Μεγάλοι συνθέτες που έκαναν καριέρα ως πιανίστες
Συνθέτες κλασικής μουσικής που άφησαν εποχή με το έργο τους αλλά και με τη δεξιοτεχνία τους στο πιάνο
Τους γνωρίζουμε πια ως δημιουργικούς πυλώνες της κλασικής μουσικής. Είναι αλήθεια ότι τα έργα τους έχουν κάνει τον κόσμο της μουσικής να φαίνεται ακόμα πιο σαγηνευτικός.
Ωστόσο κανείς ή σχεδόν κανείς δεν μιλά για τη δεξιοτεχνία τους στο πιάνο. Οι περισσότεροι από αυτούς όχι μόνο ήταν βιρτουόζοι στο απαιτητικό αυτό όργανο αλλά έβγαζαν και τα προς το ζην με συναυλίες και ρεσιτάλ όπου πρωταγωνιστούσαν ως σολίστες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πρώτος και καλύτερος ο περίφημος Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ένας πιανίστας που η δεξιοτεχνία του παραμένει παροιμιώδης. Έγινε πάμπλουτος από τις συναυλίες πιάνου, εγκατεστημένος στην Αμερική του 20ου αιώνα.
Εξίσου απαράμιλλος ο γνωστός Φραντς Λιστ, που έκανε το πιάνο φύλλο και φτερό. Ανάμεσα στους ενθουσιώδεις ακροατές του συγκαταλεγόταν και ο ίδιος ο Μπετόβεν.
Ένας εξίσου σπουδαίος πιανίστας ήταν ο Φέλιξ Μέντελσον που στη ζωή του και στην καριέρα του υπήρξε θύμα του αντισημιτισμού της εποχής του.
Πιανίστες ολκής ήταν βέβαια και οι δύο εκπρόσωποι του μουσικού ιμπρεσιονισμού ο Ντεμπυσύ και ο Ραβέλ.
Αριστοτέχνης σολίστας θα μπορούσε να είχε γίνει και ο Σούμαν αλλά μια δικής του επινόησης τεχνική για να δυναμώσει τα δάχτυλα του δεξιού χεριού οδήγησε σε μερική παράλυση στερώντας του αυτή τη λαμπρή προοπτική.
Ο Σούμπερτ αντίθετα τα πήγαινε μια χαρά με το πιάνο και στις μουσικές βραδιές γνωστές ως σουμπερτιάδες συνόδευε συνόδευε στο πιάνο τον βαρύτονο Μίκαελ Φογκλ, κύριο ερμηνευτή των λίντερ του.