Πάρκινσον και αθλητισμός
Μπορούν όσοι πάσχουν από τρομώδη παράλυση να αθλούνται;
Παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου του πάρκινσον σήμερα. Η νόσος του Πάρκινσον (ΝΠ), γνωστή και ως ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής παρκινσονισμός ή τρομώδης παράλυση, είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Οι επιπτώσεις της νόσου του Πάρκινσον (PD) περιλαμβάνουν τη δυσκολία κίνησης και σκέψης. Αν και τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους μπορεί να ποικίλουν ευρέως, η χρόνια εκφυλιστική νόσος επηρεάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος, των διαδικασιών σκέψης, της λήψης αποφάσεων, των συναισθημάτων και της ευαισθητοποίησης του σώματος και της τοποθέτησης.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι με Πάρκινσον δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε αθλήματα. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο αλήθεια!
Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα συνεκτικό πρόγραμμα άσκησης, μπορεί να βελτιώσει όλες τις λειτουργίες του σώματος, καθώς και την ισορροπία στο βάδισμα, τη δύναμη, την ευελιξία και τη φυσική κατάσταση σε άτομα με Πάρκινσον.
Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με Πάρκινσον να συμμετάσχουν σε αυτά τα αθλήματα με ασφάλεια. Είναι απαραίτητη η σωστή αξιολόγηση έτσι ώστε το αγαπημένο άιλημα να γίνεται στο σωστό επίπεδο και ένταση.
Τα ακόλουθα αθλήματα -και δραστηριότητες- είναι αυτά που σύμφωνα με τις έρευνες συμβάλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον.
Πυγμαχία
Οι κινήσεις του πάνω μέρους του σώματος (για παράδειγμα η προστασία του προσώπου και η στόχευση με τις γροθιές) συμβάλλουν στην βελτίωση της αντοχής, της σωστής τοποθέτησης και της ευαισθητοποίησης του σώματος και του συντονισμού χεριών και όρασης. Επίσης η δράση του κάτω μέρους τους σώματος (για παράδειγμα μετατόπιση βάρους από το ένα πόδι στο άλλο) βοηθούν στη βελτίωση της δύναμης, της αντοχής και της ισορροπίας των ποδιών.
Ποδηλασία
Η επαναλαμβανόμενη κίνηση που είναι αναγκαία για την κίνηση του ποδηλάτου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, βελτιώνει την ικανότητα περπατήματος και τον έλεγχο των βραχιόνων και των ποδιών, αυξάνει την αντοχή, τη δύναμη και την ισορροπία και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση.
Tai Chi
Η αργή και ελεγχόμενη ροή κίνησης της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης, του tai chi έχει αποδειχθεί ότι βοηθά με τον συντονισμό, την σωστή τοποθέτηση του σώματος και την ευαισθητοποίηση καθώς και την σταθερή ισορροπία.
Χορός
Οι συνεχείς μεταβαλλόμενες κινήσεις στο χορό βοηθούν στη βελτίωση του συντονισμού, της ευελιξίας, της τοποθέτησης και της ευαισθητοποίησης του σώματος, της ισορροπίας κατά τη μετακίνηση και της διάθεσης Η απλή ακρόαση της μουσικής βοηθά μερικούς ανθρώπους να κινηθούν καλύτερα, καθώς η μουσική φαίνεται να διεγείρει τους εγκεφαλικούς μύες με διαφορετικό τρόπο. Πολλά στιλ χορού έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, όπως οι λάτιν χοροί και το βαλς.
Καράτε
Η εκπαίδευση που περιλαμβάνει σειρά ακολουθιών των κινήσεων του καράτε και μάλιστα επαναλαμβανόμενες και οι τεχνικές μάχης βελτιώνουν την ισορροπία, τη διάθεση και τη δυνατότητα σκέψης.
Προπόνηση με βάρη
Η ανύψωση βαρών (ή η άσκηση άλλων τύπων εκπαίδευσης "αντίστασης") βελτιώνει τη δύναμη, την αντοχή και την ισορροπία κατά τη μετακίνηση. Η άρση βαρών μειώνει επίσης την κόπωση.
Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες για έως και 12 εβδομάδες έχει αποδειχθεί ότι έχει μακροχρόνιες ευεργετικές επιδράσεις στους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον.