Υπόθεση Παγωτό!
Υγιεινό ή όχι το αγαπημένο κατεψυγμένο επιδόρπιο;
Υπόθεση Παγωτό: Ένας οδηγός στους νέους όρους του σύγχρονου παγωτού
Το παγωτό δεν είναι ακριβώς ο ιδανικός φίλος για τη γραμμή και την περιφέρεια του
σώματος. Μια μερίδα απλή βανίλια περιέχει περίπου 207 θερμίδες, 11 γραμμάρια
λίπους και 21 γραμμάρια ζάχαρης, με σχεδόν 24 γραμμάρια υδατάνθρακες. Αν θέλετε
να απορρίψετε ένα από αυτά, υπάρχουν πολλές επιλογές ωστόσο για κάθε συστατικό
που θέλετε να αποφύγετε κάποιο άλλο υποκαθιστά το λίπος, την υφή ή τη γλυκύτητα
κάτι που συνήθως μειώνει την ευχαρίστηση.
Τί σημαίνει «light» ή «χαμηλό σε λίπος» και ποια η διαφορά; Το παγωτό με
«μειωμένα» λιπαρά πρέπει να έχει τουλάχιστον 25% λιγότερα λιπαρά συνολικά. Το
τύπου «light» πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% λιγότερο συνολικό λίπος ή 33%
λιγότερες θερμίδες. Ενώ το παγωτό με «χαμηλό λίπος» μπορεί να έχει έως και 3
γραμμάρια ολικού λίπους ανά μερίδα. Το παγωτό «χωρίς λιπαρά» πρέπει να έχει
λιγότερο από 0,5 γραμμάρια ολικού λίπους ανά μερίδα.
Τι περιέχουν όμως, οι πιο δημοφιλής επιλογές παγωτού;
Gelato: Η κατεψυγμένη λιχουδιά της Ιταλίας, έχει λιγότερο αέρα γεγονός που το
κάνει πιο απαλό και κρεμώδες. Έχει επίσης λιγότερα ζωικά λιπαρά 3,5% έως 9%, σε
σύγκριση με το 10+ του παγωτού. Σερβίρεται σε διαφορετική θερμοκρασία, που
σημαίνει περισσότερη γεύση για τους γευστικούς κάλυκες και λιγότερο μούδιασμα.
Το gelato έχει περίπου 139 θερμίδες και 18 γραμμάρια ζάχαρης και υδατάνθρακες
ανά μερίδα.
Παγωμένο γιαούρτι: Φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο όπως το παγωτό, με βασικό
συστατικό το γιαούρτι. Αν δεν περιέχει κρέμα γάλακτος έχει λιγότερο από 3
γραμμάρια λίπους, ενώ η περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να ξεπεράσει τα 17
γραμμάρια. Μια μερίδα 180γρ έχει περίπου 162 θερμίδες και λίγο περισσότερο από
32 γραμμάρια υδατάνθρακες.
Μη γαλακτοκομικές λιχουδιές: Μπορεί να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους
καταναλωτές που δε επιθυμούν τα αρνητικά του ζωικού γάλακτος ωστόσο οι φυτικές
πρώτες ύλες όπως καρύδα, το κάσιους ή σόγια εξακολουθούν να περιέχουν πολλά
κορεσμένα λιπαρά. Η επιλογή σοκολάτας φυτικού προϊόντος από σόγια έχει σχεδόν
15 γραμμάρια λίπους, 20 γραμμάρια ζάχαρη, 25 γραμμάρια υδατάνθρακες και 237
θερμίδες ανά 1 φλιτζάνι. Στα θετικά τους, τα μη γαλακτοκομικά κατεψυγμένα
επιδόρπια τείνουν να μην έχουν τόσα πρόσθετα όπως το ελαφρύ ή το παγωτό με
χαμηλά λιπαρά.
Σορμπέ: Το σορμπέ είναι φτιαγμένο από χυμό φρούτων, νερό και ζάχαρη. Μισό
φλιτζάνι αποδίδει περίπου 61 θερμίδες με μηδέν λιπαρά και μόνο περίπου 11
γραμμάρια υδατάνθρακες από το χυμό των φρούτων που είναι και το μόνο του
αμάρτημα.