Ιόνιος Αύρα: Συναυλία με έργα Επτανήσιων συνθετών στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το Πρόγραμμα Μουσικής του Hellenic American College σε συνεργασία με το Hellenic American University και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, παρουσιάζουν συναυλία με τους πιανίστες Διονύση Σεμιτέκολο και Σπύρο Δεληγιαννόπουλο.

Ιόνιος Αύρα: Συναυλία με έργα Επτανήσιων συνθετών στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Σήμερα, η μουσική παράδοση των νησιών του Ιονίου έχει ταυτιστεί με τις δημοφιλείς καντάδες. Κατά τον 19ο αιώνα όμως, εποχή της μεγάλης πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, οι Επτανήσιοι μουσικοσυνθέτες, έχοντας σπουδάσει στο εξωτερικό, ενσωμάτωσαν στα έργα τους τις μουσικές επιρροές της Δύσης. Τα έργα τους αγαπήθηκαν και αναγνωρίστηκαν καλλιτεχνικά τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και στο νεώτερο ελληνικό κράτος όσο και στην Ευρώπη. Η αξιόλογη αυτή μουσική παράδοση, παρότι ιδιαίτερα δημοφιλής και επιδραστική στην εποχή της, από τον 20ο αιώνα, ξεχάστηκε.

Στην συναυλία «Ιόνιος Αύρα», δύο Επτανήσιοι μουσικοί, ο Διονύσης Σεμιτέκολος και Σπύρος Δεληγιαννόπουλος μεταφέρουν την αύρα του Ιονίου στο σήμερα σε μια προσπάθεια γνωριμίας με το άγνωστο έργο των Επτανησίων Μουσουργών του 19ου αιώνα και δύο σύγχρονων Επτανήσιων συνθετών. Οι πιανίστες θα ερμηνεύσουν έργα των: Αντώνιου Καπνίση (1813-1885), Ιωσήφ Λιμπεράλη (1820-1899), Σωσάννας Νεράντζη Κλάδου (1820/5-1914), Παύλου Καρρέρ (1829-1896), Σπυρίδωνα Φιλίσκου Σαμάρα (1861-1917), Στέφανου Καραμαλίκη (1866-1927), Λουδοβίκου Σπινέλλη (1871;-1904), Λαυρέντη Καμηλιέρη (1874-1956), Αλέκου Ξένου (1912-1995), καθώς και Σπύρου Δεληγιαννόπουλου (1976 -) και Διονύση Μπουκουβάλα (1980-).

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Θόδωρος Αντωνίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και Διευθυντής του Προγράμματος Μουσικής του Hellenic American College σε συνεργασία με το Hellenic American University.

Διονύσης Σεμιτέκολος

Ο Διονύσης Σεμιτέκολος ξεκίνησε να μαθαίνει μουσική στη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Σαμσαρέλο σε ηλικία επτά χρονών παίζοντας κλαρινέτο. Άρχισε να διδάσκεται συστηματικά πιάνο στην Κάλβειο Μουσική Σχολή του Δημ. Λάγιου. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στην τάξη της Μαίρης Τζούτου Χάλαρη, αποκτώντας δίπλωμα. Από νωρίς ήλθε σε επαφή με τον Γιώργο Χατζηνίκο, από τον οποίο επηρεάστηκε βαθύτατα. Εκτός από τη συστηματική παρουσίαση του κλασικού ρεπερτορίου, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την έρευνα και την ανάδειξη της πιανιστικής φιλολογίας της Ζακύνθου, έχοντας παρουσιάσει μεγάλο μέρος των σωζόμενων έργων του 19ου αιώνα. Τον τελευταίο καιρό συνεργάζεται με το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, έχοντας ήδη καταγράψει δύο CD από αυτό το σπάνιο υλικό. Σε συνεργασία με το Μουσείο Σολωμού–Κάλβου και επιφανών Ζακυνθινών, έχει καταγράψει και αρχειοθετήσει το σύνολο των πιανιστικών χειρογράφων του Παύλου Καρρέρ.

Σπύρος Δεληγιαννόπουλος

O Σπύρος Δεληγιαννόπουλος σπούδασε σύνθεση, μουσικολογία και πιάνο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Goldsmiths–University of London, στο Darmstadt International Musikinstitute, στο Κρατικό Ωδείο και στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Είναι Δρ. Σύνθεσης του Α.Π.Θ. και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ημερομηνία:

29/03/2018