Πέντε τρόφιμα που δεν πρέπει να αποθηκεύονται στην πόρτα του ψυγείου

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε κατά την τακτοποίηση των τροφίμων και γιατί.

Πέντε τρόφιμα που δεν πρέπει να αποθηκεύονται στην πόρτα του ψυγείου

Η τακτοποίηση των τροφίμων στο ψυγείο μοιάζει με μια απλή και εύκολη διαδικασία, αλλά γνωρίζετε ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύονται στην πόρτα;

Μην βιαστείτε να απαντήσετε, διότι το πιθανότερο είναι πως ορισμένα από αυτά βρίσκονται παραδοσιακά στο συγκεκριμένο σημείο. Κάνουμε λάθος, όμως, διότι η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA), για να είναι ασφαλή τα τρόφιμα στο ψυγείο πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία από 4,4 βαθμούς Κελσίου και κάτω. Για να διατηρείται αυτή η θερμοκρασία, πρέπει να είναι καλά κλεισμένη η πόρτα και να ανοίγει μόνο για λίγο και όταν είναι απαραίτητο.

Με αυτή τη χρήση, μπορεί να παραμείνει σταθερά χαμηλή η θερμοκρασία στα ράφια και στα συρτάρια του ψυγείου. Ωστόσο η πόρτα του είναι διαφορετική περίπτωση, διότι είναι αυτή με την μεγαλύτερη έκθεση στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η συνέπεια είναι να παρουσιάζει διακυμάνσεις στη θερμοκρασία της και να αποτελεί πρακτικά το πιο ζεστό σημείο του, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Επομένως τα τρόφιμα που τοποθετούνται σε αυτήν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αλλοίωσης, εάν είναι ευπαθή.

Να λοιπόν πέντε τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύουμε στην πόρτα του ψυγείου μας:

1. Αυγά

Αν και πολλά ψυγεία έχουν στην πόρτα τους ειδικό χώρο αποθήκευσης για τα αυγά, δεν είναι αυτή η κατάλληλη θέση. Το USDA συνιστά αφ’ ενός να μην τα αφαιρούμε από την αρχική συσκευασία τους, αφ’ ετέρου να την τοποθετούμε σε ένα ράφι.

Η αρχική συσκευασία προστατεύει τα αυγά από την απώλεια υγρασία και από την απορρόφηση μυρωδιάς που μπορεί να εκλύουν άλλα τρόφιμα.

2. Γάλα

Αν και η πόρτα μοιάζει με την ιδανική θέση για το μπουκάλι με το γάλα, είναι η χειρότερη επιλογή. Το γάλα είναι ένα από τα ευπαθέστερα τρόφιμα και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων σε αυτό.

Το Γαλακτοκομικό Συμβούλιο της Καλιφόρνιας (DCC) συνιστά να το αποθηκεύουμε σε ράφι στο πίσω μέρος του ψυγείου. Η πιο χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία είναι στο κάτω ράφι του ψυγείου.

3. Ωμά κρεατικά

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να τα βάζουν συσκευασμένα στην πόρτα του ψυγείου για να μην έρθουν σε επαφή με τα άλλα τρόφιμα. Αυτό όμως είναι λάθος, διότι με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να αλλοιωθούν. Επιπλέον, τα άλλα τρόφιμα δεν θα προστατευθούν αν υπάρξει διαρροή υγρού που δεν γίνει αντιληπτή.

Το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και γενικώς τα ωμά, ζωικής προελεύσεως τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται σε κλεισμένο, συμπαγές δοχείο στο κάτω ράφι του ψυγείου.

4. Τυριά και αλλαντικά

Μπορεί να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτά τα καθημερινά τρόφιμα όταν τοποθετούνται στην πόρτα του ψυγείου, αλλά δεν είναι η κατάλληλη θέση γι’ αυτά.

Τα τυριά ανήκουν στα ευπαθή τρόφιμα μαζί με το γάλα και τα γιαούρτια, επομένως αλλοιώνονται εύκολα. Ο ιδανικός χώρος αποθήκευσής τους είναι στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου, όπου μπορούν να τοποθετηθούν και τα αλλαντικά. Στο συρτάρι αυτό η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και ιδανική για να διατηρηθούν ασφαλή.

5. Φρούτα και λαχανικά

Τα ολόκληρα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα δεν είναι χυμοί μακράς διαρκείας για να μπαίνουν στην πόρτα. Τα ψυγεία κατά κανόνα έχουν ειδικό χώρο για αυτά, ο οποίος συμβάλλει και στον έλεγχο της υγρασίας. Μάλιστα πολλά έχουν δύο ξεχωριστά συρτάρια, διότι τα φρούτα χρειάζονται λιγότερη υγρασία απ’ ό,τι τα λαχανικά.

Επομένως να τα αποθηκεύετε σε αυτά τα συρτάρια και όχι να τοποθετείτε σε αυτά τρόφιμα που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στην πόρτα, όπως οι μαρμελάδες, τα ντρέσινγκ και τα αναψυκτικά.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110