Διατροφή: Μικρές αποφάσεις για μεγάλες αλλαγές
Μία διαιτολόγος της Mayo Clinic εξηγεί τι πρέπει να πετάξουμε και τι να κρατήσουμε για να δούμε διαφορά το 2025.
Κάθε νέα χρονιά είναι μια ευκαιρία για νέα ξεκινήματα. Αλλαγές που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας, αν αποβάλλουμε ό,τι δεν μας χρειάζεται και κρατήσουμε ή εντάξουμε στη διατροφή μας πιο υγιεινές επιλογές.
Και η αρχή μπορεί κάλλιστα να γίνει από τα… περισσεύματα στο ψυγείο μας, αν θέλουμε όντως να κάνουμε ολική επαναφορά μετά τις γιορτές.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Όπως λέει η Andrea Delgado, διαιτολόγος της Mayo Clinic, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατάμε στο ψυγείο ό,τι έχει περισσέψει.
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, αν μας έχουν απομείνει τρόφιμα ή ποτά μετά τις γιορτές, είναι να τα ξεφορτωθούμε», λέει χαρακτηριστικά.
Οι επιλογές είναι δύο: είτε να πετάξετε ό,τι έχει περισσέψει είτε να τα φάτε σιγά-σιγά σε μικρότερες μερίδες.
«Θέλουμε επίσης να επιστρέψουμε σιγά-σιγά στις παλιές μας συνήθειες. Ξεκινήστε να εισάγετε λαχανικά και φρούτα στα περισσότερα γεύματα», τονίζει.
Και δώστε προσοχή στο μέγεθος των μερίδων σας.
«Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνουμε δίαιτα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να εξαφανίσουμε όλα τα φαγητά μας. Πρέπει απλά να προσέχουμε το μέγεθος των μερίδων και τη συχνότητα με την οποία καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά», λέει.
Προτιμήστε άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής άλεσης και φρέσκα προϊόντα στη διατροφή σας, επιτρέποντας ακόμα και μια περιστασιακή λιχουδιά.
«Στο θέμα της διατροφής, δεν υπάρχουν όλα ή τίποτα. Μπορούμε κάλλιστα να απολαμβάνουμε αυτές τις νόστιμες λιχουδιές, αυτά τα ωραία επιδόρπια, αυτά τα γευστικά ποτά. Όλα εξαρτώνται από την ποσότητα και τη συχνότητα με την οποία τα καταναλώνουμε», λέει η Delgado.
Επαναφέρετε τις διατροφικές σας συνήθειες προσέχοντας τις μερίδες
Απλοποιήστε τον έλεγχο των μερίδων σας χωρίζοντας το πιάτο σας σε τρία τμήματα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές και να διαχειρίζεστε τις μερίδες σας πιο αποτελεσματικά.
- Στο μισό πιάτο, βάλτε φρούτα και μη αμυλούχα λαχανικά
- Στο 1/4, δημητριακά ολικής άλεσης
- Στο άλλο 1/4, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως όσπρια, ψάρια ή άπαχα κρέατα
Πηγή: iatropedia.gr