμο, ωστόσο πιστεύω πως δεν μπορεί ένα ιστορικό θέατρο αυτού του βεληνεκούς, να διοικείται από έναν Οργανισμό με μόλις 9 άτομα προσωπικό, χωρίς να μάς δίνεται η δυνατότητα να προσλάβουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Υπάρχει μία προγραμματική σύμβαση για τη χρηματοδότηση του θεάτρου από τον Δήμο Πειραιά, τον Ο.Π.Α.Ν., το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι ήδη μία «ανάσα» για το θέατρο. Ωστόσο ο Δήμος δεν μπορεί να επιδοτεί μέσω του Ο.Π.Α.Ν. εσαεί το Δημοτικό Θέατρο και είναι σαφές πως πρέπει να αλλάξουν οι νομικές αγκυλώσεις, για να μπορέσει το Δημοτικό Θέατρο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα».
Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, στην ομιλία της επεσήμανε:
«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, το Δημοτικό μας Θέατρο ως ναυαρχίδα πολιτισμού της πόλης μας πέτυχε, φιλοξενώντας λαμπρές παραστάσεις και παραγωγές υψηλού επιπέδου, να είναι πρωταγωνιστής στο πολιτισμικό γίγνεσθαι, όχι μόνο στο μεγάλο λιμάνι αλλά και σε όλη τη χώρα μας.
Φιλοδοξία και μέλημά μας είναι ιδίως τώρα που βιώνουμε λόγω της πανδημίας όχι μόνο στον χώρο της τέχνης, αλλά ως κοινωνικό σύνολο, μία τόσο δύσκολη εποχή να παρουσιάσουμε παραστάσεις διαδικτυακά, αλλά και με φυσική παρουσία, πάντα σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον Covid-19, αλλά και κοινωνικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που θα λειτουργήσουν ως διέξοδοι και που θα φωτίσουν παράλληλα δρόμους δημιουργίας και ανάπτυξης.
Με γνώμονα ότι η τέχνη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν είναι πολυτέλεια, αλλά τρόπος και ανάγκη ζωής, συνεχίζουμε εδώ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να αγναντεύουμε τους ανοιχτούς ορίζοντες της θάλασσας και να ονειρευόμαστε μέσα από καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές προτάσεις ένα αύριο δημιουργικό, ελπιδοφόρο, αισιόδοξο και πάνω από όλα ασφαλές».
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) κ. Ιωσήφ Βουράκης, στην ομιλία του τόνισε:
«Στις ιδιαίτερες ημέρες που διανύουμε λόγω του Covid-19, σε μία περίοδο που τα όνειρα και ο προγραμματισμός αποτελούν ουτοπία, εμείς εδώ, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά αποφασίσαμε ότι πρέπει να παράξουμε πολιτισμό, να ανοίξουμε το Δημοτικό Θέατρο και να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε.
Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις για την κοινωνία μας, μπορεί να προσφέρει, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας και τους συνανθρώπους μας. Οπότε καλούμε όλους να «αγκαλιάσουν» αυτήν την προσπάθεια, αυτήν την πρωτοβουλία. Παράλληλα, είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, καθώς καθημερινά ανακοινώνονται νέα μέτρα. Ελπίζουμε ότι το θέατρο θα παραμείνει ανοιχτό και σας καλούμε όλους να μάς επισκεφτείτε και να δείτε τις παραστάσεις μας.
Δεν κάναμε καμία έκπτωση, ούτε στις παραγωγές ούτε στην ποιότητα και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία όπως ακριβώς κάναμε το καλοκαίρι με το Βεάκειο».
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Λευτέρης Γιοβανίδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Πολιτισμός δε σημαίνει μονάχα ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση, αλλά πολλά περισσότερα: γνώση, προσφορά, ψυχική και πνευματική ανάταση. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που έχει το ΔΘΠ –απέναντι στους εργαζομένους του, τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και κυρίως το κοινό– να εξασφαλίσει την καλλιτεχνική συνέχειά του μέσα στην πρωτόγνωρη συνθήκη που όλοι αντιμετωπίζουμε, αποφασίσαμε να συμβάλουμε ενεργά σε αυτό που λέγεται ποιότητα ζωής και να ετοιμάσουμε ένα φιλόδοξο και δυναμικό πρόγραμμα. Στην πορεία της Ιστορίας υπάρχουν στιγμές που καθορίζουν την εξέλιξη ενός πολιτισμού. Ίσως τώρα βρισκόμαστε σε μια τέτοια στιγμή και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να δουλεύουμε, να ζούμε. Δεν νοείται κοινωνία χωρίς πολιτισμό, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Με πίστη και κυρίως την ακριβότερη ανθρώπινη περιουσία, την ελπίδα, πορευόμαστε στη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε. Για την φετινή σεζόν καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα βασισμένο σε Έλληνες συγγραφείς. Αυτός ο πλούτος που κληρονομήσαμε και που αποτυπώνει την ψυχή μας είναι, όπως λέει ο Σεφέρης, «το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία». Αυτή την ψυχική περιουσία θέλουμε να εξερευνήσουμε. Να πιούμε νερό από την πηγή. Από τους συγγραφείς που αιχμαλώτισαν τη φαντασία, τις αγωνίες και τα όνειρα των Ελλήνων στα πρώτα τους βήματα μετά την Επανάσταση. Πώς αισθάνθηκαν όταν άρχισαν να αναπνέουν ελεύθεροι; Ποιες σκέψεις πλημμύριζαν το μυαλό τους, ενώ προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο κράτος; Ποιες ιδέες πυροδοτούσαν την πένα τους; Θέλουμε έτσι, με τον τρόπο των ανθρώπων του θεάτρου, να συμμετέχουμε κι εμείς στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Να στήσουμε εδώ στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, σε αυτό το υπέροχο ιστορικό θέατρο, μια γιορτή που θα φωτίσει το παρελθόν και άρα το παρόν και το μέλλον μας. Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε σε πείσμα των καιρών που θέλουν την απόσταση ανάμεσά μας, να συνεχίσουμε να ελπίζουμε στην ψυχική και πνευματική εγγύτητα».