Φολικό Οξύ: Ένας αφανής «ήρωας»

Το φολικό οξύ (Folic Acid), γνωστό και ως βιταμίνη B9, είναι ένας αθόρυβος «ήρωας» που εργάζεται ακατάπαυστα στα παρασκήνια του οργανισμού μας.

Φολικό Οξύ: Ένας αφανής «ήρωας»

Στον αέναο χορό των κυττάρων μας, το φολικό οξύ, ή φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη B9, παίζει τον ρόλο του «αόρατου μαέστρου», καθοδηγώντας τον οργανισμό μας να παράγει νέα κύτταρα. Από τα αιμοσφαίρια που μεταφέρουν το οξυγόνο, μέχρι τα νευρικά κύτταρα που μεταδίδουν τις σκέψεις μας, η παρουσία του είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), το φολικό οξύ συμβάλλει στη δημιουργία νέων κυττάρων, όπως αυτά του αίματος, του εγκεφάλου, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Η σημασία του φολικού οξέος αναδεικνύεται ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη, καθώς υποστηρίζει την ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα, ο οποίος εξελίσσεται σε εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη.

Έτσι, κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, όταν το νευρικό σύστημα του εμβρύου αρχίζει να διαμορφώνεται, η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος μπορεί να προλάβει σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, γνωστές ως ελαττώματα του νευρικού σωλήνα (NTDs), όπως η ανεγκεφαλία και η δισχιδής ράχη, (γενετικό ελάττωμα που επηρεάζει τη λειτουργία του νωτιαίου μυελού κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης του εμβρύου στην εγκυμοσύνη).

Φολικό οξύ: Πότε και σε ποια ποσότητα πρέπει να λαμβάνεται

Με δεδομένο ότι τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, συχνά πριν μια γυναίκα αντιληφθεί ότι είναι έγκυος, το CDC συνιστά σε όλες τις γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες να λαμβάνουν καθημερινά 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος.

Ωστόσο, τα οφέλη του φολικού οξέος δεν περιορίζονται μόνο στην εγκυμοσύνη. Ακόμη κι αν η εγκυμοσύνη δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σας, η καθημερινή πρόσληψη φολικού οξέος είναι σημαντική, καθώς ο οργανισμός μας το χρησιμοποιεί για τη δημιουργία νέων κυττάρων.

Είναι μια απλή συνήθεια που μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η έλλειψή του φολικού οξέος από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, μια κατάσταση όπου ο οργανισμός μας δεν παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, προκαλώντας κόπωση και αδυναμία.

Επιπλέον, το φολικό οξύ συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Φολικό οξύ: Από ποιες πηγές μπορούμε να το πάρουμε;

Η βιταμίνη Β9 μπορεί να καταναλωθεί είτε φυσικά σε τρόφιμα (φυλλικό οξύ) είτε μέσω συμπληρωμάτων (φολικό οξύ).

Η φύση μας προσφέρει πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, φασόλια, εσπεριδοειδή και ενισχυμένα δημητριακά αποτελούν μερικές από τις τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψή του.

Από την άλλη το φολικό οξύ υπάρχει ως συμπλήρωμα διατροφής και πωλείται στα φαρμακεία. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πριν τον γιατρό σας, ώστε να σας συστήσει την καταλληλότερη για εσάς δοσολογία.

Φολικό οξύ, τα οφέλη για την υγεία

Τα επαρκή επίπεδα φολικού οξέος στο σώμα μας συνδέονται με ορισμένα οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα βοηθά τα εξής:

  • Ελαττώματα νευρικού σωλήνα (γεννητικές ανωμαλίες)
  • Απώλεια όρασης που σχετίζεται με τη γήρανση (εκφύλιση της ωχράς κηλίδας)
  • Ορισμένους τύπους καρκίνου (καρκίνος του οισοφάγου)
  • Υπέρταση (αρτηριακή πίεση)

Ενσωματώνοντας το φυλλικό οξύ στην καθημερινή μας διατροφή, όχι μόνο υποστηρίζουμε την κυτταρική ανανέωση και την παραγωγή ενέργειας, αλλά και θωρακίζουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110