Βιταμίνη Ε: Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Οι πάσχοντες από ορισμένες παθήσεις και όσοι λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την όραση, την αναπαραγωγή και την υγεία του αίματος, του εγκεφάλου και του δέρματος. Ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων που την περιέχουν δεν είναι κατάλληλη για όλους.
Όπως αναφέρει το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων (ODS) των ομοσπονδιακών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε αρκετά τρόφιμα.
Premier League: Οι δέκα καλύτερες μεταγραφές της σεζόν
Στον ανθρώπινο οργανισμό ασκεί αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που τους προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου, καρδιοπάθειας και άλλων ασθενειών.
Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη και για να έχουμε γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Συμβάλλει επίσης στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και την προστασία από τις θρομβώσεις. Επιπλέον, τα κύτταρα την χρησιμοποιούν για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να επιτελούν σημαντικές λειτουργίες.
Ποια τρόφιμα την περιέχουν
Όπως προαναφέρθηκε η βιταμίνη υπάρχει εκ φύσεως σε αρκετά τρόφιμα, ενώ άλλα εμπλουτίζονται με αυτήν. Εάν κάποιος καταναλώνει ποικιλία από τα τρόφιμα που την περιέχουν, καλύπτει με φυσικό τρόπο τις ημερήσιες ανάγκες του (οι ενήλικες χρειάζονται 15 mg την ημέρα). Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι:
- Φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σιτέλαιο και το καρθαμέλαιο. Τα έλαια αυτά αποτελούν μερικές από τις πιο πλούσιες πηγές της. Μικρότερες ποσότητες περιέχουν το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο. Μία κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρέχει το σχεδόν 13% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ).
- Ξηροί καρποί (π.χ. φιστίκια, φουντούκια, κουκουνάρια και, κυρίως, αμύγδαλα) και σπόροι (π.χ. ηλιόσποροι)
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και μπρόκολο
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου (π.χ. ορισμένα δημητριακά πρωινού, φρουτοχυμοί, μαργαρίνες, αλείμματα κ.λπ.).
Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Μολονότι η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την υγεία, η λήψη των συμπληρωμάτων της μπορεί να μην είναι ασφαλής για τους πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα. Ειδικοί από την Κλινική Mayo, στο Ρότστεστερ της Μινεσότα, συνιστούν να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν συμπλήρωμα όσοι πάσχουν από οποιοδήποτε από τα εξής:
- Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ
- Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (είναι μία πάθηση των ματιών)
- Αιμορραγικές διαταραχές
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου (π.χ. στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, σιελογόνων αδένων, παραρρινίων κόλπων)
- Νόσο του ήπατος
Απαραίτητη είναι η ιατρική συμβουλή και για τους ασθενείς που έχουν περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ίδιο και για όσους μόλις υποβλήθηκαν σε επέμβαση (αγγειοπλαστική) για διάνοιξη αποφραγμένων αρτηριών της καρδιάς.
Επειδή, εξ άλλου, η λήψη συμπληρωμάτων της βιταμίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, πρέπει να διακόπτεται 2 εβδομάδες πριν από τυχόν εγχειρήσεις.
Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Τον γιατρό τους πρέπει να συμβουλεύονται πριν πάρουν βιταμίνη Ε και όσοι λαμβάνουν φάρμακα, διότι υπάρχει κίνδυνος αλληλεπιδράσεως με ορισμένα από αυτά, όπως:
- Φάρμακα για χημειοθεραπεία
- Αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, βότανα και συμπληρώματα (χορηγούνται για την προστασία από τις θρομβώσεις)
- Φάρμακα για τη χοληστερόλη (στατίνες, νιασίνη)
- Βιταμίνη Κ
- Φάρμακα για παθήσεις ενδοκρινών αδένων, δέρματος κ.λπ. που
- Όσα φάρμακα επηρεάζονται από τους επαγωγείς του CYP3A4 (π.χ. ορισμένα για οισοφαγίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.λπ.)
Πηγή: iatropedia.gr