Αποτοξινωτική σούπα λαχανικών με λεμόνι
Οι συνταγές για σούπες είναι εύκολες, χορταστικές και αποτελούν ιδανική επιλογή για να ξεκουραστεί και ο ουρανίσκος.
Μια ανάλαφρη και ζεστή σούπα μετά το μεγάλο φαγοπότι είναι η καλύτερη επιλογή για τον οργανισμό. Η συγκεκριμένη είναι πλούσια σε γεύση, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ η απουσία πρωτεΐνης την κάνει ιδανική για το συκώτι και τα νεφρά.
Για 4 μερίδες θα χρειαστούν:
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
1 καρότο, σε ροδέλες
1 πράσο, σε ροδέλες
1 μέτρια πατάτα, σε κύβους
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ψιλά καρέ
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 ματσάκια ανάμεικτα μυρωδικά (καυκαλήθρες, μυρώνια, μαϊντανός, άνηθος) χοντροκομμένα
300 γρ χόρτα ανάμεικτα, όπως ζοχοί́, σπανάκι, σέσκουλα, χοντροκομμένα
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού
3-5 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
1-2 κουταλιές της σούπας θυμάρι ξερό, κοπανισμένο, προαιρετικά για το σερβίρισμα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε, σε δυνατή́ φωτιά́ όλα τα λαχανικά́, τα χόρτα και τα μυρωδικά́ για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε 1.200 ml νερό, το ξύσμα, τον χυμό και αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 30-35 λεπτά́, μέχρι να μαλακώσουνκαλά́ τα υλικά́. Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει λεία. Προαιρετικά σερβίρουμε τη σούπα προσθέτοντας 1 κουταλιά γιαούρτι σε κάθε μερίδα και λίγο θυμάρι.