Σούπερ Υγιεινά… ντολμαδάκια, το ήξερες;

Τα ντολμαδάκια είναι γεμιστά αμπελόφυλλα που μπορούν να σερβιριστούν ωςορεκτικό ή κυρίως πιάτο

Σούπερ Υγιεινά… ντολμαδάκια, το ήξερες;


Συνήθως είναι γεμιστά με ρύζι, βότανα και περιστασιακά κρέας. Η γέμιση μπορεί να ποικίλλει, αλλάζοντας την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά
και θερμίδες.
Συνολικά, τα αμπελόφυλλα είναι τόσο χαμηλά σε θερμίδες όσο και πλούσια σε
φυτικές ίνες. Έχουν επίσης υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ.
Επιπλέον, έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Η έρευνα δείχνει ότι
τα φύλλα σταφυλιού έχουν 10 φορές την αντιοξειδωτική δράση από τον χυμό ή τον
πολτό σταφυλιού.
Επιπλέον, τα κόκκινα αμπελόφυλλα μπορεί να βελτιώσουν την κυκλοφορία του
αίματος σε άτομα με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.
Οι ντολμάδες αρωματίζονται με διάφορα βότανα όπως άνηθο, μαϊντανό και
μπαχαρικά. Τα βότανα και τα μπαχαρικά αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής
μαγειρικής και περιέχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.
Ο άνηθος θεωρείται ότι είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μπορεί να επιβραδύνει
την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων που προκαλούν ασθένειες. Μπορεί επίσης να
βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Και ο μαϊντανός είναι μια εξαιρετική
πηγή βιταμίνης Κ. Μόλις 5 κλωναράκια παρέχουν πάνω από το 100% των ημερήσιων
απαιτήσεων σε βιταμίνη Κ η οποία όχι μόνο βοηθά στην πήξη του αίματος, αλλά
υποστηρίζει και την υγεία των οστών και της καρδιάς.