Καλοκαίρι 2019: Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση
Επειδή μένουμε σε μια από τις πιο όμορφες, παραθαλάσσιες χώρες του πλανήτη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα τις καταγάλανες θάλασσες και τις δραστηριότητές μας σε αυτές.
Ελλάδα..Μια χώρα με πολλά προβλήματα και άλλες τόσες αξεπέραστες ομορφιές. Απέραντο γαλάζιο, χρυσές αμμουδιές, μαγευτικά τοπία. Είναι να μην αγαπάει κανείς το καλοκαίρι στην Ελλάδα;
Είμαστε από τους τυχερούς που μπορούμε να απολαμβάνουμε σε μεγάλη δόση, όσα απλόχερα μας έχει χαρίσει η φύση. Αυτό βέβαια μπορεί να μην βγαίνει πάντα σε καλό. Επειδή έχουμε μεγαλώσει μέσα στη θάλασσα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γνωρίζουμε τους κινδύνους της και πως να τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε άλλωστε, μέσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά πνιγμών.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το κολύμπι είναι μια άσκηση διασκεδαστική και με πολλά οφέλη:γυμνάζει ολόκληρο το σώμα καθώς συμβάλλει στην μυική ενδυνάμωση και καλυτέρευση της στάσης του σώματος ενώ παράλληλα, βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να μην διαθέτει ιδιαίτερους κινδύνους, ωστόσο δεν είναι κάτι που πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα.
Διαβάστε εδώ μερικά tips για ασφαλή κολύμβηση:
Μην κολυμπάτε ποτέ με γεμάτο στομάχι:
Μια φράση που ακούμε χρόνια από την κλασική Ελληνίδα μάνα και που όλοι έχουμε παρακούσει, είναι ένας κανόνας που μπορεί να μας σώσει τη ζωή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι περισσότεροι πνιγμοί οφείλονται σε αυτόν τον λόγο ή επειδή ο κολυμβητής έχει υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές του. Οι γιατροί συμβουλεύουν να έχουν περάσει 2-3 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα και φυσικά να μην κάνετε το αντίθετο, δηλαδή να μην κολυμπάτε με άδειο στομάχι.
Αποφύγετε την απότομη επαφή με το νερό:
Όλοι έχουμε κάνει κόντρες με τους φίλους μας ή την οικογένειά μας για το ποιος θα μπει τρέχοντας στο νερό. 1,2,3 φουλ σπριντ και μετά βουτιά. Ε, αυτή η συνήθεια είναι λάθος σύμφωνα με τους ειδικούς. Στη θάλασσα πρέπει να μπαίνουμε σταδιακά! Η αλλαγή θερμοκρασίας από την υπερβολική ζέστη στο παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να «επιβαρύνει» την καρδιά.
Αποφύγετε τις βουτιές:
Ναι, αυτή η διασκεδαστική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Όταν κάποιος πηδήξει από ψηλά δεν έχει άμεση οπτική επαφή με το βυθό και είναι πολύ πιθανό άμα δεν γνωρίζει τη θάλασσα να πετύχει κάποιο βράχο ή αν πάει πολύ βαθιά να πάθει ρήξη τυμπάνου.
Tip: Καθώς κάνετε κατάδυση, να φυσάτε από τη μύτη! Έτσι θα ανοίξουν τα τύμπανα και η πίεση που έχετε μέσα σας θα εξισορροπηθεί με την πίεση που δέχεστε από το νερό.
Κολυμπάτε προσεκτικά σε άγνωστα νερά και αποφύγετε τις απομονωμένες παραλίες:
Καλό είναι κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα νέο μέρος ή μια νέα παραλία να έχετε πληροφορηθεί από πριν για το πως είναι. Μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα ρεύματα, απότομα νερά, πέτρες και βράχια που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή σας. Ακόμη, μπορεί να αποζητάτε την ησυχία σας και να θέλετε να κολυμπήσετε μακριά από την πολυκοσμία των beach bar. Σας καταλαβαίνουμε! Όμως, η απομονωμένη παραλία που θα διαλέξετε μπορεί να αποβεί μοιραία. Μπορεί να χρειαστείτε την οποιαδήποτε βοήθεια από το πατήσετε έναν αχινό ή να πάθετε μια κράμπα μέχρι να πάθετε κάποιο εγκεφαλικό. Γι' αυτό είναι πάντα χρήσιμο να υπάρχει κι άλλος κόσμος γύρω σας.
Αποφύγετε το νυχτερινό κολύμπι:
Και ενώ το κολύμπι κάτω από το φως του φεγγαριού ακούγεται ειδυλλιακό και ρομαντικό, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους. Η ορατότητα είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να χάνεται ο προσανατολισμός σας, η επικοινωνία βασίζεται μόνο στη φωνή και επίσης είναι άγνωστο το τι μπορεί να συμβαίνει στην ακτή.
Μην κολυμπάτε έπειτα από κατάχρηση αλκοόλ:
Όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες του μεθυσιού. Το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι επίπτωση μπορεί να έχει άμα αναμείξουμε αλκοόλ με κολύμπι. Πέρα από το γεγονός ότι δεν λειτουργούν στη ίδια έκταση τα αντανακλαστικά μας και μειώνονται οι αντιδράσεις μας, η πίεση που ασκεί το νερό στην κοιλιά και το στομάχι του κολυμβητή οδηγεί σε εμετό και στην αυξημένη πιθανότητα πνιγμού.
Ακόμη δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα βασικά: να μην απομακρύνεστε από την ακτή ειδικά άμα δεν γνωρίζετε καλό μπάνιο, να κολυμπάτε μέσα στα πλαίσια ορατότητας του ναυαγοσώστη και να μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά του, να μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν χωρίς εποπτεία, να φορούν πάντα μπρατσάκια ή κάποιο σωσίβιο, όπως επίσης άμα έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή πάσχεται από σοβαρή πάθηση, να παίρνετε πάντα την έγκριση του γιατρού σας.