Από τον Σούμαν στον Σκαλκώτα
Ο Σπύρος Μοσχόπουλος επανέρχεται στη σκηνή του ιδρύματος Θεοχαράκη, αυτή τη φορά μαζί με τον διακεκριμένο βιολονίστα Πέτρο Χρηστίδη, σε έργα για βιολί και πιάνο.
Το πρόγραμμα εστιάζει σε έργα του Νίκου Σκαλκώτα, εμπνευσμένα από ελληνικούς χορευτικούς σκοπούς: 3 από τους 36 ελληνικούς χορούς, μετεγγραμμένους για βιολί και πιάνο, από τον ίδιο τον συνθέτη.
Συγκεκριμένα: ο Ηπειρώτικος, ο Κλέφτικος και ο Κρητικός, καθώς και σε τρεις άλλους χορούς για βιολί και πιάνο συγκεκριμένα τα Τρία ελληνικά τραγούδια, Ποταμός, Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος, Άιντε κοιμήσου κόρη μου. H δεύτερη σονάτα του Ρόμπερτ Σούμαν, συμπληρώνει με το ρομαντικό του πάθος μια υπέροχη, ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τους ακροατές.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ημερομηνία/Ώρα
03/03/2022
20:30 - 22:00
Τοποθεσία
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη
Πέτρος Χρηστίδης βιολί
Σπύρος Μοσχόπουλος πιάνο
Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022
Ώρα: 20:30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
W.A.Mozart
Σονατα για βιολί και πιάνο No 6 σε σολ μείζονα Κ.301
1. Allegro con spirito
2. Allegro
3 (Minore)
Νίκος Σκαλκώτας
3 ελληνικοί χοροί μετεγγραμμένοι από τον συνθέτη για βιολί και πιάνο
Hπειρώτικος
Κλέφτικος
Κρητικός
3 δημοτικοί σκοποί για βιολί και πιάνο
Ποταμός
Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος
Άιντε κοιμήσου κόρη μου
(Διάλειμμα)
Robert Schumann
Σονάτα για βιολί και πιάνο No. 2 σε ρε ελάσσονα, έργο 121
1. Ζiemlich Langsam
2. Sehr Lebhaft
3. Leise, einfach
4. Bewegt
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Πέτρος Χρηστίδης
Ο Πέτρος Χρηστίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα βιολιού με τον Πολύβιο Κοιρανίδη στο Ωδείο του Αγίου Στεφάνου. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Καβάκο. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο με το Δίπλωμα σολίστ το 2003 και βαθμό Άριστα. Στη συνέχεια έκανε μαθήματα τελειοποίησης της τεχνικής του με τους σολίστες Γιώργο Δεμερτζή στην Αθήνα και Αριάδνη Δασκαλάκη στην Κολωνία της Γερμανίας. Τον Μάιο του 2008 απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Master of music από το Πανεπιστήμιο του Bowling Green State University των Ηνωμένων Πολιτειών (Ohio, USA) με υποτροφία από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και καθηγητή τον Vasile Beluska. Τον Αύγουστο του 2014 έγινε δεκτός στο διδακτορικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Louisiana State University των Ηνωμένων Πολιτειών, με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο, σαν βοηθός του καθηγητή Espen Lilleslatten.Έχει συμμετάσχει σε master classes και σεμινάρια στην Χαλκιδική, στην Κέρκυρα, στην Γερμανία και στις ΗΠΑ (Ohio, Louisiana) με καθηγητές τους Csaba Erdelyi, Vasile Beluska Ariadni Daskalakis, Berent Kofker, Sherry Kloss, Mariusz Patrya και άλλους. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα, στην Αμερική και στην Γερμανία κι έχει συμμετάσχει σε σύνολα μουσικής δωματίου αλλά και μεγαλύτερες ορχήστρες. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014 ήταν co-concertmaster στην ορχήστρα δωματίου Louisiana Sinfonietta, υπό την διεύθυνση του συνθέτη και μαέστρου κ. Ντίνου Κωνσταντινίδη. Τον Σεπτέμβριο του 2005 ερμήνευσε σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση στην Αθήνα, το κομμάτι για solo βιολί του Νορβηγού Aarnt Haakon Enessen, Sit Point and Echo. Τον Ιούνιο του 2012 απέκτησε το Δίπλωμα σύνθεσης με καθηγητή τον Θοδωρή Μπρουτζάκη και βαθμό Άριστα, από το Φιλαρμονικό Ωδείο. Ο Πέτρος Χρηστίδης διδάσκει βιολί σε επιλεγμένο κύκλο μαθητών. Δραστηριοποιείται δε τόσο ως ερμηνευτής όσο και ως δάσκαλος.
Σπύρος Μοσχόπουλος
Ο Σπύρος Μοσχόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι απόφοιτος του Αττικού Ωδείου (δίπλωμα πιάνου με Άριστα Παμψηφεί & 1ο Βραβείο, 1992) έχοντας καθηγητή τον διεθνούς φήμης πιανίστα Δημήτρη Τουφεξή. Είναι κάτοχος πτυχίου Μπάτσελορ από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος όπου σπούδασε μουσικολογία και ψυχολογία και κάτοχος πτυχίου Μάστερ από το Boston Conservatory με αντικείμενο την πιανιστική εκτέλεση και καθηγητή τον πιανίστα Michael Lewin ως υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια και έχει κάνει εμφανίσεις ως σολίστ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική. Είναι ενεργό μέλος σε διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου. Οι συνεργασίες του περιλαμβάνουν συναυλίες με τον σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη, σύμπραξη με την ορχήστρα εγχόρδων Sinfonietta Αθηνών, με το κουαρτέτο εγχόρδων A Quartett, καθώς και με διάφορους άλλους καλλιτέχνες. Έχει δημιουργήσει το σχήμα Dueto Tango με τον μπαντονεονίστα Λευτέρη Γρίβα και ήδη αριθμούν αρκετές εμφανίσεις. Ασχολείται συστηματικά με την εκτέλεση, διασκευή και σύνθεση έργων εμπνευσμένων από το αργεντίνικο τανγκό καθώς και την λατινοαμερικάνικη μουσική. Έχει ασχοληθεί με την σύνθεση είτε ως μουσική επένδυση σε ταινίες μικρού μήκους, είτε ως συνθέτης οργανικής και φωνητικής μουσικής. Ως σολίστ αριθμεί αρκετές εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ρεσιτάλ πιάνου, παρουσιάζοντας προσωπικές διασκευές σε έργα τάνγκο νουέβο και λάτιν. Έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πιο πρόσφατη η συνεργασία του με την διακεκριμένη σολίστ του ακορντεόν και συνθέτρια Ζωή Τηγανούρια. ‘Εχει διατελέσει καθηγητής μουσικής των Αρσακείων Σχολείων και εργάζεται σε διάφορα ωδεία. Διατηρεί έναν σημαντικό κύκλο μαθητών. Επίσης ολοκλήρωσε τις σπουδές του και στο τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του προσωπικό άλμπουμ “Gallop” (καλπασμός) με την εταιρεία Off Records.