Με το Μέγαρο Μουσικής στη Βόρεια Εύβοια
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας
Συνεχίζεται και το φθινόπωρο το πλούσιο πολιτιστικό-μουσικό πρόγραμμα πιλοτικού χαρακτήρα, που σχεδίασε και υλοποιεί από το καλοκαίρι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τους κατοίκους των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Το Μέγαρο, ο πολυδύναμος πολιτιστικός οργανισμός με μεγάλη προσφορά, εδώ και δεκαετίες, στην καλλιτεχνική και πνευματική ζωή της πόλης, βγαίνει από τα όρια της πρωτεύουσας με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, που στηρίζουν την πληγωμένη Βόρεια Εύβοια.
Συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών (όπως του Αλκίνοου Ιωαννίδη που έγιναν το Σάββατο 8/10 στο χωριό Κουρκουλοί και την Κυριακή 9/10 στους Παπάδες), με τίτλο οι «Φωνές του φθινοπωρινού δάσους», αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, όπως και οι φετινές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, όλες με ελεύθερη είσοδο, είναι μόνο η αρχή. Οι διοργανωτές ευελπιστούν να γίνουν το έναυσμα ώστε στο άμεσο και έμμεσο μέλλον να ακολουθήσουν κι άλλες. Οι φθινοπωρινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στο Μαντούδι (εκπαιδευτικό πρόγραμμα) και στο ορεινό χωριό Κουρκουλοί (συναυλία), με τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην αποστολή του Μεγάρου Μουσικής να έρχονται σε επαφή με κάτι πρωτόγνωρο: Με μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, αλλά και με μια τάση αναγέννησης όχι μόνο της φύσης, αλλά και των ανθρώπων που προσπαθούν να ορθοποδήσουν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
«Έχουν σταθεί στα πόδια τους παρά τη μεγάλη καταστροφή», δήλωσαν στους δημοσιογράφους τοπικοί άρχοντες και παράγοντες, που με τα λόγια τους έδωσαν αφειδώς ‘εικόνες’ από τις απελπιστικές πρώτες ώρες και μέρες της καταστροφής, τις αντιστάσεις του κόσμου, τα προβλήματα που κάποια καθυστερούν (π.χ. αποζημιώσεις) ή βρίσκονται στη φάση της επίλυσης (όπως η επτάχρονη απασχόληση των ρητινεργατών σε δασικές υπηρεσίες), αλλά και από την αξία που έχει ο Πολιτισμός σε τέτοιες καταστάσεις. «Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις βοηθάνε πολύ, γι’ αυτό πρέπει να έχουν συνέχεια. Δίνουν ανάσα και ψυχολογική ανάταση στον κόσμο. Εμείς δεν κλαίμε πλέον στα καμένα, κλάψαμε, τελείωσε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Έχει αντιστάσεις ο κόσμος, έχει στηριχτεί στα πόδια του, αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Έχει διάθεση για ζωή, συνεχίζει...», μας είπαν.
Το El Sistema Greece στο Μαντούδι
Οι εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου Μουσικής απευθύνονται κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θα πραγματοποιηθούν σε δημοτικά σχολεία των χωριών και των πόλεων της Βόρειας Εύβοιας. Η έναρξή τους έγινε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαντουδίου με τη συμμετοχή της πολυπολιτισμικής ορχήστρας «El Sistema Greece Youth Orchestra» και της χορωδίας «El Sistema Greece Youth Choir». Το El Sistema Greece είναι ένα εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης, εμπνευσμένο από την πρωτοποριακή μεθοδολογία του El Sistema στη Βενεζουέλα. Τα μουσικά σύνολα του El Sistema Greece, που από το 2016 προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας, επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο το σχολείο του Μαντουδίου, πραγματοποιώντας μια ανοιχτή πρόβα και μια συναυλία για μαθητές, γονείς και δασκάλους, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή του El Sistema Greece, Jose Angel Salazar Marin. Μια μέρα πριν, στο ίδιο σχολείο, υλοποιήθηκαν δύο ειδικά workshops από τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο του El Sistema Greece, Παναγιώτη Τσιρίδη, για τη διαθεματική και τη διαπολιτιστική εκπαίδευση.
«Τα σεμινάρια μάς έδωσαν ένα πολύ σπουδαίο μήνυμα, το οποίο εκφράστηκε και από τους δασκάλους και από τα παιδιά. ‘Να ξανάρθετε και να συνεχίσει αυτός ο θεσμός’. Γιατί όλο το μυστικό είναι να μην γίνει μόνο μια φορά, αλλά να μπορέσει να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα ώστε να συμβεί κάτι που θα επαναλαμβάνεται και θα δημιουργήσει τελείως καινούργιες συνθήκες», δήλωσε ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος, επικεφαλής του Κύκλου «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και ψυχή των δράσεων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παιδιά και μαθητές του σχολείου, βιώνοντας «από μέσα» τη μαγική εμπειρία της πρόβας, ήρθαν σε επαφή με μουσικά όργανα -κάποια παιδιά για πρώτη φορά, όπως μια μικρή που ακούσαμε με ενθουσιασμό να ζητά από τη μητέρα της να μάθει βιολί. «Η μουσική είναι μια θάλασσα και οι νότες είναι οι σταγόνες. Το πιο όμορφο ταξίδι είναι, νομίζω, αυτό το ταξίδι με το καράβι της μουσικής. Η πρόβα δεν συγκρίνεται με καμία συναυλία και με καμία πρεμιέρα. Είναι μαγεία. Τα παιδιά σήμερα έχουν αυτή την απίστευτη εμπειρία, να μπουν δηλαδή μέσα στο ‘καράβι’ που βρίσκονται ήδη τα καλεσμένα παιδιά και να ταξιδέψουν...», δήλωσε η Μαρία Κατσούλη, δασκάλα μουσικής του σχολείου.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να ‘μοιραστούμε’ μαζί σας τη μουσική. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να δούμε τι κάνει ο μαέστρος...». Ο Jose Angel Salazar Marin, 25 χρόνων σήμερα, που από την ηλικία των έξι ετών ήρθε σε επαφή με το El Sistema στη Βενεζουέλα, γεγονός που του άλλαξε τη ζωή, ζήτησε από τους λιλιπούτειους θεατές να ‘διευθύνουν’ για λίγο την ορχήστρα. Πολλά παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση με τη μουσική να γεμίζει όχι μόνο το προαύλιο του σχολείου, αλλά και τα φωτεινά τους πρόσωπα, παίρνοντας μια μικρή -ίσως καταλυτική- γεύση για το τι σημαίνει ορχήστρα, πρόβα και συναυλία.
Συναυλία Αλκίνοου Ιωαννίδη
Το ίδιο βράδυ, μια άλλη εκδήλωση απέδειξε την αξία της πρωτοβουλίας, αλλά και του καλλιτέχνη. Στους Κουρκουλούς, το ορεινό χωριό της Βόρειας Εύβοιας με τη ‘διπλή’ υπέροχη θέα προς τον Ευβοϊκό Κόλπο και το Αιγαίο, εκατοντάδες άνθρωποι από τις γύρω περιοχές κατέφτασαν για να ακούσουν τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Μόνο με μια κιθάρα, ο αγαπημένος τραγουδοποιός έδειξε τι σημαίνει να βρίσκεσαι κοντά στον κόσμο, να εμπνέεις και να συγκινείς.
«Έρχομαι από ένα μέρος με τραύμα, την Κύπρο, και ξέρω τι σημαίνει ένα καθοριστικό σημείο στην ιστορία ενός τόπου -εμείς λέμε πριν και μετά την εισβολή. Εσείς για χρόνια θα λέτε πριν και μετά την πυρκαγιά. Ξέρω ότι είστε άνθρωποι δυνατοί και θα το ξεπεράσετε όλο αυτό, η περιοχή θα ξαναγίνει παράδεισος. Και είναι παράδεισος επειδή είστε εσείς εδώ... Ο τόπος είναι ο άνθρωπος. Εσείς κάνετε τον τόπο σας και θα τον ξανακάνετε καλύτερο. Είμαι σίγουρος», δήλωσε ο καλλιτέχνης προς τους θεατές που κατέκλυσαν τον ανοικτό χώρο μπροστά από το καφενείο του χωριού, απολαμβάνοντας κάτω από το (σχεδόν) ολόγιομο φεγγάρι, τη χαρά, τη συγκίνηση, αλλά κυρίως την αίσθηση ότι δεν είναι μόνοι. Επί σχεδόν δύο ώρες ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έδωσε παλμό με γνωστά τραγούδια του, όπως «Παράκληση», «Προσκυνητής», «Καθρέφτης», «Πάντα θα ξημερώνει», «Κεμάλ», «Με τόσα ψέματα», «Γιατί δεν έρχεσαι», αλλά και με παρεμβάσεις. «Είναι τεράστια η χαρά μου που είμαι εδώ μαζί σας. Ήθελα πάρα πολύ να έρθω, να σας δω. Δεν ήρθα να βγάλω κανένα λόγο ούτε να μιλήσω για τίποτα, αλλά να σας δω, να ακούσω την ιστορία σας ... Γιατί η ‘πυρκαγιά’ δεν έσβησε. Όποιος νομίζει ότι έσβησε ας έρθει να δει με τα μάτια του και να μιλήσει μαζί σας για τις συνέπειες όλης αυτής της υπόθεσης», επισήμανε ο τραγουδιστής
«Ξέρουμε πως αν μείνουμε μόνο σε αυτά φέτος δεν κάναμε σχεδόν τίποτα. Σημαίνει μεν κάτι που έχει σημασία, αλλά η μεγάλη σημασία είναι όλα αυτά να συνεχιστούν... Εμείς ως Μέγαρο Μουσικής είμαστε εδώ να προσφέρουμε τις ιδέες μας, την εργασία μας, κοντά σε εσάς και συναισθηματικά αλλά και ψυχικά και έμπρακτα», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Οι «Φωνές του φθινοπωρινού δάσους» θα συνεχιστούν με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στις Γούβες (29 Οκτωβρίου) και τον Νίκο Σταμούλο στις Μηλιές (30 Οκτωβρίου). Το πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια - Οι Γέφυρες της Μουσικής» δημιουργήθηκε ύστερα από πρόταση του Σταύρου Μπένου, επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, με στόχο να ανοίξει τον δρόμο για νέες ισχυρές θεσμικές πρωτοβουλίες στο μέλλον. Το πρόγραμμα του Μεγάρου χρηματοδοτήθηκε ειδικά από το Τομεακό Πρόγραμμα «Εκκίνηση» του ΥΠΠΟΑ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας στο πλαίσιο της δράσης «Φωτοδότες», την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας και τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού.