Μια γευστική πρόταση της εβδομάδας: Crumble με ροδάκινα και βατόμουρα, αρωματισμένο με κάρδαμο
Η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι και νόστιμη
Ένα καλοκαιρινό crumble γεμάτο με βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Αυτό το θρυμματισμένο μπισκότο με βατόμουρο και ροδάκινο είναι και νόστιμο και
με θρεπτική αξία. Τα βατόμουρα έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε
φλαβονόλες, μια ομάδα ενώσεων με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει
βρεθεί ότι προάγουν την υγιή γήρανση. Τα βατόμουρα είναι επίσης πλούσια σε
βιταμίνη C, η οποία βοηθά στο σχηματισμό και τη διατήρηση των οστών, του
χόνδρου, του δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων. Η βιταμίνη C υποστηρίζει
επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ έχει συνδεθεί με μυριάδες άλλα οφέλη για την
υγεία.
Μερίδες: 8
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Συστατικά: 8 μπισκότα ολικής άλεσης τύπου digestive θρυμματισμένα
1/2 φλιτζάνι (63 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι (47 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλιά (6 γραμμάρια) αλάτι
8 κτσ ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
900γρ ώριμα ροδάκινα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε φέτες
2,5εκατοστών.
1/4 φλιτζάνι (59 ml) μέλι
1 κτγλ (15 ml) φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κτγλ ξύσμα λεμονιού
1/2 κτγλ (0,9 γραμμάρια) αλεσμένο κάρδαμο ή κανέλα
2 ποτήρια βατόμουρα (περίπου 2 1/2 φλιτζάνια ή 360 γραμμάρια)
Απαλή σαντιγί ή παγωτό, για το σερβίρισμα
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Οδηγίες: Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ºC. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων,
αναμίξτε τα θρυμματισμένα μπισκότα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να
αλεσθούν. Μεταφέρετε σε ένα μεσαίο μπολ και χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να
ανακατέψετε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να σχηματιστούν μερικοί μεγάλοι σβώλοι.
Αφήστε το μίγμα στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα ροδάκινα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το κάρδαμο. Προσθέστε τα βατόμουρα,
θρυμματίζοντάς τα με τα χέρια. Αυτό θα απελευθερώσει τους χυμούς και θα δώσει
υγρασία στα ροδάκινα. Μπορείτε εύκολα να ανταλλάξετε τα ροδάκινα με ένα
διαφορετικό φρούτο. Το ίδιο ισχύει και για τα μούρα! Απλώς βεβαιωθείτε ότι τα
φρούτα που χρησιμοποιείτε είναι στην πιο ώριμη κατάσταση για μέγιστο ζουμερό
αποτέλεσμα. Ρίξτε το μισό μπισκότο και από πάνω τη γέμιση σε ένα ταψί 33 x 23 εκ.
Σκορπίστε το υπόλοιπο μείγμα μπισκότου.
Ψήστε για περίπου 50 με 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και η γέμιση να
αναβράζει γύρω από τις άκρες. Αφήστε να κρυώσει. Σερβίρετε μια μπάλα ζεστό
crumble σε ένα μπολ και από πάνω προσθέτετε φρέσκια κρέμα ή παγωτό.