Κολίτιδα: Αντιμετωπίστε την αλλάζοντας διατροφή
Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας έχουν να κάνουν με τη διατροφή
Δεν υπάρχει μεμονωμένη δίαιτα που να λειτουργεί καλύτερα για τη διαχείριση της ελκώδους κολίτιδας. Η καλύτερη προσέγγιση είναι η αποφυγή ή η μείωση των τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Είναι δεδομένη η θετική επίδραση μιας καλής ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως η μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο θα χρειαστεί να αποφεύγονται συντηρητικά και γαλακτοματοποιητές, όπως καραγενάνη, καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και πολυσορβικό-80.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Εάν συνυπάρχει η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP μπορεί να είναι χρήσιμη έως και θεραπευτική. Η περιγραφή FODMAP αφορά τους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας γνωστούς ως ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP έχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και μετεωρισμό. Τα FODMAP περιλαμβάνουν:
· δισακχαρίτες, όπως η λακτόζη (στο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα)
· μονοσακχαρίτες, όπως η φρουκτόζη (για παράδειγμα, στα μήλα και το μέλι)
· ολιγοσακχαρίτες, όπως φρουκτάνες (στο σιτάρι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, για παράδειγμα) και οι γαλακτάνες (που βρίσκονται συνήθως στα φασόλια, τις φακές και τη σόγια)
· πολυόλες, όπως η σορβιτόλη και η μαννιτόλη (σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά και τεχνητά γλυκαντικά).
Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού πόνου, του φουσκώματος και της διάρροιας και στη βελτίωση της συνοχής των κοπράνων σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η εφαρμογή μιας τέτοιας διατροφής θα πρέπει να συμφωνεί με τις οδηγίες του γιατρού που γνωρίζει τις ανάγκες του ασθενούς.