Ακτινίδιο: Τα άγνωστα οφέλη της φλούδας του
Ναι, μπορούμε να φάμε κανονικά τη φλούδα από το ακτινίδιο και μάλιστα είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, των νεφρών, του ανοσοποιητικού και του εντέρου.
Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν ξέρατε, είναι ότι η φλούδα στο ακτινίδιο περιέχει πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά και αν το φάτε χωρίς να το ξεφλουδίσετε πολλαπλασιάζετε τα οφέλη που θα πάρετε.
Ολυμπιακός: Ξέρει από ντέρμπι ο Πάλμα
Αν και σίγουρα δεν φαίνεται ιδανική και ελκυστική για να τη φάτε, η φλούδα περιέχει πολλές βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Για να γίνει πιο εύκολη η κατανάλωσή της μπορείτε να κόψετε το ακτινίδιο σε πολύ μικρά κομμάτια ή κύβους, για να μην νιώσετε το «τριχωτό» δέρμα του. Ένα μεσαίο ακτινίδιο έχει περίπου 45 θερμίδες.
Η φλούδα έχει υψηλή συγκέντρωση σε φλαβονοειδή, αδιάλυτες ίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ενώσεις.
Περιέχει τριπλάσια αντιοξειδωτικά από αυτά που έχει το εσωτερικό του φρούτου, διπλάσια βιταμίνη C και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων, όπως ο σταφυλόκοκκος και το E.coli.
Πέντε οφέλη από τη φλούδα των ακτινιδίων
Βοηθάει την υγεία της καρδιάς
Τα φλαβονοειδή που είναι άφθονα στο δέρμα του ακτινιδίου, είναι τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και προσβολών.
Μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη.
Δυσκοιλιότητα και καρκίνος του παχέος εντέρου
Το ακτινίδιο μαζί με την φλούδα του μπορεί να βοηθήσει αν έχετε δυσκοιλιότητα αλλά και να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι υψηλές ποσότητες αδιάλυτων φυτικών ινών που βρίσκονται στη φλούδα διεγείρουν τα έντερα, με αποτέλεσμα η τροφή να περνάει πιο γρήγορα, κάτι που είναι σημαντικό για την τακτική κίνηση του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Το ένζυμο ακτινιδίνη που υπάρχει στο δέρμα του ακτινιδίου βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών στα τρόφιμα, βοηθώντας την πέψη.
Αντιοξειδωτικά
Το δέρμα του ακτινιδίου είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις που προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία. Είναι αντιοξειδωτικά με ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες. Μπορεί να προστατεύσει από το στρες, τους περιβαλλοντικούς ρύπους και τις βλάβες από τον ήλιο.
Βιταμίνη C και βιταμίνη Ε
Η φλούδα του ακτινιδίου μπορεί να ωφελήσει και το δέρμα μας, ενώ ταυτόχρονα παρέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης των κυττάρων και μπορεί να καταπολεμήσει ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Εγκυμοσύνη
Το φυλλικό οξύ που περιέχει το ακτινίδιο στον εξωτερικό του φλοιό είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των νευρικών κυττάρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων του εμβρύου, γι’ αυτό είναι ιδανικό για τις έγκυες γυναίκες.
Η φλούδα ενός ακτινιδίου έχει περισσότερο φυλλικό οξύ από το εσωτερικό.
Πηγή: iatropedia.gr