«Εξ αποστάσεως» συνθέσεις στο Λαζαρέτο
Πέντε καλλιτέχνες από την Ιθάκη δημιουργούν δρώμενα στο γραφικό νησάκι!
Η έκθεση «Εξ αποστάσεως», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του πολιτιστικού οργανισμού Ιθάκης «Ο Φήμιος», φιλοξενείται στο Λαζαρέτο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται στο λιμάνι του Βαθέος.
Εκκινώντας από το γεγονός της κοινής τους καταγωγής, πέντε Ιθακήσιοι καλλιτέχνες επιχειρούν μία άφιξη στο νησί τους μετά από πολύχρονη απουσία. Υιοθετώντας μία παράδοξη τακτική μετάβασης σε έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον συμβολισμό της επιστροφής, αποφασίζουν να σταθμεύσουν στο Λαζαρέτο, ένα νησί που λειτουργεί ως προθάλαμος της Ιθάκης, και λόγω της κεντρικής του θέσης ως Πανοπτικό, μνημείο ή πύργος ελέγχου.
Το νησί αποτελούσε το λοιμοκαθαρτήριο τον 19ο αιώνα για αρρώστους από τα πληρώματα των πλοίων που προσέγγιζαν την Ιθάκη. Εκεί αποβιβάζονταν όσοι είχαν νοσήματα πάσης φύσεως και τους επισκεπτόταν γιατρός. Σήμερα είναι καταπράσινο, γεμάτο πεύκα, και φιλοξενεί το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα όπου πλέον τελούνται γάμοι. Ως σταθμός φιλοξενίας των μολυσμένων αποτελούσε τον προθάλαμο έλευσης στο νησί της Ιθάκης, τον προσωρινό και τελευταίο σταθμό πριν από την οριστική άφιξη.
Η μικρή αλλά σημαντική απόσταση ανάμεσα στο Λαζαρέτο και στον οικισμό του Βαθέος, που απλώνεται αμφιθεατρικά από το λιμάνι στους γύρω λόφους, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός καθρεφτισμού μεταξύ των δύο τόπων, που ο ένας συμπληρώνει τον άλλον.
Οι συμμετέχοντες Ιθακήσιοι καλλιτέχνες, λοιπόν, επινοούν αφηγήσεις που ξεκινούν από τη διαχείριση ή τη μυθοπλασία δεδομένων. Εγκαταστάσεις, προβολές, δράσεις και δρώμενα καταλαμβάνουν το Λαζαρέτο, αναδεικνύοντας τις τακτικές μιας μετέωρης άφιξης σε έναν χώρο μεταβατικό.
Οι συμμετέχοντες εικαστικοί -Εύα Γιαννακοπούλου, Διονύσης Λιβάνης, Αιμιλία Μωραΐτη, Φανούρης Μωραΐτης, Πάνος Σκλαβενίτης- επινοούν αφηγήσεις που ξεκινούν από τη διαχείριση ή τη μυθοπλασία δεδομένων, για να συνθέσουν έργα.
Η έκθεση «Εξ αποστάσεως» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του πολιτιστικού οργανισμού Ιθάκης «Ο Φήμιος». Η πρόσβαση γίνεται διά θαλάσσης και η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ