Ερωτήματα και απαντήσεις για τον κορονοϊό: Το υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας στο στόχαστρο
Πολιτικοί, social media, γιατροί, νοσηλευτές και απλοί πολίτες βάλλουν όλο αυτό το διάστημα εναντίον του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας. Δικαίως, από μια πλευρά.
Όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες στο όριο της ολιγωρίας και στο όνομα ενός μοντέλου ιδιωτικοποίησης υποβάθμισαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από την άλλη αυτή η λαίλαπα της πανδημίας μας βρήκε με ένα υγειονομικό σύστημα που μοιάζει να αντέδρασε ακαριαία και με επιτυχία σε σχέση με χώρες που θεωρούνται πολύ πιο αναπτυγμένες από τη δική μας.
Στο άρθρο "Τα μαθηματικά της πανδημίας" που δημοσιεύτηκε προ ημερών στο ΦΩΣ, είχαν επισημανθεί τα εξής:
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
"Εκτοξεύονται σφοδρές καταγγελίες για την ανεπάρκεια του υγειονομικού συστήματος στην Ελλάδα και την ανικανότητα των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών να βελτιώσουν τις επιδόσεις του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization-WHO), το ελληνικό δημόσιο διαθέτει 12 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-ΜΕΘ, ανά 100.000 κατοίκους. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος φθάνει τις 14, με καλύτερη επίδοση αυτήν της Γερμανίας (19 ΜΕΘ) και χειρότερη αυτή της Ισπανίας (9 ΜΕΘ). Αλλά και αν συγκρίνει κανένας την υγειονομική εικόνα της Ελλάδας, όπου το σύστημα έχει υποστεί τα πάνδεινα λόγω της οικονομικής κρίσης, με την ανάλογη της ισχυρότερης και πλουσιότερης χώρας στον πλανήτη, αντιλαμβάνεται αμέσως την ανοησία και την κακοήθεια των παραπάνω επικρίσεων.
Τα διαγράμματα αποκαλύπτουν πως ενώ στις 24 Μαρτίου μόνον η Κίνα διανύει φάση αποφόρτισης, μία εβδομάδα αργότερα, την 1η Απριλίου, συνοδεύεται από την Κορέα, με την Ελλάδα να ακολουθεί κατά πόδας (J. P. Morgan)"
Σίγουρα πολλά οφείλονται στο πνεύμα αυτοθυσίας του νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο εργάζεται με αυτοθυσία και συχνά με ανεπάρκεια μέσων αλλά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, που μοιάζει και είναι πόλεμος, η αυτοθυσία είναι το αυτονόητο από όποιον χρειαστεί να την επιδείξει.