Η σοκολάτα που κάνει καλό στην καρδιά

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα συστατικά της σοκολάτας και ποιο είδος σοκολάτας είναι καλύτερο.

Η σοκολάτα που κάνει καλό στην καρδιά

Είναι ένα κλασικό δώρο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και μία λιχουδιά στην οποία οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντισταθούν. Η σοκολάτα είναι γνωστή εδώ και περισσότερα από 1.500 χρόνια για τα δυνητικά οφέλη της στην καρδιά. Οι Αζτέκοι του 16ου αιώνα, π.χ., έπιναν ένα ρόφημα με κακάο για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη).

Σήμερα όμως γνωρίζουμε πως όλες οι σοκολάτες δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία. Τα περισσότερα οφέλη παρέχει η μαύρη σοκολάτα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

Το βασικό συστατικό στη σοκολάτα θεωρητικώς είναι το κακάο. Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, ένα είδος θρεπτικών συστατικών που πιστεύεται ότι ασκούν προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.

Η λέξη «θεωρητικώς» είναι το κλειδί. Αν κοιτάξει κανείς τις σοκολάτες γάλακτος ή τις λευκές θα διαπιστώσει ότι ως πρώτο συστατικό αναγράφουν τη ζάχαρη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περιέχουν σε ποσοστό 50-60% ζάχαρη και μετά οτιδήποτε άλλο.

Ωστόσο η μαύρη σοκολάτα που περιέχει τουλάχιστον 65-70% στερεά κακάο, αναγράφει ως πρώτο συστατικό την κακαόμαζα. Επομένως περιέχει πολύ περισσότερες φλαβανόλες απ’ ό,τι η γάλακτος και η λευκή.

Τα πιθανά οφέλη

Οι φλαβανόλες υποστηρίζουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Αυξάνουν επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Οι επιδράσεις αυτές έχουν αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία. Μία μεγάλη μελέτη γνωστή ως COSMOS έδειξε πως η συστηματική κατανάλωση φλαβανολών μπορεί να μειώσει κατά 27% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα αυτό το όφελος παρατηρήθηκε παρότι δεν φάνηκε να μειώνει τον αριθμό των καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως τα εμφράγματα ή τα εγκεφαλικά.

Μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2024, έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης. Μπορεί επίσης να μειώσει την φλεβική θρομβοεμβολή, κατά την οποία δημιουργούνται θρόμβοι στις φλέβες των ποδιών.

Ανάλογα ευρήματα είχε και άλλη πρόσφατη μελέτη, που έδειξε πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ενδέχεται επίσης να μειώνει τη χοληστερόλη και τη γλυκόζη νηστείας (το σάκχαρο το πρωί, όταν κάποιος είναι νηστικός) όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

Δεν είναι οριστικά

Τα ευρήματα αυτά όμως δεν είναι οριστικά. Ούτε η μαύρη σοκολάτα είναι πανάκεια που προστατεύει από όλα τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Δεν φαίνεται π.χ. να παρέχει όφελος έναντι της καρδιακής ανεπάρκειας ή της κολπικής μαρμαρυγής. Και, όπως προαναφέρθηκε, δεν μειώνει εμφράγματα και εγκεφαλικά.

«Δεν υπάρχουν ακόμα οριστικά δεδομένα για να γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα πως επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία», λέει η Dr. Samantha Coogan, λέκτορας Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα. «Επιπλέον, στη δράση της πιθανώς υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, γενετικοί ή/και του τρόπου ζωής. Επομένως δεν μπορούν ακόμα να γίνουν επίσημες συστάσεις προς το κοινό».

Και μετά είναι το θέμα των θερμίδων. Όπως όλα τα είδη, έτσι και η μαύρη σοκολάτα περιέχει άφθονες θερμίδες. Ανά 30 γραμμάρια (δυο-τρία τετραγωνάκια, αναλόγως με το μέγεθός τους) φθάνει τις 150-170 θερμίδες. Επομένως, εάν φάει κάποιος μία ολόκληρη πλάκα των 100 γραμμαρίων, θα έχει προσλάβει αισίως 500-550 θερμίδες ή περισσότερες.

Αν, λοιπόν, θέλετε να αποκομίσετε τα οφέλη που παρέχει η σοκολάτα στην υγεία, πρέπει να τρώτε πολύ λίγη. Έως δύο-τρία τετραγωνάκια μαύρης σοκολάτας τη φορά θεωρούνται υπεραρκετά. Σε γιορτές και επετείους όπως η σημερινή, ενδέχεται να είναι μία φιλική για την καρδιά επιλογή.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110