«Νόστιμα» μυστικά μακροζωΐας από τη Σαρδηνία
Ο ερευνητής σε θέματα μακροζωίας Dan Buettner προσέκρουσε σε μια αναπάντεχη «έκπληξη».
Δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία.
Ο λόγος για τη μαγευτική Σαρδηνία, ένα νησί που όχι μόνο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τον ήλιο και τη φυσική ομορφιά του, αλλά κρύβει και τα δικά του «μυστικά» μακροζωίας.
Ολυμπιακός: Ο Έβανς μπορεί να δώσει τη λύση...
Ο ερευνητής Dan Buettner επιχείρησε να επισκεφθεί τα γραφικά ορεινά χωριά της Barbagia στο νησί για το ντοκιμαντέρ του Netflix Live to 100: Secrets of the Blue Zones για να αποκαλύψει τα μυστικά πίσω από την εντυπωσιακή διάρκεια ζωής των ντόπιων. Και με έκπληξη ανακάλυψε ότι σημαντικό ρόλο στη μακροζωία τους μπορεί να παίζουν… τα ζυμαρικά και το ψωμί!
«Αυτό που πραγματικά με σόκαρε ήταν τα ζυμαρικά και το ψωμί», παραδέχτηκε.
«Ερχόμενος από την Αμερική έλεγα "οι υδατάνθρακες είναι ο εχθρός, σωστά;". Δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι πρόκειται για απλούς υδατάνθρακες. Αλλά το θέμα εδώ είναι το πώς προετοιμάζονται αυτοί οι απλοί υδατάνθρακες», εξηγεί.
Ο Dan εντρύφησε στον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι του νησιού φτιάχνουν το ψωμί από προζύμι, το οποίο λέγεται ότι μειώνει τη χοληστερόλη.
«Ας πάρουμε για παράδειγμα το ψωμί από προζύμι», εξηγεί: «Όταν φτιάχνετε ψωμί με προζύμι, η διαδικασία είναι πολύ διαφορετική από [εκείνη με την οποία φτιάχνεται] το μέσο λευκό ψωμί, επειδή το ψωμί με προζύμι είναι στην πραγματικότητα προζύμι με ένα βακτήριο που ονομάζεται γαλακτοβάκιλλος, το οποίο μειώνει το γλυκαιμικό φορτίο ενός ολόκληρου γεύματος».
«Αυτό σημαίνει ότι αυτό το προζυμένιο ψωμί μειώνει στην πραγματικότητα την απορρόφηση του σακχάρου και αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι έχουν χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη και, επομένως, μεγαλύτερη μακροζωία», προσθέτει.
Όσον αφορά τα ζυμαρικά, ο Dan ανακάλυψε ότι οι νησιώτες τα ενσωματώνουν στην παραδοσιακή τους μινεστρόνε, συνδυάζοντάς τα συχνά με φασόλια και ποικιλία λαχανικών.
Πηγή: iatropedia.gr