5+1 τροφές για καλή υγεία
Κάποια παραδείγματα τροφών που θεωρούνται «πρωταθλητές» στην προστασία του οργανισμού μας.
Η καλή διατροφή αποτελεί μία πολύ σημαντική συνιστώσα της υγείας, της ανάπτυξης και της μακροζωίας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Κάποιες, δε, τροφές θεωρούνται «πρωταθλητές» στην προστασία του οργανισμού μας, προσφέροντάς μας ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν σαν «ασπίδα» για τον οργανισμό.
Ολυμπιακός: Αν λεγόταν… Μασουρίνιο
1. Μούρα
Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα μούρα μπορούν να προλάβουν ασθένειες. Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσε, μάλιστα, ότι ο χυμός elderberry θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας.
Ο δρ Blake Livingood, χειροπράκτης και γιατρός ειδικός στη φυσική ιατρική στη Βόρεια Καρολίνα, δήλωσε στο Fox News Digital ότι τα μούρα είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των σακχάρων, ιδίως της φρουκτόζης, στο συκώτι.
«Τα βατόμουρα, τα σμέουρα, οι φράουλες, αλλά και άλλα είδη μούρων, που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν στα χέρια τους – αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά να καθαρίσουν τα φίλτρα, όπως το συκώτι», ανέφερε ο Livingood, και να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Όπως λέει, τα μούρα βοηθούν το συκώτι, βοηθούν την καρδιά και, τελικά, έχουν θετικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.
Η Keri Glassman, διαιτολόγος–διατροφολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και ιδρύτρια του Nutritious Life, λέει ότι τα μούρα είναι επίσης ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φλεγμονής.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε αντιφλεγμονώδεις τροφές, ώστε να έχουμε λιγότερες φλεγμονές στο σώμα», ανέφερε η Glassman στο Fox News Digital. «Η φλεγμονή, όπως γνωρίζουμε, συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, τον διαβήτη, την παχυσαρκία, ακόμη και με [την] απλή ρυτίδωση του δέρματός μας», πρόσθεσε.
2. Σταυρανθή λαχανικά
Τα λαχανικά συνιστώνται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά κάποια μας κάνουν περισσότερο καλό από κάποια άλλα.
Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι «πολύ υποτιμημένα», σύμφωνα με τον Livingood. «Περιέχουν θειούχες ενώσεις και βοηθούν πραγματικά στην εξισορρόπηση των ορμονών», τονίζει.
Τα σταυρανθή λαχανικά «μπορούν να έχουν πραγματικά μεγάλο αντίκτυπο» σε όσους έχουν ανησυχίες για τον καρκίνο, αναφέρει επίσης, επικαλούμενος έρευνες που δείχνουν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν επίσης ασβέστιο, χρήσιμο για την υγεία των οστών, ειδικά για τις γυναίκες, αλλά και σουλφοραφάνη, η οποία βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
3. Λιπαρά ψάρια
Ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε απαραίτητα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία δεν μπορεί να παράγει ο οργανισμός. Ο σολομός έχει «υγιή λιπαρά» που βοηθούν την καρδιά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο μικρότερο είναι το ψάρι τόσο το καλύτερο, επειδή τείνει να έχει μικρότερη συγκέντρωση τοξινών σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα ψάρια. Τα δε πελαγίσια ψάρια, που αλιεύονται δηλαδή στη φύση, θεωρούνται καλύτερα, επειδή τρέφονται με πιο καθαρή διατροφή σε σχέση με του ιχθυοτροφείου, πράγμα που σημαίνει ότι τρέφεστε κι εσείς με πιο καθαρή διατροφή.
4. Μανιτάρια
Τα μανιτάρια έχουν πολλά φαρμακευτικά οφέλη. Ορισμένα από αυτά, όπως τα Reishi, βοηθούν στη διαχείριση του στρες και του ύπνου. Το συγκεκριμένο είδος μανιταριού κυκλοφορεί σε συμπλήρωμα διατροφής που θεωρείται ευεργετικό και για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένα πλεονέκτημα της κατανάλωσης μανιταριών είναι ότι περιέχουν, επίσης, βιταμίνη D, την οποία δεν έχει κανένα άλλο προϊόν. Η βιταμίνη D είναι κρίσιμη για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διάθεση και το βάρος. Έχουν επίσης βιταμίνη Β2, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που επίσης καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
5. Μπαχαρικά και βότανα
Τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν οφέλη για την υγεία, όπως ότι βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, αλλά και στη μείωση της φλεγμονής.
Η κανέλα, για παράδειγμα, είναι ένα μπαχαρικό που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, που θεωρείται το βασικό θεμέλιο για κάθε μεταβολική διαταραχή, από την αρθρίτιδα, τον διαβήτη και την άνοια μέχρι τα αυτοάνοσα προβλήματα και τη γονιμότητα.
Ο κουρκουμάς είναι ευεργετικός στην καταπολέμηση της φλεγμονής του οργανισμού, ενώ ο κρόκος (σαφράν) είναι ένα μπαχαρικό που μια μελέτη έδειξε ότι είχε παρόμοια επίδραση με το Prozac στο άγχος, σύμφωνα με τον Livingood.
Η μέντα είναι ένα φυσικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των πονοκεφάλων, ενώ τα προσαρμογόνα βότανα είναι «υποστηρικτές των επινεφριδίων» που μπορούν να βοηθήσουν στο στρες
6. Τσάι
Το τσάι κάνει απλά πολύ καλό γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το πράσινο τσάι ειδικά, προστατεύει και μειώνει τη βλάβη των κυττάρων.
Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, τις ενώσεις που έχουν οφέλη όπως η μείωση της φλεγμονής. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το πράσινο τσάι είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τον καφέ, επειδή δεν έχει τα ίδια επίπεδα καφεΐνης και είναι λιγότερο όξινο.
Είναι επίσης γεμάτο αντιοξειδωτικά και είναι πολύ θερμογόνο, που σημαίνει ότι μπορεί να διεγείρει το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος.
Πηγή: iatropedia.gr