Αρωματικά φυτά και διατροφή: Βασιλικός, θυμάρι, δεντρολίβανο
Μάθετε ποιος είναι ο ρόλος αυτών των αρωματικών φυτών στην καθημερινή μας διατροφή.
Βασιλικός
Ο όμορφος βασιλικός, με αυτό το ιδιαίτερο άρωμα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βότανα στον κόσμο. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Μεσογειακή κουζίνα αν και η καταγωγή του είναι από την Ινδία.
Από τους σπόρους έως τα φύλλα θεωρείται τονωτικό για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.
Χρησιμοποιήστε τα άνθη για την βρογχίτιδα.
Χρησιμοποιήστε τα φύλλα για την διάρροια, τη ναυτία και τους εμετούς.
Χρησιμοποιήστε τον ως αλοιφή για το έκζεμα.
Χρησιμοποιήστε το αιθέριο έλαιο για τα τσιμπήματα εντόμων.
Η διατροφική αξία του βασιλικού είναι επίσης σημαντική αφού περιέχει
Βιταμίνη C
Ασβέστιο
Σίδηρο
Ψευδάργυρο
Χλωροφύλλη
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Δεντρολίβανο
Το δεντρολίβανο είναι ένα αρωματικό αειθαλές φυτό της Μεσογείου. Στην κουζίνα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό για την ιδιαίτερη γεύση του αλλά και για τις ιδιότητες του.
Περιέχει
σίδηρο
ασβέστιο και
βιταμίνη Β6.
Αν και ακόμα τα στοιχεία που έχουμε είναι λίγα, ωστόσο τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν ότι ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, ενισχύει τη μνήμη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους πόνους της αρθρίτιδας.
Θυμάρι
Το θυμάρι ανήκει στην ομάδα της μέντας, με αυτή την ιδιαίτερη πικάντικη γεύση είναι πολύ περισσότερα από ένα μπαχαρικό. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στις ταριχεύσεις ενώ οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα, ο Όμηρος το χαρακτήρισε ως σύμβολο ανδρείας και δύναμης.
Το θυμάρι είναι πλούσιο
σε βιταμίνη C
βιταμίνη Α οπότε ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ειδικά απέναντι στις ιώσεις.
είναι πλούσιο σε χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και σίδηρο.
Μελέτες δείχνουν ότι το θυμάρι μειώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη. Το αιθέριο έλαιο του μειώνει το βήχα ενώ είναι γνωστό για την αντιμικροβιακή, αντιβακτηριδιακή και εντομοκτόνα δράση του που οφείλεται στην θυμόλη και στην καρβακρόλη που περιέχει.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για τα τρία αυτά φυτά της ελληνικής γης. Τα μικρά άνθη του θυμαριού βάφουν μωβ τους βράχους στα νησιά του Αιγαίου, κάθε αυλή νησιωτικού σπιτιού. Κάθε μπαλκόνι στη πόλη έχει ένα βασιλικό και δεντρολίβανο που ανθίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Χαϊδεύουμε τα κλαδιά τους και αφηνόμαστε στο άρωμα τους πριν αφεθούμε στο πάντρεμα τους με το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά. Η μυρωδιά σε αρμονία με τη γεύση ευφραίνουν πνεύμα και σώμα.