Οι 12 συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Η καλή υγεία είναι επιλογή. Ας δούμε τι μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις και τις ιώσεις και πως μπορούμε να το αλλάξουμε.
Και αφού σιγά σιγά οι κοινωνίες ανοίγουν, παρόλο που οι η ιατρική κοινότητα ανησυχεί για την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από τον COVID-19, εμείς ετοιμαζόμαστε για την ασφαλή έξοδο. Ας δούμε τι μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις και τις ιώσεις και πως μπορούμε να το αλλάξουμε.
Χαμηλή βιταμίνη D
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Μπορεί να είναι απαραίτητη για δυνατά κόκκαλα και αιμοφόρα αγγεία αλλά η βιταμίνη D ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τη βρίσκουμε στα αυγά, στα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα και δημητριακά. Ο ήλιος είναι μια άλλη βασική πηγή. Το καλοκαίρι 5 με 15 λεπτά έκθεσης των χεριών και του προσώπου 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή. Το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω.
Χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών
Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στο σχηματισμό των λευκών αιμοσφαιρίων που χρειάζεται ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς. Τα φρέσκα προϊόντα, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, β-καροτένιο, βιταμίνη Α, C και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας υγιής οργανισμός. Τα φυτικά τρόφιμα παρέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν τον οργανισμό να μειώσει το ποσοστό λίπους και να δυναμώσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος
Διατροφή πλούσια σε λιπαρά
Τα έλαια μπορεί να επιβραδύνουν τα λευκά αιμοσφαίρια που πολεμούν τα μικρόβια και τους ιούς. Διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά διαταράσσει την ισορροπία των βακτηρίων του πεπτικού σωλήνα που βοηθούν την ανοσοποιητική αντίδραση. Επιλέξτε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, πλήρη γαλακτοκομικά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, άπαχη πρωτεΐνη όπως ψάρι, πουλερικά, άπαχο μοσχάρι. Η παχυσαρκία φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες για πνευμονία και παθήσεις από άλλα μικρόβια
Έλλειψη ύπνου
Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα παράγει και απελευθερώνει συγκεκριμένες πρωτεΐνεςπου ονομάζονται κυτοκίνες και αντισώματα τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έλλειψη ύπνου εμποδίζει την απελευθέρωση αυτών των ενώσεων κάνοντας το σώμα ευάλωτο στις παθήσεις.
Άγχος
Το άγχος και η ανησυχία δεν βοηθούν την αντιμετώπιση των μικροβίων. Απλά και μόνο το να έχεις αγχώδεις σκέψεις αποδυναμώνει τον οργανισμό σε λιγότερο από 30 λεπτά. Το μόνιμο άγχος δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό να απομακρύνει γρίπη και ιούς. Συζητήστε με το γιατρό σας πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος και την αγωνία.
Συγκεκριμένα φάρμακα
Αφορά φάρμακα για τη θεραπεία των αλλεργιών, αρθρίτιδας, λύκου, μεταμόσχευσης οργάνων, τα κορτικοστεροειδή είναι ένα παράδειγμα όπως και οι TNF αναστολείς για τη φλεγμονή και η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο. Συζητήστε με το γιατρό σας για τη σωστή αντιμετώπιση.
Λίγος χρόνος έξω
Η ηλιοφάνεια ενεργοποιεί τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα κύτταρα Τ που πολεμούν τις μολύνσεις.Πολλά φυτά στη φύση παράγουν φυτοκτόνα (phytoncides) και άλλες ουσίες τις οποίες αναπνέουμε και φαίνεται να στηρίζουν την ανοσοποιητική λειτουργία.
Κάπνισμα
Η νικοτίνη του τσιγάρου και ο καπνός μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τα μικρόβια και τους ιούς. Το ίδιο ισχύει και με τον ατμό. Η νικοτίνη και τα υπόλοιπα χημικά φαίνεται να μειώνουν την αντίδραση του οργανισμού ειδικά όταν τα εισπνέουμε μέσω της άτμισης.
Αλκοόλ
Η υπερβολή της μιας φοράς απλά μειώνει την ικανότητα του οργανισμού στην αντιμετώπιση των ιών για 24 ώρες. Με το χρόνο η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αμβλύνει την ικανότητα επιδιόρθωσης του οργανισμού. Αυτό μπορεί να είναι μια από τις πιθανές αιτίες που μπορεί να νοσήσουμε με πνευμονία, καρκίνο και φυματίωση. Προσπαθήστε να κρατήσετε την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα έως δυο ποτά την ημέρα.
Θλίψη
Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι η θλίψη, ειδικά η μακροχρόνια παρεμποδίζει την ανοσοποιητική ικανότητα του σώματος. Η επίδραση μπορεί να κρατήσει 6 μήνες αλλά και περισσότερο εάν η λύπη δεν μειωθεί. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν χρειάζεστε βοήθεια να διαχειριστείτε τραυματικά γεγονότα.
Έλλειψη άσκησης
Η συχνή αεροβική άσκηση φαίνεται να βοηθά το σώμα να πολεμήσει ασθένειες από ιούς και βακτήρια. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω του ότι το αίμα κυκλοφορεί πιο αποτελεσματικά στο σώμα το οποίο σημαίνει ότι τα μικρόβια και οι ιοί πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Η επιστήμη συνεχίζει να ερευνά τον τρόπο που η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αποχή από το σεξ
Η εβδομαδιαία συνεύρεση φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σεξ αυξάνει τα επίπεδα των ενώσεων ανοσογλοβουλίνη Α (immunoglobulinA ή IgA) αλλά το περισσότερο δεν είναι και καλύτερο, ζευγάρια που συνευρίσκονταν περισσότερο από δυο φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα IgA από αυτούς που απείχαν από το σεξ.
Η καλή υγεία είναι επιλογή.
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος