Είναι η διαλειμματική νηστεία η νέα φόρμουλα για την πολυπόθητη ευζωία;
Νέα δεδομένα για τη διαλειμματική νηστεία.
Ο ενεργειακός περιορισμός με τη διαλειμματική νηστεία επηρεάζει αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε άτομα με παχυσαρκία, η απώλεια βάρους με διαλείποντα ενεργειακό περιορισμό έχει πολλαπλές, δυναμικές επιδράσεις στον άξονα εγκεφάλου-εντέρου-μικροβιώματος, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης δραστηριότητας στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά και την αυξημένη μικροβιακή ποικιλομορφία στο έντερο. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε σημαντική έρευνα, αναπτερώνοντας τις προσδοκίες για τη βελτίωση της ευεξίας και των δεικτών υγείας.
Η διαλειμματική νηστεία μείωσε τη δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η μικροβιακή ποικιλότητα του εντέρου αυξήθηκε κατά τη φάση της αυστηρά ελεγχόμενης νηστείας. Ειδικότερα αυξήθηκε η αφθονία των προβιοτικών (Faecalibacterium prausnitzii, Parabacteroides distasonis και Bacterokles uniformis) κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.
Ολυμπιακός: Ο Κάρμο και η ανησυχία στην Πόρτο
Συνολικά, υπήρξε μια δυναμική αλλαγή του άξονα εγκεφάλου-εντέρου-μικροβιώματος κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους με αυτή τη μέθοδο ενώ μειώθηκαν η διαστολική αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης πλάσματος νηστείας στον ορό, η ολική χοληστερόλη, διάφορα λιπίδια και τα επίπεδα αρκετών βασικών ηπατικών ενζύμων μειώθηκαν σημαντικά τουλάχιστον ένα χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια της νηστείας.