Εκκολπώματα: Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται
Εκκολπωματίτιδα είναι η μόλυνση και φλεγμονή των εκκολπωμάτων, των κυστών που σχηματίζονται στο εσωτερικό του παχέος εντέρου (δηλαδή ένα είδος κολίτιδας) που προκαλεί πόνο στην κοιλιά (στο αριστερό κάτω μέρος), πυρετό και διαταραχές των κενώσεων του εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροια).
Ο κίνδυνος ανάπτυξης εκκολπωματίτιδας σε ασθενείς με εκκολπώματα φαίνεται ότι είναι αρκετά μικρότερος από το 10% που αναφερόταν παλιότερα, και υπολογίζεται γύρω στο 1% σε διάστημα 11 ετών.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε εκκολπωμάτωση. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών του πληθυσμού σεΑφρική και Ασία μπορεί να είναι ο λόγος που τα ποσοστά της πάθησης είναι πολύ χαμηλά.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Η εκκολπωμάτωση μπορεί να έχει από καθόλου έως λίγα συμπτώματα αφήνοντας τα άτομα σε άγνοια για την παρουσία της νόσου. Η αντιμετώπιση γίνεται με αντιβιοτικά ή σε σοβαρές καταστάσεις, με χειρουργείο.
Ποιες τροφές να προτιμήσετε
Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια υδρική διατροφή ως μέρος της θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει: νερό, χυμούς φρούτων, ζωμούς και παγάκια. Σταδιακά μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική διατροφή. Στη συνέχεια, μπορεί να σας συμβουλέψει να συνεχίσετε με μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες (λευκό ψωμί, κρέας, αυγά, ψάρι, και γαλακτοκομικά προϊόντα) πριν επανεντάξετε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες ρυθμίζει τα συμπτώματα της νόσου. Γυναίκες νεότερες των 51 ετών πρέπει να καταναλώνουν 25γρ φυτικών ινών την ημέρα. Άνδρες νεότεροι των 51ετών πρέπει να καταναλώνουν 38γρ την ημέρα. Γυναίκες μεγαλύτερες των 51ετών πρέπει να καταναλώνουν από 21γρ και πάνω,ενώ οι άνδρες από 31γρ και πάνω. Ας δούμε μερικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που μπορείτε να συμπεριλάβετε στα γεύματα σας:
Ολικής άλεσης ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά
Όσπρια (φασόλια, φακές)
Φρέσκα φρούτα όπως δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια
Λαχανικά πράσινα όπως μαρούλι, σπανάκι, χόρτα, πατάτες, αρακά
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών 1 έως 3 φορές την ημέρα.
Η κατανάλωση άφθονου νερού και υγρών στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προλάβει τη δυσκοιλιότητα.
Ποιες τροφές να αποφύγετε
Στο παρελθόν οι γιατροί σύστηναν την αποφυγή δύσπεπτων τροφών όπως ξηρών καρπών, καλαμποκιού και σπόρων με το φόβο ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να εγκλωβίζονταν στα εκκολπώματα προκαλώντας φλεγμονή. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία να στηρίξουν αυτή τη σύσταση. Στην πραγματικότητα οι ξηροί καρποί και οι σπόροι προτείνονται στους ασθενείς λόγω της βιταμίνης Ε και των φυτικών ινών που περιέχουν.
Εάν έχετε δυσκολία να σχεδιάσετε το διαιτολόγιο σας απευθυνθείτε στο γιατρό και στον εξειδικευμένο διαιτολόγο για να σχεδιάσετε μαζί το πρόγραμμα που σας φροντίζει καλύτερα.
Η καλή υγεία είναι επιλογή
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος